Do góry

Newsy

Sezon na śliwki trwa - co z nich przygotować?

Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo?

Fot. 123RF/PICSEL

Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy.

Jak na nasze zdrowie wpływają śliwki?

Jeśli ktokolwiek ma wątpliwości, co do tego czy warto jeść śliwki, z pewnością uspokoi go ten akapit. Otóż okazuje się, że owoce te zawierają w sobie moc witamin i składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy miedzy innymi witaminy A, B, C, E, a także magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Dzięki nim, śliwki działają kojąco na układ nerwowy, poprawiając nasze samopoczucie. Dodatkowo, owoce te zawierają w swym składzie wyjątkowo zdrowe polifenole, które mają działanie antynowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Śliwki powinniśmy cenić również za zawarte w nich pektyny, które w wyjątkowy sposób oczyszczają nasz przewód pokarmowy ze zgromadzonego w komórkach tłuszczu i cholesterolu.

Jak zrobić idealne powidła?

W naszym kraju jednym z najpopularniejszych pomysłów na śliwki są powidła. Ich przygotowanie jest wielką sztuką i wymaga od nas nie tylko cierpliwości, ale również trochę doświadczenia. Pierwsze problemy mogą pojawić się już na etapie wyboru odpowiednich owoców - powinniśmy wybierać te najbardziej dojrzałe, miękkie i bardzo słodkie.

Po umyciu i wypestkowaniu śliwek możemy przystąpić do ich smażenia. Najlepiej w tym celu zaopatrzyć się w duży garnek o grubym dnie, który dobrze przewodzi ciepło. Pamiętaj, że podczas przygotowywania powideł liczy się cierpliwość! Śliwki musimy gotować przez kilka godzin na niewielkim ogniu, uważając aby się nie przypaliły. Prawie w ogóle nie trzeba ich mieszać. Jeśli wybierzecie odpowiednio słodkie, nie będziecie też musieli ich dosładzać cukrem.

Gdy wszystkie owoce się rozpadną, a nadmiar soku odparuje, powidła powinny zacząć się zagęszczać. Jak sprawdzić, czy są gotowe? Wystarczy wyłożyć ich niewielką ilość na szklany talerzyk, który na kilka minut umieścimy w lodówce. Kiedy wystygną, będziemy mogli ocenić, czy efekt końcowy nas zadowala. To, jak gęste będą powidła zależy już wyłącznie od naszych indywidualnych upodobań. Gorące przetwory wkładamy do wyparzonych słoików, a następnie pasteryzujemy przez ok. pół godziny. Wówczas możemy mieć pewność, że przetrwają długi czas, a my będziemy mogli się cieszyć ich smakiem o każdej porze roku.

Co można jeszcze przygotować ze śliwek?

Pamiętajmy, że śliwki możemy wykorzystać na wiele innych sposobów. Doskonale wiedzą o tym użytkownicy Smakera, którzy w swoim repertuarze mają wiele ciekawych przepisów. Musicie koniecznie spróbować śliwek w takim wydaniu.

1. Śliwki w occie

Śliwki w occie

Fot. Renka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

A co powiecie na śliwki w nieco mniej słodkim wydaniu? Naturalny smak tych owoców, doskonale komponuje się kwaśną zalewą. Kto jeszcze nie próbował, niech koniecznie przygotuje je tej jesieni.

2. Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Połączenie czekolady i śliwek, to jedno z najwspanialszych, jakie tylko można sobie wyobrazić. Ciasto przygotowane według tego przepisu wychodzi znakomicie! Gwarantujemy, że na jednym razie się nie skończy.

3. Knedle ziemniaczane ze śliwkami

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Klasyka, która koniecznie raz w roku musi pojawić się na stole. Knedle, to fantastyczna propozycja na słodki obiad, którym zachwyceni będą nie tylko najmłodsi.

4. Dżem śliwkowy z jabłkami

Dżem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dzięki dodatkowi jabłek dżem nabiera lekkości. Tak przygotowany sprawdzi się jako datek na grzanki lub jako masa do przełożenia kruchego ciasta.

5. Kompot ze śliwek

Kompot

Fot. Beata1978 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie wyobrażamy sobie zimy, bez możliwości wypicia do obiadu kompotu śliwkowego. Powinien on znaleźć się w każdej spiżarni.

6. Pijane śliwki na kruchym spodzie

Pijane śliwki

Fot. monikagotuje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To ciasto zachwyca smakiem i wyglądem. Dodatek Amaretto, który jest lekko gorzkawy znakomicie równoważy smak słodkich śliwek. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

 

Zaskakujące właściwości pestek dyni. Dowiedz się więcej, kliknij >>

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń