Proste przepisy na wykorzystanie agrestu w kuchni

Niegdyś obecny w niemal każdym ogrodzie, kojarzony ze słonecznym latem i wakacjami u babci. Obecnie zapomniany owoc, coraz rzadziej występujący w naszej diecie. Dlaczego warto przełamać panujące trendy i przywrócić go do łask?

Fot. 123RF/Picsel

Słodko-kwaskowaty, orzeźwiający smak owocu skryty w delikatnym miąższu pod twardą skórką z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Jest niezwykle smaczny, a do tego ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Zalety jedzenia agrestu

Dostarcza do naszego organizmu 20 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Jest skarbnicą wapnia, fosforu, żelaza i cynku. Dzięki wysokiej zawartości magnezu i witamin z grupy B pozytywnie wpływa na układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację, a także pomaga w redukcji stresu.

Owoc ten zawiera także potas, który zwalcza nadciśnienie tętnicze oraz rutynę zapobiegającą chorobom serca i miażdżycy. Dzięki dużej zawartości pektyn pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu.

Agrest, a zwłaszcza jego czerwona odmiana to znakomite źródło luteiny. Dlatego polecany jest osobom, które większość czasu spędzają przed monitorem komputera lub telewizorem. Luteina to silny przeciwutleniacz, który chroni nasze oczy przed szkodliwymi działaniami promieni UVA i UVB, wpływa na ostrość wzroku oraz wrażliwość widzenia.

Wysoka zawartość błonnika sprawia, że jest on zalecany osobom na diecie redukcyjnej. Spożywanie agrestu wpływa na szybkie poczucie sytości, wspomaga trawienie i przyśpiesza przemianę materii. Do tego jest niskokaloryczny, dlatego można po niego sięgać bez obaw o dodatkowe kilogramy.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Owoc ten jest wykorzystywany również w kosmetologii do produkcji np. kremów przeciwzmarszczkowych i maseczek oczyszczających. Kosmetyki z wyciągiem z agrestu pobudzają produkcję kolagenu, działają kojąco na podrażnienia i przebarwienia na skórze. Preparat z tego owocu z powodzeniem można przyrządzić samodzielnie w domu.

Wykorzystanie w kuchni

Warto go jeść na surowo i w takiej postaci jest najzdrowszy. Wystarczy go umyć i rozkoszować się jego smakiem. Można go również wykorzystać do przygotowania deserów, dań, zup oraz koktajli. Jego kwaskowaty smak cudownie współgra z warzywami, a nawet mięsem lub rybą. Świetnie nadaje się również do przetworów. Soki i dżemy z jego udziałem można jeść o każdej porze roku. Dla koneserów polecamy wykonać z agrestu wyborną nalewkę.
Jeśli szukacie ciekawych przepisów z agrestem w roli głównej, skorzystajcie z propozycji naszych użytkowników.

 

1. Ekspresowy dżem agrestowy

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Nalewka agrestowa

Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ciasto jogurtowe z agrestem i kruszonką

Fot. babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Karczek z porzeczkami i agrestem (z szybkowaru)

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Marmolada agrestowa z whisky

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kompot z agrestu

Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 139

>60 min
3
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

5
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2