Przetwory z Dr. Oetker

Czym charakteryzują się Żelfixy i Cukry Żelujące Dr. Oetkera, dlaczego warto i jak powinniśmy ich używać? Tu znajdziecie odpowiedź!

Z Żelfixem 3:1 możesz przygotować pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 3:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 2-3 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie Żelfixu zapobiega pleśnieniu konfitur. Teraz wystarczy przełożyć je do wyparzonych słoiczków i cieszyć się smakiem lata przez długie miesiące!

Relish z nektarynek, papryki i cebuli


Składniki:

25 g sezamu
500 g nektarynek lub brzoskwiń (bez skórki i pestek)
2 - 3 szt. papryki czerwonej
150 g cebuli czerwonej
50 g szczypiorku
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
250 g cukru
125 ml octu winnego lub malinowego
100 ml soku jabłkowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kolendry
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
1 szczypta goździków (mielonych)
1 szczypta papryki chilli

Sposób przygotowania:

Sezam uprażyć na suchej patelni. Nektarynki dokładnie umyć, skórkę ponacinać ostrym nożem, zanurzyć na chwilę we wrzątku, usunąć z nich skórki, wypestkować, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić, usunąć pestki. Cebulę obrać, umyć, posiekać. Szczypior umyć i drobno posiekać. Żelfix wymieszać z cukrem.

Wszystkie składniki przełożyć do rondla, zagotować i gotować jeszcze 5 min. Doprawić do smaku solą, kolendrą, cynamonem, imbirem, goździkami i chili.

Gorący relish nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie pokrywki. Słoiczki ustawić na o 5 min. do góry dnem.

Z Żelfixem 2:1 możesz przygotować pyszne konfitury używając tylko 0,5 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 2:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 1-2 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie Żelfixu zapobiega pleśnieniu konfitur.

Chutney rabarbarowy

Składniki

50 g migdałów (płatki)
1000 g rabarbaru
600 ml wody
100 g jabłek (bez skóry i gniazd nasiennych)
250 g malin
250 g cebuli czerwonej
100 g rodzynek
150 ml octu winnego lub balsamicznego
1 łyżeczka cynamonu (mielonego)
10 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
2 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
750 g cukru
1 szczypta soli
½ łyżeczki imbiru (mielonego)

Sposób przygotowania:

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki.

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, maliny przebrać, cebulę obrać i drobno posiekać.

Wszystkie składniki, oprócz przypraw przełożyć do garnka, wlać wodę.Chutney doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając, doprawić do smaku solą i imbirem. Gotować jeszcze 5 min.

Gorący chutney nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić pokrywki. Słoiczki ustawić do góry dnem na 5 minut.

Co to jest stewia? Stewia to roślina, która wywodzi się z Ameryki Południowej. Jej działanie słodzące jest tam znane od stuleci. Z liści stewii uzyskuje się naturalny ekstrakt słodzący nazywany glikozydami stewiolowymi, który jest doskonałym środkiem słodzącym i praktycznie nie ma kalorii.

W nowym Cukrze żelującym Dr. Oetkera część cukru została zredukowana i zastąpiona naturalnym środkiem słodzącym - ekstraktem ze stewii. Dlatego dodając tylko 225g cukru żelującego ze stewią do 1kg owoców uzyskujemy przyjemnie słodkie konfitury.

Domowe przetwory przygotowane z nowym Cukrem żelującym z dodatkiem ekstraktu ze stewii mają aż o 30% kalorii mniej, niż dżemy zrobione po dodaniu Cukru żelującego 2:1. Są one tak samo słodkie, a przy tym zdrowsze.

*Pełna nazwa produktu: Cukier żelujący z glikozydami stewiolowymi ze stewii Dr. Oetkera.

Konfitura z czerwonych pomarańczy

Składniki

około 1500 g pomarańczy (czerwonych)
1 opak. Cukru żelującego ze stewią Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Pomarańcze wyfiletuj. Nożem obierz dokładnie ze skórki każdą z pomarańczy tak, żeby obkroić albedo (biała warstwę pod skórką). Usuń błonki, które nadają gorycz. Pozostaw sam miąższ z sokiem. Odmierz 1 kilogram, przelej do garnka i wymieszaj z cukrem żelującym. Zagotuj, usuń pianę. Po upływie 3 minut przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, wypełniając je po brzegi. Szczelnie zamknięte odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.

Domowe przetwory z Cukrem żelującym 2:1 są jeszcze prostsze! Wystarczy 1 kg owoców wymieszać z Cukrem żelującym 2:1, zagotować i gotować jeszcze przez 1 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie Cukru żelującego zapobiega pleśnieniu konfitur. Teraz wystarczy przełożyć je do wyparzonych słoiczków i cieszyć się smakiem lata przez długie miesiące!

Konfitura wiśniowo-jeżynowa

Składniki

600 g wiśni
400 g jeżyn
1 szt. cytryny
1 opak. Cukru żelującego 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Wiśnie umyć, wypestkować, pokroić na drobne kawałki. Jeżyny umyć, usunąć szypułki. Wycisnąć sok z cytryny. Owoce i sok z cytryny przełożyć do garnka, wsypać Cukier żelujący, dokładnie wymieszać, doprowadzić do zagotowania stale mieszając. Gotować jeszcze ok. 3 minut. Garnek zestawić z ognia. Mieszać do zaniku piany.Gorącą konfiturę nakładać po brzegi do umytych i wyparzonych słoików. Szczelnie zamknąć pokrywkami, ułożyć do góry dnem na 5 minut.

Domowe przetwory z Cukrem żelującym 3:1 są jeszcze prostsze i z jeszcze mniejszą ilością cukru! Wystarczy 1 kg owoców wymieszać z Cukrem żelującym 3:1, zagotować i i gotować jeszcze przez 1 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie Cukru żelującego zapobiega pleśnieniu konfitur. Teraz wystarczy przełożyć je do wyparzonych słoiczków i cieszyć się smakiem lata przez długie miesiące!

Relish z cukinii, papryki i brzoskwiń

Składniki

400 g cukinii (młodej)
2 szt. papryki czerwonej
300 g brzoskwiń (bez pestek i skóry)
3 ziarna jagód jałowca
100 ml octu winnego
300 ml soku pomarańczowego
75 g rodzynek
1 opak. Cukru żelującego 3:1 Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
1 szczypta papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Cukinię umyć, obrać, pokroić w kostkę, odważyć 400 g. Paprykę umyć, oczyścić, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Brzoskwinie umyć, naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić na kawałki. Ziarna jałowca zmiażdżyć. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować i gotować jeszcze 5 min.

Odłożyć 1/3 masy, przestudzić i zmiksować mikserem, końcówką do rozdrabniania. Połączyć z pozostałym relishem, ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Gorący relish nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie pokrywki. Słoiczki ustawić na o 5 min. do góry dnem.

Konkurs: Podziel się przepisem na przetwory i wygraj robota kuchennego lub bony na zakupy

konkurs

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
25
Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 173

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3