Ewa_Gotuje

Polacy zdobyli gwiazdkę Michelin!

Dziś w Paryżu odbyła się premiera prestiżowego Przewodnika Kulinarnego Michelin "Main Cities of Europe 2013". Wśród najlepszych europejskich restauracji, wyróżnionych słynnymi gwiazdkami, po raz pierwszy znalazła się polska restauracja - warszawska Atelier Amaro.

Inspektorzy docenili restaurację za wykorzystanie lokalnych produktów, innowacyjny styl gotowania, a także oryginalne połączenia smakowe.

Atelier Amaro komponuje swoje menu sezonowo. Serwuje między innymi żeberka z prosiaka złotnickiego w glazurze z soku z aronii czy łososia bałtyckiego w emulsji imbirowej, podanego z popcornem z prosa. Dodatkowo Wojciech Modest Amaro od niedawna pracuje nad stworzeniem laboratorium kulinarnego.

W ubiegłym roku Atalier Amaro otrzymała Wschodzącą Gwiazdkę, co było zapowiedzią obecnego wyróżnienia. Zgodnie z oczekiwaniami krytyków kulinarnych, a także nadzieją samego właściciela, w Polsce w końcu spełniło się największe marzenie każdego restauratora.

Przewodniki Michelina to jedno z najbardziej prestiżowych wydawnictw na świecie. Już samo znalezienie się restauracji na ich kartach jest ogromnym wyróżnieniem. Restauracjom przyznawane są także tzw. widelce. Cztery sztućce to nota najwyższa - obecnie dwie warszawskie restauracje cieszą się takim statusem - Amber Room i Pod Gigatnami.

Oprócz sztućców Michelin przyznaje też Bib Gourmand. Tym wyróżnieniem odznacza się restauracje, w których jakość potraw jest adekwatna do ich ceny. W Polsce ma je jedna restauracja - Butchery and Wine, która utrzymała zeszłoroczny tytuł.

Gwiazdki to wyróżnienie najwyższe. Przyznawane są przez specjalne kolegium trzech inspektorów, którzy odwiedzają lokale anonimowo. Jedna gwiazdka oznacza restaurację bardzo dobrą w swej kategorii, dwie to lokal z rewelacyjną kuchnią, a trzy to kuchnia warta nawet najdalszej podróży.

Mamy nadzieję, że pierwsza gwiazdka dla polskiej restauracji to zapowiedź kolejnych sukcesów naszych restauratorów.

Bartosz Rumieńczyk

 

Photo: Diana Domin/East News Warszawa 31/01/2010 Nagranie Programu Dzień Dobry TVN. Na zdjęciu: Wojciech Modest Amaro

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 25

60 min
0
15 min
1
Dodatki Sos koperkowy

Dzisiaj smaczny , prosty w przygotowaniu sos koperkowy, który przygotowałam d...

Odsłon: 190

15 min
2
Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 396

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Z czym zrobić szaszłyki na grilla? 10 najlepszych pomysłów na prostą przekąskę

Majówka kojarzy się z odpoczynkiem, wyjazdami i wiosennym słońcem. Jest jeszcze coś, na co czekają miliony Polaków - to aromatyczny zapach kiełbask...

1
Informacje Najlepsze przepisy na marynaty do różnych rodzajów mięs. Propozycje na grilla

Idealne mięso na grilla musi być soczyste, aromatyczne i miękkie. Niezależnie od tego, czy planujemy przygotować karkówkę, piersi z kurczaka, czy ż...

2
Ewa gotuje Wiosenne potrawy Ewy Wachowicz

W 509. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”, prowadząca zaprezentowała widzom wspaniałe pomysły na lekkie wiosenne dania. Podzieliła się przep...

0
Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0