Pyszne dania na wzmocnienie po zimie

Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni.

Fot. materiały prasowe
W tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!
Fasolka szparagowa, rukola, cukinia, bazylia, bataty lub słodka gruszka. Tak, to właśnie w tych produktach znajdziemy mnóstwo witamin, które dodadzą nam energii na cały dzień. Są doskonałym źródłem witamin A, B, C, K, E, a także wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu i kwasu foliowego -niedobór tego ostatniego powoduje rozdrażnienie i poczucie zmęczenia. Zaletą zielonych warzyw, słodkich owoców oraz aromatycznych ziół jest również fakt, że możemy je przyrządzić na wiele sposobów! Jeśli do ich przygotowania dołączymy produkty mięsne, pszenne oraz nabiał zyskamy bardzo pożywne, zdrowe, a przede wszystkim pyszne dania. Koniecznie spróbujcie naszych wiosennych przepisów!

Tosty z grillowaną szynką i gruszką (czas przygotowania: 20 min)

Składniki główne:

  • 8 plastrów szynki (np. masarza Masarnia u Józefa JBB Bałdyga)
  • 8 kromek chleba tostowego
  • Gruszka
  • Ser camembert
  • Oliwa
  • Garść rukoli

Sposób przygotowania:
Grubsze plasterki szynki grillujemy, aż się zarumienią. Następnie gruszkę i camembert kroimy wzdłuż w cienkie plasterki i grillujemy przez chwilę po obu stronach. Chleb tostowy skrapiamy oliwą i układamy na nim rukolę, szynkę, gruszkę i camembert. Gotowe tosty grillujemy po obu stronach, aż chleb się zarumieni.

Fasolka szparagowa z boczkiem i cukinią (czas przygotowania: 30 min)

Składniki:

  • 120 g boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeża bazylia
  • Ser dojrzewający
  • Sól i pieprz
  • Olej

Sposób przygotowania:
Fasolkę myjemy i obcinamy twarde końcówki. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy około 10 minut. Boczek kroimy w kostkę lub w słupki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy cukinię pokrojoną w mniejsze kawałki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do momentu, aż cukinia zmięknie i doprawiamy. Następnie do boczku wrzucamy ugotowaną wcześniej fasolkę i delikatnie mieszamy. Serwujemy ze startym serem i listkami świeżej bazylii.

Nadziewane bataty (czas przygotowania: 60 min)

Składniki:

  • 6 plasterków szynki (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • 2 duże bataty
  • 150 g sera feta
  • Kilka kawałków suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • Rukola
  • Parmezan
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
Bataty dokładnie myjemy, kroimy na pół i solimy. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w rozgranym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. W miseczce rozkruszamy ser feta, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, szynkę i dokładnie mieszamy.
Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ ze środka. Rozgniatamy go widelcem i dodajemy do farszu. Całość mieszamy i nakładamy do wydrążonych batatów. Posypujemy startym parmezanem.
Następnie wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut. Po upieczeniu dekorujemy rukolą i świeżo zmielonym pieprzem.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 310

15 min
10
Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 173

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

1
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11