Do góry

Przepisy Ambition

Soczysty schab ze śliwką

Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami.

Składniki:

 

  • Ok. 1,5 kg schabu bez kości
  • Ok. 200 g suszonych śliwek
  • Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy
  • Ok. 2 cm imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu
  • 4 ząbki czosnku (w łupinach)
  • Świeży tymianek
  • Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy
  • Sól, pieprz

 

 

Wykonanie:

Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać składniki marynaty.

Schab opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i za pomocą ostrego, długiego noża zrobić otwór w środku mięsa. Schab nadziać suszonymi śliwkami. Mięso doprawić solą oraz pieprzem, przełożyć do rękawa do pieczenia wraz z marynatą, umieścić w blaszce do pieczenia i wstawić do lodówki na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc).

Schab w rękawie włożyć do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 60 - 80 minut. Po tym czasie naciąć rękaw i zostawić schab na ok. 10 minut, aby się zarumienił. Schab wystudzić całkowicie w uchylonym piekarniku.


Pobierz bezpłatny ebook z przepisami na święta. Kliknij!

Pobierz e-booka

 

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń