Pięć zaskakujących właściwości wasabi

Smak wasabi doskonale zna każdy miłośnik sushi. Jak się okazuje, japoński chrzan nie tylko doskonale smakuje, ale również w zaskakujący sposób wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Wasabi pochodzi z rodziny kapustowatych i obecnie jest uprawiane na terenie Japonii, Nowej Zelandii, Koreii i Tajwanu.
Najczęściej roślina ta jest kojarzona z kuchnią japońską, gdzie jest obowiązkowym dodatkiem do tradycyjnego sushi i sashimi.

Pastę przygotowywaną z utartego korzenia bardzo często wykorzystuje się podobnie, jak popularniejszy w naszym kraju, chrzan. Może być ona dodatkiem do zup, przekąsek, mięs oraz sosów. W sklepach azjatyckich możemy również zakupić proszek wasabi, którego niewielka ilość podkreśli smak naszych potraw.

Warto pamiętać, iż wasabi jest nie tylko smaczne, ale również zaskakująco zdrowe. W krajach azjatyckich bardzo często bywa wykorzystywane, jako naturalny środek na wiele dolegliwości. Oto kilka powodów, dla którego warto zainteresować się tą rośliną.

1. Przyspiesza trawienie

Wszystkie osoby na diecie powinny szczególnie zainteresować się właściwościami tego warzywa. Badania wskazują, że wasabi doskonale stymuluje nasz układ trawienny, reguluje apetyt, poprawia metabolizm oraz funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Co bardzo ważne, warzywo to skutecznie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz rozrzedza krew. Do swojej diety powinni włączyć je przede wszystkim wielbiciele tłustego jedzenia, gdyż dzięki niemu niwelujemy niekorzystne skutki jedzenia takich potraw.

Jeśli kiedykolwiek zmagaliście się z infekcjami jamy ustnej lub aftami, zapamiętajcie na przyszłość, że w takich wypadkach, warto sięgać po wasabi, które ma działanie silnie odkażające, skutecznie wspierając walkę z bakteriami oraz zagrzybieniem organizmu. Azjatycka medycyna naturalna zaleca żucie świeżego korzenia wasabi w przypadku zakażeń dziąseł, krwawienia lub paradontozy. Co ciekawe, wiele osób stosuje go również jako środek uśmierzający ból zębów oraz zapobiegający powstaniu próchnicy. Odkażające właściwości wasabi możecie wykorzystać także w przypadku bólu gardła.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Spożywanie wasabi może przynieść ulgę osobom borykającym się z chorobami zatok i górnych dróg oddechowych. Za sprawą olejków eterycznych i substancji o działaniu antybakteryjnych, wasbi pomoże nam szybko uporać się z uciążliwymi objawami infekcji.

Pobierz aplikację smaker

Jedzenie wasabi doskonale wpływa na nasze samopoczucie - czujemy się zdrowsi, ładniejsi i sprawniejsi. Dzieje się tak za sprawą całej masy witamin i składników odżywczych, które dostarczamy do naszego organizmu, jedząc to warzywo. Ten rodzaj chrzanu jest źródłem witaminy z grupy B, E oraz A. Ponadto, znajdziemy w nim więcej witaminy C niż w pomarańczach, czy cytrynie. Dodatkowo, jedząc chrzan, zapewniamy sobie spora dawkę, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, manganu i wapnia. Jeśli wprowadzicie tę roślinę do swojej diety, wasz organizm z pewnością wam za to podziękuje.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Niedawno przeprowadzone badania wykazały, iż chrzan (w tym także wasabi) ma właściwości antymutogenne i antyoksydacyjne. Dzięki niemu komórki naszego ciała rzadziej mutują się, przez co nie dochodzi do powstania nowotworów. Te właściwości chrzan zawdzięcza przede wszystkim flawonoidom i glukozynolanom. Udowodniono, że substancje te ograniczają ryzyko zachorowania na raka piesi, żołądka, prostaty i płuc.

Pobierz aplikację smaker

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Ciasto Mleczna Kanapka

Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...

Odsłon: 1841

30 min
10
>60 min
55

Polecane artykuły

Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3