Siedem produktów, które wspomogą oczyszczanie tętnic

Dieta w znaczący sposób wpływa na kondycję serca oraz stan aort. Oto produkty, które warto włączyć do jadłospisu, aby przez długi czas cieszyć się dobrym zdrowiem.

Zdrowe i drożne tętnice to klucz w zapobieganiu chorobom serca. Lekarze i naukowcy alarmują, iż problemy z układem krążenia są coraz częstszą przyczyną zgonów wśród Europejczyków. Co gorsza, większość z nas o problemie dowiaduje się, gdy jest już zdecydowanie za późno. Tymczasem profilaktyka oraz odpowiednia dieta może w znacznym stopniu obniżyć ryzyko wystąpienia tego typu chorób. Oto kilka produktów, które warto włączyć do swojego jadłospisu, aby zadbać o swoje serce oraz układ krążenia.


1. Cytrusy

Badania wskazują, że regularne spożywanie cytrusów (np. grejpfrutów lub pomarańczy) bardzo korzystnie wpływa na serce. Pektyny zawarte w tym owocu obniżają cholesterol oraz działają neutralizująco na złogi znajdujące się w naczyniach. Dodatkowo związki występujące w grejpfrucie mogą powodować zmniejszenie zmian miażdżycowych oraz pozytywnie wpływać na tętnice i żyły w organizmie.

Pobierz aplikację smaker

Nie tylko jedzenie, ale także napoje mogą pomóc nam obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Naukowcy udowodnili, iż obecne w czarnej herbacie teaflawiny, mogą znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz wspomóc nas w walce z cholesterolem. Niemniej pozytywny wpływ na nasz organizm zielona herbata. Jej regularne picie sprawia, że znacząco obniża się poziom złego cholesterolu w naszym organizmie.

Wszyscy wiemy, że chcąc poprawić pamięć i koncentrację powinniśmy sięgać po orzechy. Ale czy wiedzieliście, że dzięki nim obniżamy także poziom cholesterolu we krwi? Zjadana codziennie garść pistacji, migdałów lub orzechów włoskich, doskonale wpływa na pracę naszego serca. Badania wykazują, że regularne jedzenie różnego rodzaju orzechów może obniżyć poziom złego cholesterolu nawet o 5%. Ponadto, dzięki nim możemy również obniżyć ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych.

Pobierz aplikację smaker

Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie dużej ilości tłustych ryb, takich jak łosoś, głównie ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3. Ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, w związku z czym należy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Kwasy Omega-3 mają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm - zapewniają prawidłową pracę układu krążenia oraz zabezpieczają nas przed groźnymi chorobami serca. Ponadto, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a także przyśpieszają przemianę materii.

Prozdrowotne właściwości tych niepozornych ziarenek mogą was bardzo zaskoczyć. Doskonale wpływają na układ trawienny oraz kondycje naszych włosów i paznokci. Jednak to nie wszystko. Zawierają w sobie także bardzo dużo kwasu linolenowego oraz kwasy omega-3, które bardzo skutecznie pomagają nam walczyć ze zbędnym cholesterolem. Ponadto, zawierają także dużo błonnika, przez co nie tylko pomagają zredukować poziom tej substancji we krwi, ale także zrzucić zbędne kilogramy.

Pobierz aplikację smaker

Dzięki kurkumie nasz metabolizm działa znacznie sprawniej, poziom cholesterolu obniża się, a proces powstawania komórek tłuszczowych zostaje zahamowany. Właśnie z tego powodu przyprawa ta bywa nazywana naturalnym spalaczem tłuszczu. Dodatkowo, sprzyja ona regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym, co z pewnością będzie cenną informacją dla wszystkich osób uprawiających sport. Naukowcy odkryli również, że ta przyprawa pomaga w profilaktyce reumatyzmu, cukrzycy oraz choroby Alzheimera.

Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Spośród wszystkich roślin strączkowych, najwięcej błonnika znajdziemy w fasoli, dlatego też warto zadbać, aby właśnie ta roślina pojawiła się w naszej diecie. Badania wykazały, że osób jedzących codziennie pół filiżanki gotowanej fasoli, w krótkim czasie poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 7%.

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3