Siedem pomysłów na zdrowe dania z kiszonkami

Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe.

Fot. 123RF/Picsel

Kiszonki możemy traktować jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Zawarty w nich kwas mlekowy, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami.

Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Okazuje się również, że sfermentowane produkty mogą nam pomóc dbać o linię. Zawierają sporo błonnika, dzięki któremu czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Co więcej, warzywa podczas kiszenia stają się mniej kaloryczne, ponieważ zawarty w nich cukier zmienia się w dobroczynny kwas mlekowy.

Co nam dadzą ogórki kiszone?

Ogórki kiszone pojawiają się na naszych stołach równie często, co kiszona kapusta. Wyjdzie nam to na zdrowie, gdyż produkt ten wzmacnia nasz organizm, a do tego zwiększa jego odporność. Lekarze wskazują, że zawarte w nich substancje pozwalają walczyć z wahaniami nastrojów, rozdrażnieniem oraz depresją. Ich spożywanie szczególnie zaleca się osobom, chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Podobnie jak inne kiszonki, ogórki pobudzają trawienie i poprawiają przemianę materii. Dodatkowo mają zaledwie 11 kcal w 100 gramach, więc możemy zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia.

Nie ma to jak kiszona kapusta!

Kiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w oczyszczeniu organizmu oraz budują naszą odporność. Ze względu na bardzo niską kaloryczność (ok. 20 kcal w 100 gramach) poleca się ją wszystkim osobom na diecie. Należy pamiętać, że podczas procesu kiszenia witaminy i substancje odżywcze z warzyw przenikają do soku, który także warto wprowadzić do swojej diety.

Kto powinien uważać na kiszonki?

Mimo iż włączenie kiszonych produktów do diety przynosi nam mnóstwo korzyści, warto zapamiętać, że nawet w wypadku tak zdrowych produktów powinniśmy zachować umiar. Ze względu na wykorzystanie soli, kiszone warzywa zawierają w sobie całkiem sporą ilość sodu. Częste spożywanie dużych ilości tej substancji może być ryzykowne dla osób, które zmagają się z nadciśnieniem oraz chorobami układu krążenia. W ich wypadku, dzienna ilość spożywanych kiszonek powinna zostać skonsultowana z lekarzem.

Jak wykorzystać kiszoną kapustę i ogórki?

Chociaż ogórki i kapusta to nie jedyne warzywa, które możemy kisić, to właśnie one najczęściej goszczą na naszych stołach. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na to, co można z nich przygotować, koniecznie skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.

 

1. Surówka z kiszonej kapusty

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Tak przygotowana surówka, jest jednym z naszych ulubionych dodatków do obiadu. To prawdziwa bomba witaminowa, którą można przygotować o każdej porze roku.

2. Krem z kiszonych ogórków

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Macie ochotę na nieco inną ogórkową? Spróbujcie zamienić ją w zupę krem. Gwarantujemy, że nie raz powrócicie do tego przepisu.

3. Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Ziemniaki nie mają zdecydowanego smaku, dlatego przygotowując sałatki warto łączyć je ze znacznie bardziej wyrazistymi składnikami. W tej roli ogórki kiszone sprawdzą się idealnie.

4. Haluszki z kiszoną kapustą

Fot. Izaa_ana Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Nasi sąsiedzi doskonale wiedzą, jak zamienić proste składniki w sycące i smaczne danie. Haluszki - narodowe danie Słowaków - jest tego najlepszym przykładem.

Pobierz aplikację smaker

5. Sałatka z patisonów i kiszonych ogórków

Fot. Szpileczkibabeczkina Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Tak przygotowana sałatka idealnie pasuje do grillowanych lub pieczonych mięs. Smakuje rewelacyjnie, a co najważniejsze, jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.

6. Ślimaczki z kapustą kiszoną

Fot. Kreatywnakasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Tak przygotowane paszteciki najczęściej jadamy w okresie Bożego Narodzenia. Jednak naszym zdaniem są tak pyszne, iż warto przygotowywać je przez cały rok.

7. Racuchy z kiszoną kapustą

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Jedliście już kiedyś takie racuchy? Jeśli nie, pora nadrobić zaległości, ponieważ omija was naprawdę fantastyczne danie!

 

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
15
15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1