Do góry

Newsy

Przepisy na pierogi i uszka

Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne?

Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś musimy czekać przez cały rok. Te niewielkie pierogi z farszem grzybowym są tradycyjnym daniem wigilijnym, które podajemy najczęściej wraz z czerwonym barszczem.

Sekretem jest ciasto

Sekretem idealnych pierogów i uszek jest nie tylko znakomity w smaku farsz, ale przede wszystkim ciasto. Powinno ono być dość cienkie, elastyczne i miękkie. Wbrew pozorom nie tak trudno je przygotować. Podstawowy przepis na doskonałe ciasto składa się zaledwie z dwóch składników: mąki oraz gorącej wody. Mąka oczywiście powinna być jak najlepszej jakości, warto ją przesiać przez sitko, dzięki temu ciasto stanie się jeszcze bardziej elastyczne. Pamiętaj, aby po wyrobieniu masy odciąć jej kawałek - ten który będziemy wałkować - a resztę ciasta przykryć ściereczką, zapobiegnie to jego wysychaniu.

Niektórzy do przygotowania ciasta na pierogi i uszka dodają również odrobinę oleju lub roztopionego masła. Te składniki mają za zadanie wzbogacić smak i poprawić konsystencję masy. Do ciasta na uszka, ze względu na ich wilgotny farsz, możesz dodać również jajko - ciasto stanie się bardziej zwarte i zacznie się lepiej kleić. Dzięki temu również zminimalizujemy ryzyko wypłynięcia nadzienia.

Liczy się nie tylko wnętrze

Farsz do pierogów może być różny od mięsnego, poprzez serowo - ziemniaczany, aż po owocowy. Na świątecznym stole zdecydowanie królują pierogi z kapustą i grzybami. Co do uszek zaś, farsz jest właściwie niezmienny - tradycyjnie przygotowany z grzybów.

Jak wiadomo jednak nie tylko nadzienie jest ważne, istotny jest także wygląd i sposób podania. Pożądany kształt pierogów możemy uzyskać za pomocą specjalnych foremek. Możemy również użyć szklanki lub kieliszka o cienkim rancie. Wykroić z ciasta kółko złożyć na pól i przyozdobić falbankami - zlepiając półksiężyce w zakładki, jak w plisowanej spódnicy lub użyć do tego widelca. Uszka zaś najlepiej przygotujmy klasycznie. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj niewielkie kwadraty. Składaj na pół, tak aby powstał trójkąt. Następnie rogi trójkąta zlep ze sobą.

Aby nasze pierogi i uszka, które będą pływać w barszczu wyglądały świetne, warto podać je z dbałością, w przepięknej porcelanie. Najlepiej jeśli będzie śnieżnobiała.

Sprawdzone przepisy na farsz

Na wigilijnym stole powinny pojawić się pierogi i uszka z tradycyjnym farszem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać również pierogi ruskie.


Przepisy na pyszne pierogi znajdziesz na kolejnych stronach. Czytaj dalej!

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń