Do góry

Newsy

Pieczone pierogi z kapustą

Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno.

Składniki:

Ciasto:

  • Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej
  • 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania
  • 3 jajka
  • 150 g śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

  • 300 g posiekanej, kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Do smaku: sól, pieprz
  • Masło klarowane do smażenia
  • 1 jajko rozmieszane z wodą do posmarowania pierożków

Wykonanie:

Grzyby przełożyć do miski, zalać je całkowicie zimną wodą i odstawić do namoczenia na całą noc.

Masło połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, jajami, śmietaną, solą i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.

Przygotować farsz. Odcedzić grzyby (nie wylewać wody) i drobno je posiekać. Na klarowanym maśle zeszklić posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać posiekane grzyby i razem przesmażyć. Do grzybów przełożyć kapustę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę pozostawioną z moczenia grzybów i gotować na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Wyciąć koła. Nakładać doprawiony solą i pieprzem farsz i zlepiać pierogi. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym z wodą jajkiem i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Serwować na gorąco lub zimno.

 

Pobierz bezpłatny ebook z przepisami na święta. Kliknij!

Pobierz e-booka

 

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń