Przepisy na pierogi i uszka

Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne?

Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś musimy czekać przez cały rok. Te niewielkie pierogi z farszem grzybowym są tradycyjnym daniem wigilijnym, które podajemy najczęściej wraz z czerwonym barszczem.

Sekretem jest ciasto

Sekretem idealnych pierogów i uszek jest nie tylko znakomity w smaku farsz, ale przede wszystkim ciasto. Powinno ono być dość cienkie, elastyczne i miękkie. Wbrew pozorom nie tak trudno je przygotować. Podstawowy przepis na doskonałe ciasto składa się zaledwie z dwóch składników: mąki oraz gorącej wody. Mąka oczywiście powinna być jak najlepszej jakości, warto ją przesiać przez sitko, dzięki temu ciasto stanie się jeszcze bardziej elastyczne. Pamiętaj, aby po wyrobieniu masy odciąć jej kawałek - ten który będziemy wałkować - a resztę ciasta przykryć ściereczką, zapobiegnie to jego wysychaniu.

Niektórzy do przygotowania ciasta na pierogi i uszka dodają również odrobinę oleju lub roztopionego masła. Te składniki mają za zadanie wzbogacić smak i poprawić konsystencję masy. Do ciasta na uszka, ze względu na ich wilgotny farsz, możesz dodać również jajko - ciasto stanie się bardziej zwarte i zacznie się lepiej kleić. Dzięki temu również zminimalizujemy ryzyko wypłynięcia nadzienia.

Liczy się nie tylko wnętrze

Farsz do pierogów może być różny od mięsnego, poprzez serowo - ziemniaczany, aż po owocowy. Na świątecznym stole zdecydowanie królują pierogi z kapustą i grzybami. Co do uszek zaś, farsz jest właściwie niezmienny - tradycyjnie przygotowany z grzybów.

Jak wiadomo jednak nie tylko nadzienie jest ważne, istotny jest także wygląd i sposób podania. Pożądany kształt pierogów możemy uzyskać za pomocą specjalnych foremek. Możemy również użyć szklanki lub kieliszka o cienkim rancie. Wykroić z ciasta kółko złożyć na pól i przyozdobić falbankami - zlepiając półksiężyce w zakładki, jak w plisowanej spódnicy lub użyć do tego widelca. Uszka zaś najlepiej przygotujmy klasycznie. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj niewielkie kwadraty. Składaj na pół, tak aby powstał trójkąt. Następnie rogi trójkąta zlep ze sobą.

Aby nasze pierogi i uszka, które będą pływać w barszczu wyglądały świetne, warto podać je z dbałością, w przepięknej porcelanie. Najlepiej jeśli będzie śnieżnobiała.

Sprawdzone przepisy na farsz

Na wigilijnym stole powinny pojawić się pierogi i uszka z tradycyjnym farszem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać również pierogi ruskie.


Przepisy na pyszne pierogi znajdziesz na kolejnych stronach. Czytaj dalej!

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • gorąca woda
  • 1 jajko

Farsz:

  • spora garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

 

Zacznijmy od farszu. Grzyby namocz w wodzie. Gdy zmiękną, zacznij gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Zostaw do ostygnięcia, odcedź. Gdy będą chłodne posiekaj na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej masło i dodaj drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli wrzuć poszatkowane grzyby, podsmażaj przez kilka chwil. Na sam koniec wsyp dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszaj. Dopraw solidnie solą i pieprzem.

Czas na ciasto. Do mąki wlej wodę, następnie dodaj jajko. Wyrób na gładką, sprężystą masę. Następnie cienko rozwałkuj. Wykrawaj równe kwadraty. Farsz kładź na ich środek, kwadraty składaj na pół, tak aby powstał trójkąt. Rogi trójkąta zlep ze sobą.

Uszka gotuj we wrzącej wodzie przez kilka minut, aż do wypłynięcia na wierzch.

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

Eleganckie święta

 

Eleganckie święta w formacie pdf

Eleganckie święta w fromacie epub

Eleganckie święta w formacie mobi

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • odrobina gorącej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę kiszoną pokrój najdrobniej jak potrafisz. Do garnka wlej wodę, dodaj kapustę i zacznij gotować na wolnym ogniu. Gotuj przez 20 minut. Grzyby namocz w wodzie, po kilki chwilach zacznij gotować. Gdy będą miękkie dodaj do kapusty wraz z wywarem i gotuj jeszcze przez chwilę, aby smaki się przegryzły. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Odsącz i zostaw do wystygnięcia.

Z mąki usyp kopczyk i dodaj sól. Zrób w nim niewielką dziurkę, do której wlej wodę. Ciasto szybko zagnieć, aby powstała gładka masa. Następnie cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki o cienkim rancie wykrawaj kółka. Na środek połóż farsz, złóż na pół i przyozdób falbanką. Pierogi wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj aż do wypłynięcia.

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

Eleganckie święta

 

Eleganckie święta w formacie pdf

Eleganckie święta w fromacie epub

Eleganckie święta w formacie mobi

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • odrobina gorącej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 450 g białego sera
  • sól i pierz do smaku

 

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie masła, aż do zeszklenia. Do cebuli dodaj ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, do ziemniaków wyłóż ser biały. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podsmażaj przez 10-12 minut. Na samym końcu dodaj sól i sporą ilość pieprzu. Farsz na ruskie powinien być lekko pikantny.

Z mąki usyp kopczyk i dodaj sól. Zrób w nim niewielką dziurkę, do której wlej wodę. Ciasto szybko zagnieć, aby powstała gładka masa. Następnie cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki o cienkim rancie wykrawaj kółka. Na środek połóż farsz, złóż na pół i przyozdób falbanką. Pierogi wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj aż do wypłynięcia.

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

Eleganckie święta

 

Eleganckie święta w formacie pdf

Eleganckie święta w fromacie epub

Eleganckie święta w formacie mobi

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Weź udział w naszym konkursie i wygraj wspaniałe nagrody

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3