Przepisy na wielkanocne ciasta

Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty.

1. Babka wielkanocna

To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy babkę piaskową o smaku cytrynowym.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • sok i starta skórka z jednej cytryny
  • cukier puder

Przygotowanie:

Najpierw oddziel żółtka od białek. Masło zmiksuj z solą. Kiedy powstanie puszysta masa, nadal miksując, dodawaj stopniowo cukier, potem pojedynczo żółtka.

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z ziemniaczaną i wsyp powoli do utartej masy. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Na końcu ubij białka na sztywno i dodaj do całości, delikatnie mieszając drewnianą łyżka. Przełóż ciasto do formy na babkę (wysmarowanej margaryną i posypanej mąką).

Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. Ciasto pozostaw w formie aż do wystygnięcia. Posyp cukrem pudrem.

Weź udział w konkursie "Wielkanoc z Floriną". Sprawdź co możesz wygrać!

Piekąc mazurek poczujesz zapach prawdziwych świąt. Większość gospodyń ma swoje ulubione mazurkowe smaki, ale nigdy nie zaszkodzi spróbować czegoś nowego. Polecamy prosty i szybki przepis na mazurek z bakaliami.

Składniki:

Ciasto:

 

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • jajko
  • łyżeczka cukru wanilinowego

 

Masa:

 

  • 3 szklanki bakalii (migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce itp.)
  • łyżka miodu
  • łyżka cukru
  • 3 jajka

 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie przełóż na blat i szybko zagnieć. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę. Nakłuj je widelcem i odstaw do lodówki.

W tym czasie przygotuj bakalie (namocz je i posiekaj). Jajka rozbij z miodem i cukrem, dodaj bakalie i wymieszaj. Na schłodzone ciasto wyłóż masę bakaliową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i piecz 25-30 minut.

 

Weź udział w konkursie "Wielkanoc z Floriną". Sprawdź co możesz wygrać!

Jeśli zazwyczaj na twoim wielkanocnym stole króluje tradycyjny sernik, tym razem możesz zaskoczyć gości deserem na zimno. Będą zachwyceni.

Składniki:

 

  • 2 jajka; 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki żelatyny
  • 40 dag waniliowego serka homogenizowanego
  • 0,5 kg mrożonych owoców jagodowych
  • 250 ml soku wiśniowego

 

Przygotowanie:
Najpierw oddziel żółtka od białek, białka ubij z cukrem. Pianę połącz z żółtkami, mieszając drewnianą łyżką, następnie dodaj przesianą mąką i proszek. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem, piecz 10-15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Kiedy ciasto jest w piekarniku, zagotuj sok. Rozpuść w nim łyżeczkę żelatyny i odstaw do wystudzenia. Resztę żelatyny rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody, zmiksuj z serkiem homogenizowanym. Kiedy ciasto wystygnie, masę wyłóż do tortownicy. Umyte owoce ułóż na wierzchu i zalej tężejącą galaretką wiśniową. Całość włóż do lodówki na kilka godzin.

 

Weź udział w konkursie "Wielkanoc z Floriną". Sprawdź co możesz wygrać!

Wykonanie tradycyjnego makowca jest dość czasochłonne, nie powinno go jednak zabraknąć na wielkanocnym stole. Zgodnie z tradycją zapewnia on bowiem obfitość i dostatek w domu.

Składniki:

Ciasto:

 

  • 0,5 kg mąki
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • cukier waniliowy

 

Masa:

 

  • 400 g maku
  • 100 g masła
  • 3 białka
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek miodu
  • orzechy włoskie
  • rodzynki
  • skórka z pomarańczy - według uznania

 

Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Odczekaj około 15 minut. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj przesianą mąkę i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj dokładnie ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od miski, dolej roztopione i przestudzone masło, i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Gotowe ciasto przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W tym czasie zalej mak wrzącym mlekiem i gotuj przez około 10 minut. Następnie zmiel go w maszynce do mięsa, najlepiej 3 razy. Do masy makowej dodaj roztopione masło, cukier, miód i bakalie, a następnie gotuj przez 10-15 minut. Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do ostudzonego maku, delikatnie mieszając całość.

Ciasto i masę makową podziel na dwie części. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy i nadaj mu kształt prostokąta. Na jednym końcu ciasto powinno być nieco grubsze niż na drugim. Masę makową rozsmaruj równomiernie na całej powierzchni, zostawiając około 2 cm przy brzegach. Zawijaj ciasto wzdłuż węższego boku, zaczynając od cieńszej strony. Makowce włóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 50 minut. Wierzch gotowego makowca można posmarować lukrem i posypać orzechami.

Weź udział w konkursie "Wielkanoc z Floriną". Sprawdź co możesz wygrać!

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

Eleganckie święta

 







Wielkanoc z Floriną w formacie pdf

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34750

60 min
41
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 632

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 185

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7