Do góry

Newsy

Sprawdzone przepisy na domowe konserwy

Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach.

Fot. 123RF/Picsel

Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew pozorom własnoręczne zrobienie wędlin i konserw nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziliby się nawet dawni mistrzowie wędliniarstwa. Oto kilka propozycji naszych użytkowników, dzięki którym z łatwością przygotujecie domowe wędliny w słoikach.

 

1. Mielonka słoikowa

Fot. Kate85 Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Klasyczny przepis, dzięki któremu przygotujemy szynkę smakującą "jak za dawnych lat". Zadbajcie o dobrą jakość składników, gdyż tylko w ten sposób zagwarantujecie sobie udany efekt końcowy.

 

2. Kiełbasa z karczku

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Jeśli raz samodzielnie przygotujecie taką kiełbasę, już nigdy nie będziecie chcieli sięgnąć po tę sklepową. Co ważne, zawsze macie pewność, jakie składniki wchodzą w skład takiej wędliny, a jej smak możecie dostosowywać do własnych upodobań.

Pobierz aplikację smaker

3. Mięsny przysmak

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Tak przygotowane mięso idealnie sprawdzi się w roli dodatku na kanapki. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Można również zrobić z niego bazę do sosów lub dodatek do zapiekanek. Wszystko zależy od waszej wyobraźni.

 

4. Mielonka ze słoika

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

W sklepowych konserwach poza mięsem, możemy znaleźć mnóstwo podejrzanych substancji, których raczej nie chcielibyście włączyć do swojego jadłospisu. Tymczasem zrobienie domowej mielonki wcale nie jest trudne. Gwarantujemy, że z tym zadaniem poradzi sobie nawet niezbyt doświadczony kucharz.

 

5. Kiełbasa czosnkowa z galaretką

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Sekretem każdej dobrej wędliny są przyprawy. Możecie stworzyć autorskie mieszanki lub skorzystać z podpowiedzi naszych użytkowników. Pamiętajcie również o wyborze jak najlepszego rodzaju mięsa, gdyż to ono w najwyższym stopniu odpowiada za smak finalnego produktu.

 

6. Golonko w słoiku

Fot. Docherro Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście domowych konserw, bo uważaliście, że jest to bardzo trudne, nasza użytkowniczka wyprowadzi was z błędu. Dzięki jej wskazówkom, zobienie takiego przysmaku jest dziecinnie proste.

 

7. Konserwa drobiowa

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Wędliny drobiowe cenimy przede wszystkim za to, że nie zawierają zbyt dużo tłuszczu i są bardzo delikatne. Te zrobione w domu dodatkowo nie zawierają żadnych zbędnych konserwantów ani polepszaczy smaku!

 

8. Konserwa Heleny

Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Przygotowując domowe wędliny warto eksperymentować. Mieszajcie ze sobą różne rodzaje mięs i nie obawiajcie się przypraw. Efekty mogą was bardzo pozytywnie zaskoczyć.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń