Świeże i pełne roślin: trzy pomysły na lekkie bezmięsne lunche

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia każdego dnia powinniśmy spożywać 400 g warzyw i owoców podzielonych na pięć porcji. Taką porcją może być również szklanka soku. Najważniejsze jest, by wybierać wysokiej jakości świeże produkty. Jak przygotować swoje roślinne lunche? Przedstawiamy trzy propozycje.

Fot. Dieta roślinna ma sporo zalet / Shutterstock

Dieta roślinna: zalety


Eksperci z Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyków ogłosili, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska i wegańska mogą przyczynić się do poprawy stanu zdrowia. Jedząc rośliny, można zapobiegać m.in. nadwadze, cukrzycy typu 2, chorobom serca czy nowotworom.
Zmiany w żywieniu nie muszą być spektakularne. Warto ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w mięsie na rzecz błonnika i fitoskładników obecnych w roślinach. Roślinne posiłki możemy oprzeć na sałatach, kiełkach, ziołach, a także sokach i smoothie - wszystko znajdziemy np. linii Vital Fresh, dostępnej w sklepach Biedronka. Warto pamiętać, że produkty roślinne powinny być świeże i wysokiej jakości. Oto trzy pomysły na lekkie lunche bez mięsa.

Fot. Kasza jaglana w połączeniu z warzywami stanowią pożywny i wartościowy posiłek / Shutterstock

Kolorowa sałatka z kaszą jaglaną


Niektórzy spożywają kaszę jaglaną na słodko, na przykład z musem jabłkowym, ale równie doskonale smakuje ona z warzywami. Taka sałatka nie tylko świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale może także zostać samodzielnym daniem na lunch.


Składniki:
• 1 torebka kaszy jaglanej
• 200 g pomidorków koktajlowych
• 100 g roszponki Vital Fresh
• 20 g bazylii Vital Fresh
• 400 g cukinii
• 3 łyżki oliwy
• przyprawy: sól i pieprz


Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę i stawiamy go na ogień. Gdy się zagotuje, wsypujemy pół łyżeczki soli i wrzucamy torebkę z kaszą jaglaną (woda powinna całkowicie przykryć kaszę). Gotujemy na najmniejszym ogniu przez 15 minut. W tym czasie myjemy pomidorki i roszponkę. Pomidorki przekrawamy na pół i wrzucamy do dużej miski. Sałatę i listki bazylii możemy poszarpać na mniejsze kawałki. Również przekładamy ją do miski. Cukinię myjemy, obieramy ją ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę, a gdy mocno się rozgrzeje, przekładamy na nią cukinię. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy około 10 minut, mieszając często drewnianą łyżką. W tym czasie wyciągamy ugotowaną kaszę jaglaną, odciskamy z niej nadmiar wody, rozcinamy woreczek i przesypujemy ją do drugiej miski. Do niej dorzucamy po chwili usmażoną cukinię. Czekamy, aż wszystkie składniki wystygną. Na koniec łączymy kaszę z cukinią, roszponką i pomidorami.

Kanapki z pastą z soczewicy, sałatą i sosem z ziół

 

Fot. Mix sałat jest świetnym uzupełnieniem lekkiego i pożywnego posiłku / Shutterstock


Coraz większą popularność zyskują pasty warzywne do smarowania chleba. Stanowią pyszną alternatywę dla szynki. Dodatkowo, jeśli sięgniemy po rośliny strączkowe, które mają wysoką zawartość białka, pasta okaże się jeszcze bardziej pożywna i zaspokoi głód na długo.


Składniki:
• ulubiony chleb
• 200 g suchej soczewicy
• 100 g pomidorów bez skóry lub krojonych z puszki
• 3 suszone pomidory z oleju
• ½ szklanki oliwy
• 1 cytryna
• 1 pęczek natki pietruszki
• 4 gałązki świeżego oregano Vital Fresh
• 30 g kiełków rzodkiewki Vital Fresh
• 3 ząbki czosnku
• 1 czerwona cebula
• 180 g mix sałat z sałatą lodową Vital Fresh
• przyprawy: sól, pieprz


Przygotowanie:
Wsypujemy soczewicę na sitko i płuczemy ją, aż woda przestanie być mętna. Następnie przekładamy ją do garnka i zalewamy wodą tak, by sięgała 2 cm powyżej ziaren. Ustawiamy garnek na ogień, a gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy 10 minut. W tym czasie kroimy suszone pomidory na mniejsze kawałki, przekładamy je do dużej miski, dodajemy pomidory z puszki (jeśli używamy świeżych, należy je wyparzyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę). Dodajemy trzy łyżki oliwy i sok z połówki cytryny. W tym czasie powinna już się ugotować soczewica. Odcedzamy wodę przez sitko i studzimy ziarna. Następnie przekładamy ją do miski z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy na gładką pastę, którą smarujemy kromki chleba. Posypujemy z wierzchu kiełkami rzodkiewki.
Do kielicha blendera wrzucamy natkę pietruszki, listki bazylii, czerwoną cebulę i czosnek, wlewamy oliwę i trzy łyżki soku z cytryny. Doprawiamy solą. Całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym sosem ziołowym zalewamy mix sałat. Liście układamy na kanapkach lub kładziemy obok na talerzu.

Naleśniki z pastą ze słonecznika i roszponką


Fot. Smoothie stanowi doskonałe uzupełnienie zdrowego posiłku / Shutterstock

Uwielbiamy naleśniki - jesteśmy w stanie je szybko przygotować i stanowią pożywną przekąskę na lunch. Proponujemy nadziać je pastą ze słonecznika i uzupełnić pysznym smoothie Vital Fresh(1). Dzięki temu posiłek będzie pełen witamin i składników mineralnych.


Składniki:
• 1 szklanka mąki pszennej
• 2 jajka
• 1 szklanka mleka
• 3/4 szklanki wody gazowanej
• 3 łyżki oleju
• 100 g rukoli Vital Fresh
• 80 g łuskanych pestek słonecznika
• 60 g sera Cheddar
• 2 ząbki czosnku
• przyprawy: sól i pieprz
• smoothie z mango, jabłka, banana i marakui Vital Fresh


Przygotowanie:
Do kielicha blendera wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i wodę. Dodajemy odrobinę soli. Blendujemy składniki na gładką masę. Rozgrzewamy na patelni olej i nabierając ciasto naleśnikowe chochlą, wylewamy je równomiernie na całą powierzchnię. Smażymy krótko z obydwu stron. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, a gdy wystygną, wrzucamy je do kielicha blendera. Ścieramy na tarce ser i dodajemy go wraz z rukolą i czosnkiem bez łupinki do słonecznika. Doprawiamy pieprzem i solą. Blendujemy na gładką masę. Smarujemy naleśniki pastą ze słonecznika. Podajemy ze szklanką smoothie.

 

1) Środek spożywczy jest źródłem błonnika pokarmowego, gdy produkt zawiera przynajmniej 1,5 g błonnika na 100 kcal.

 

Artykuł z ekspozycją partnera

materiały promocyjne

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 104

>60 min
3
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2