Piwo przeziębienia się nie boi!

Nadeszły zimowo-jesienne wieczory, a wraz z nimi spadki odporności i fale przeziębień. Latem, podczas wysokich temperatur organizm ludzki nie jest narażony na ataki choroby, jednak przy obecnej aurze układ odpornościowy człowieka pracuje bardzo intensywnie. Jak skutecznie (i przyjemnie) pokonać przeziębienie w jeden wieczór? Grzanym piwem!

Do najzdrowszych metod walki z przeziębieniem należą te, które są przekazywane „ z pokolenia na pokolenie". Jednym z kulinarnych sposobów radzenia sobie od wielu lat ze spadkami odporności obok ciepłego mleka z czosnkiem, czy lipowej herbaty jest grzane piwo. Ciepły złoty napój z dodatkiem przypraw, działa jak miód na nasze ciało, kojąc nerwy, rozgrzewając i nie podrażniając gardła. Sposobów na przyrządzenie smacznego piwa jest wiele, jednak na pewno wiedza eksperta będzie bezcenna. Daniel Huras piwowar krakowskiego Browaru Lubicz o piwie wie wszystko! Zapytany o idealną recepturę na grzane piwo odpowiada- „ Przepisów na przyrządzenie grzanego piwa jest bardzo wiele. Wszystko uzależnione jest od gustu osoby pijącej." Zapytaliśmy więc o czym podczas przyrządzania grzanego piwa trzeba pamiętać- „Powinniśmy zwrócić uwagę na otwarcie piwa, które będziemy podgrzewać nieco wcześniej, aby mogło się lekko wygazować". Daniel Huras podkreśla, że niewskazane jest również doprowadzenie do wrzenia trunku, ponieważ spowoduje to zgęstnienie i spienienie piwa. „ Miód, cytryna, cukier, imbir, gałka muszkatołowa, jajko, kandyzowane owoce, cynamon, kardamon, czy goździki to składniki, które urozmaicą piwny trunek"- podpowiada Pan Daniel i podaje przepis na przyrządzenia piwa.

 

Grzane piwo z jajkiem

Przygotuj:

  • 500 ml piwa
  • 2 łyżki cukru
  • szczyptę imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 4 goździki
  • 1 łyżkę miodu

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do garnka piwo i dopraw przyprawami
  2. Na małym ogniu podgrzewaj złocisty trunek
  3. Oddziel żółtko od białka
  4. Do żółtka dodaj cukier energicznie ubijając całość przez kilka minut
  5. Dodaj trzy łyżki ciepłego piwa do ubitej konsystencji aby zapobiec ścięciu żółtka
  6. Następnie połącz wszystko w jednym naczyniu
  7. Do smaku dodaj łyżkę miodu

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 578

60 min
7
15 min
13
60 min
4
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 151

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2