Przepisy Marco Ghia – proste i pyszne gotowanie z mistrzem kuchni

Aby gotować smacznie i z pasją wcale nie trzeba spędzać całych dni w kuchni. Wystarczy zainspirować się pomysłami najwybitniejszych szefów kuchni i skorzystać z ich instrukcji, by w rozsądnym czasie i proporcjach przygotować smaczne dania, którymi zachwycą się zaproszeni goście.

Oto garść kulinarnych pomysłów Marco Ghia - szefa kulinarnych warsztatów i mentora na kursach gotowania Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie.

Na przystawkę: Agnolotti z nadzieniem z wołowiny

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

 

  • 1 kg wołowiny (20% tłuszczu)
  • 100g mortadeli
  • 150g speck
  • 1 cebula
  • seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 150g Parmigiano
  • 100g Pecorino

 

Makaron: Wymieszać jajka, mąkę, szczyptę soli. Następnie rozwałkować cienko i pokroić na kwadraty, pozostawiając ok. 1,5 cm. wolnego z brzegu.

Pokroić cebulę, seler i czosnek i podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać mortadelę i speck oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.

Dodać mięso, smażyć przez 15 minut, a następnie dodać wino, gotować przez 20 min. Ostudzić i dodać obydwa sery aż połączą się z resztą składników. Ostudzić przed napełnieniem agnolotti.

Po wypełnieniu gotować agnolotti w słonej wodzie, podawać z brązowym masłem i parmezanem.

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

 

  • 1 kg świeżych sardynek
  • 150 g świeżego pokruszonego chleba
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 40 g porzeczek

 

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Oczyścić sardynki z łusek i wnętrzności. Rozciąć, żeby usunąć kręgosłup, ale nie przecinać na połówki. Na ciężkiej patelni na małym ogniu przyrumienić pokruszony chleb na 2 łyżkach oliwy. Kiedy się przyrumieni, zdjąć z ognia i dodać orzeszki piniowe, porzeczki, pietruszkę, anchois, oliwki, skórkę z pomarańczy i cytryny. Jeśli mieszanka jest sucha, dodać jeszcze 1-2 łyżki oliwy.

Łyżkę mieszanki włożyć do środka każdej otwartej sardynki. Nie zamykać sardynek. Zwinąć je, zaczynając od części przeciwległej do ogona. Po zwinięciu umieścić zrolowane sardynki obok siebie w naczyniu do pieczenia w taki sposób, aby ogon wystawał. Rozdzielić sardynki od siebie liśćmi laurowymi. Zmieszać sok z cytryny i pomarańczy.

Posypać gotowe do pieczenia sardynki cukrem, a następnie skropić sokiem z cytrusów.

Piec przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Danie jest wyśmienite zarówno na gorąco, jak i na zimno.

 

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

Makaron

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • woda

Sos

  • 120 g pistacji (niesolonych)
  • 45 g soku z pomarańczy
  • oliwa extra vergine
  • 100 g (1 łyżka) startego sera pecorino sardo
  • sól, pieprz

 

Ugniatamy mąkę z jajkami i solą, dodając odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt twarde.

Formujemy kulkę, zawijamy go w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.

Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je. Po rozwałkowaniu posypujemy ciasto dużą ilością mąki, wielokrotnie składamy i tniemy na tagliolini (podłużne paski).

W misce od miksera mieszamy 100 g niesolonych pistacji, 100 g oliwy, sok z pomarańczy, sól i pieprz całość miksujemy do uzyskania kremu.

Przelewamy krem do miski, w której mieszamy go ze startym serem pecorino.

Gotujemy tagliolini w osolonej wodzie przez 2 - 3 minuty. Po odcedzeniu mieszamy na patelni z pesto. Przed podaniem dodajemy resztę grubo pokrojonych pistacji i pokrojoną w paski skórkę z pomarańczy. Dekorujemy talerz plasterkami pomarańczy.

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

Na wywar:

  • 20 ząbków czosnku, posiekanych
  • 60g oliwy z oliwek extra vergine
  • 20g natki pietruszki, posiekanej
  • 100 g wytrawnego białego wina

Do ryby:

  • 200g ośmiorniczek (baby osctopus)
  • 150g krewetek
  • 120g piotroszu (ryby Świętego Piotra)
  • 300g kurka czerwonego
  • 80g płaszczki
  • 300g omułków jadalnych
  • 200g małży
  • 300g dojrzałych pomidorów
  • 2 g świeżej papryczki chili
  • 7 g soli

Do krutonów:

  • 8 kromek żytniego chleba (w stylu rustykalnym)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine

 

Delikatnie podsmaż czosnek na oliwie. Jak tylko zacznie brązowieć, dodaj pietruszkę. Dodaj wino I pozwól mu odparować. Umyj delikatnie ośmiorniczki i dodaj je na patelnię. Smaż ok. 10 minut. Dodaj kurka czerwonego i podsmaż. Następnie dodaj rybę Świętego Piotra (Pietrosz) i pokrojoną wcześniej na kawałki płaszczkę. Dodaj krewetki. Następnie małże, a na końcu omułki. Podsmaż. W naczyniu żaroodpornym umieść podsmażone ryby i owoce morza, pokrojone pomidory, sól, pokrojoną papryczkę chili i piecz w piekarniku przez 30 minut. Kromki chleba, podtostowane i pokrojone w kwadraciki, polej oliwą z oliwek i posmaruj świeżym czosnkiem. Podawaj je z zupą, kładąc na dnie talerza i zalewając zupą rybną.

Porady

Kiedy zupa "dochodzi" w piekarniku, zakryj naczynie folią spożywczą, aby ryby nie stały się zbyt suche.

Ryby powinny być umyte, a ich wnętrze usunięte; wkładaj je do zupy według ich wielkości, zaczynając od największej i kończąc na najmniejszej. Pozwoli im to na dokładne ugotowanie.

Sól dodawaj na końcu, dzięki czemu będziesz mieć pod kontrolą jej smak.

 

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 20 minut 40 minut pieczenia

Składniki:

 

  • 1 kg jabłek reneta
  • 12 kromek czerstwej bagietki
  • 180 gramów cukru
  • 60 g masła
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 cytryna (skórka)
  • 40 g rodzynek
  • 60 g kandyzowanych owoców
  • 25 ml rumu

 

Obieramy jabłka i kroimy je na plasterki. Gotujemy je, dodając połowę cukru, skórkę cytryny i białe wino. Dodajemy rodzynki i kandyzowane owoce. Mieszamy resztę cukru z masłem i smarujemy formę powstałą mieszanką. Później wykładamy ją kromkami chleba, dodajemy jabłka i przykrywamy pozostałymi kromkami. Smarujemy górne kromki resztą masła z cukrem. Wkładamy formę do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez mniej więcej 40 minut. Wyjmujemy z formy, skrapiamy rumem i podajemy na ciepło.

Warianty

Niektórzy zastępują bagietkę (najczęściej polecaną) chlebem tostowym lub miękiszem czerstwego chleba domowego wypieku.

Wszystkie dania z powyższej listy poleca guru warsztatów gotowania Akademii Kulinarnej Whirlpool, szef kuchni Marco Ghia. Z pochodzenia jest Włochem, dlatego kuchnia Półwyspu Apenińskiego jest jego najmocniejszą stroną. Od najmłodszych lat obserwował pracę swojego wuja - właściciela restauracji w Bergamo. Jak sam wspomina - to właśnie tam nauczył się jak rozpoznać świeżą rybę, stwierdzić, czy warzywa są warte swojej ceny, a kawałek mięsa odpowiedni do planowanego dania. Jego pierwszą kulinarną nauczycielką była mama - mistrzyni tradycyjnej, domowej kuchni włoskiej. Przez lata pracował w wielu restauracjach w najdalszych zakątkach świata, m.in. w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Dziś dzieli się doświadczeniem z uczestnikami warsztatów gotowania Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie. Przed uczestnikami odkrywa tajemnice włoskiej kuchni i jak sam mówi: „Pasją i miłością do gotowania nie umiem się nie podzielić. To, co sprawia, że kuchnia jest wyśmienita, to dbałość o jakość produktów, prostota kompozycji, szacunek dla smaku, konsystencji i charakteru wykorzystywanych składników oraz dbałość o ostateczny efekt. Te wartości staram się przekazywać podczas prowadzonych przeze mnie warsztatów."

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 121

60 min
2
Desery Jabłecznikowe kostki

Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...

Odsłon: 46

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0