Do góry

Newsy

Przepisy Marco Ghia – proste i pyszne gotowanie z mistrzem kuchni

Danie główne: Tagliolini z pistacjowym pesto i czerwoną pomarańczą

Fot. 123RF

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

Makaron

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • woda

Sos

  • 120 g pistacji (niesolonych)
  • 45 g soku z pomarańczy
  • oliwa extra vergine
  • 100 g (1 łyżka) startego sera pecorino sardo
  • sól, pieprz

 

Ugniatamy mąkę z jajkami i solą, dodając odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt twarde.

Formujemy kulkę, zawijamy go w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.

Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je. Po rozwałkowaniu posypujemy ciasto dużą ilością mąki, wielokrotnie składamy i tniemy na tagliolini (podłużne paski).

W misce od miksera mieszamy 100 g niesolonych pistacji, 100 g oliwy, sok z pomarańczy, sól i pieprz całość miksujemy do uzyskania kremu.

Przelewamy krem do miski, w której mieszamy go ze startym serem pecorino.

Gotujemy tagliolini w osolonej wodzie przez 2 - 3 minuty. Po odcedzeniu mieszamy na patelni z pesto. Przed podaniem dodajemy resztę grubo pokrojonych pistacji i pokrojoną w paski skórkę z pomarańczy. Dekorujemy talerz plasterkami pomarańczy.

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń