Sery, których każdy powinien spróbować

Legenda głosi, że ser został przypadkowo wynaleziony przez pewnego Araba, który konno przemierzał pustynię, mając w bukłakach duży zapas mleka. Kiedy zatrzymał się, aby ugasić pragnienie, ze zdziwieniem stwierdził, że mleko zmieniło się w mętną ciecz.

Zdjęcie 123rf

Spragniony mężczyzna nie miał wyboru - musiał spróbować dziwnej mieszanki. Zaskoczony odkrył, że jej płynna cześć nadaje się do picia, a reszta mleka nadaje się na sycący posiłek.

Trudno stwierdzić, ile prawdy jest w tej opowieści, ale jedno jest pewne - dziś sery to jeden z podstawowych składników wielu potraw. Oto pięć takich, których naprawdę warto spróbować.

Halloumi

To cypryjski ser z mleka owczego, z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Od wieków produkuje się go według tej samej, ściśle przestrzeganej receptury. Ze względu na swój smak i właściwości uznawany jest za klejnot w koronie śródziemnomorskich serów i znak rozpoznawczy cypryjskiej kuchni.

Ma zwartą konsystencję i nie topi się pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki temu świetnie nadaje się do smażenia lub grillowania. Nie kruszy się, dlatego można go swobodnie kroić lub trzeć na tarce. Wyśmienicie smakuje z makaronem, jajecznicą czy sałatkami. Smażony lub grillowany można przed podaniem skropić cytryną. Można go bardzo długo przechowywać i nie traci przy tym swoich właściwości.

Kefalotiri

Grecja słynie nie tylko z fety. Wielkim przysmakiem jest również kefalotiri, czyli jeden z najstarszych serów świata (jego historia sięga aż pięciu i pół tysiąca lat wstecz).

Kefalotiri to twardy, żółty ser wyrabiany zazwyczaj z owczego mleka (czasem też używa się do jego produkcji mleka krowiego lub koziego). W początkowej fazie dojrzewania ma dość łagodny smak, z czasem jednak staje się coraz bardziej pikantny.

Doskonale sprawdzi się jako przystawka do dań z owocami i warzywami. Jest twardy, dlatego z łatwością można go trzeć na tarce i podawać z tostami. Świetnie smakuje również smażony, w postaci przekąski. Grecy często używają go zamiast parmezanu.

Przepyszna sałatka z serem i truskawkami na INTERIA.TV.

Dziugas

Dziugas to tradycyjny, twardy ser litewski, który dojrzewa około dwóch lat. Jest kruchy, jakością i smakiem nie ustępuje serom włoskim. W smaku świeży, z lekko owocowym i pikantnym aromatem. Dziugas to ser bez laktozy, za to bogaty w wapń. Nie zawiera też konserwantów.

Po utarciu nadaje się do przyprawienia zup i głównych dań - wzmacnia smak i aromat potraw. Świetnie sprawdzi się jako przystawka oraz dodatek owoców i sałatek. Jest również doskonały na koreczki.

Roquefort

Francuzi twierdzą, że uważany za króla serów roquefort powstał przez przypadek. Jeśli wierzyć legendzie, wynalazł go pewien pasterz, który nieopatrznie zostawił kanapkę z owczym serem na kilka tygodni w jaskini. Od tamtego czasu minęły już dwa tysiące lat, a niebieski roquefort nadal dojrzewa w tamtejszych jaskiniach i jest ceniony przez smakoszy na całym świecie.

Roquefort to ser owczy wyrabiany we francuskim miasteczku Roquefort-sur-Soulzon. Ser ma bogatą, kremową konsystencję i kruszy się pod naciskiem. Charakteryzuje się wyraźnym, mocno słonym smakiem. W czasie jedzenia rozpływa się w ustach, pozostawiając specyficzny smak aromatycznej pleśni i soli.

Roquefort, obok serów Stilton i Gorgonzola, jest jednym z trzech najlepszych serów pleśniowych na świecie. Stosuje się go jako składnik sosów, farszów i dodatek do steków. Świetnie smakuje z sałatkami, kanapkami oraz jako dodatek do winogron i suszonych moreli.

Grana Padano

Nazwa sera pochodzi od słowa „grana", co po włosku znaczy „ziarno" lub „granulki", a Padano to region, z którego pochodzi. Jednak powszechnie znany jest po prostu jako parmezan.

Ser powstał w Chiaravalle dzięki mnichom cysterskim, a pod koniec XV wieku był uważany za najpopularniejszy na Półwyspie Apenińskim. Określany był jako gruboziarnisty z powodu charakterystycznej struktury.

Ze względu na swoje wartości odżywcze i zawartość białka jest łatwo przyswajalny przez organizm, dlatego polecany jest dzieciom, osobom starszym oraz aktywnym sportowcom. Starty doskonale sprawdzi się do sosów, makaronów i sałatek. Można go też serwować w towarzystwie owoców i warzyw.

 

Eleganckie święta

 

Eleganckie święta w formacie pdf

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie epub. Kliknij!

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie mobi. Kliknij!

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4