Przepisy z Bake Off - ciasto Małgorzaty

Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką.

Spód shortbread
200 g masła
90 g brązowego cukru
270 g mąki pszennej
60 g mąki kukurydzianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka nalewki goździkowej

Bananowy wsad owocowy
4 jabłka
50 ml czerwonego wina
kilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku)
50 g brązowego cukru
1 łyżka anyżu
1 łyżka cynamonu
300 g jeżyn
2 czerwone galaretki (np. malinowe)
30 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)
1-1½ kg bananów

Mus z białej czekolady
200 g białej czekolady
4 łyżki amaretto
30 g masła
3 jajka
50 g cukru
150 g schłodzonej śmietany 36%
35 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)

Malinowa żelka
500 g malin
50 g brązowego cukru
szczypta cynamonu
20 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)

Spód shortbread
Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia i nalewkę goździkową. Ciasto wyrobić, rozwałkować do rozmiaru blaszki, w której będziemy piec ciasto (opcjonalnie można przygotować boki). Piec przez 60 minut w 130°C.

Bananowy wsad owocowy
Jabłka pokroić grubo, wlać wino i kilka łyżek nalewki cynamonowej, wsypać brązowy cukier, anyż i cynamon. Poddusić. Dodać jeżyny, ponownie poddusić. Wsypać czerwone galaretki i namoczoną w wodzie żelatynę. Wymieszać i schłodzić. Na upieczony wcześniej spód rozłożyć banany, a następnie wyłożyć przygotowany wsad owocowy.

Mus z białej czekolady
Białą czekoladę i amaretto rozpuścić w mikrofalówce i wymieszać z masłem. Ubić na sztywno białka, dodać cukier i żółtka. Osobno ubić śmietanę. Namoczyć żelatynę. Połączyć ubitą śmietanę z masą jajeczną. Żelatynę wymieszać z ciepłą czekoladą, dodać kilka łyżek masy jajeczno-śmietanowej, następnie wszystko wymieszać. Wylać na wsad owocowy.

Malinowa żelka
Maliny poddusić z cukrem i cynamonem. Przetrzeć. Ma powstać około 300 g purée. Dodać namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę i odstawić do schłodzenia. Rozlać na wierzch ciasta i pozostawić do zastygnięcia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 22643

60 min
30
Ciasta Pyszne ciasto JEŻ

Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...

Odsłon: 219

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

5
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4