Newsy
Sześć pomysłów na wielkanocne zupy
Jesteśmy narodem, który uwielbia zupy. Nic więc dziwnego, że goszczą one także na naszym świątecznym stole. Ale jak je przygotować, aby smakowały każdemu członkowi rodziny?

Fot. 123RF/Picsel
Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Na co jeszcze, poza składnikami, powinniśmy zwracać uwagę, przygotowując świąteczne zupy? Jak zrobić idealny żurek lub barszcz? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami sprawdzonymi, rodzinnymi recepturami.
Fot. Anika1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Symbol świąt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jego przygotowanie to prawdziwa sztuka, jednak wysiłek się opłaca, gdyż ten smak można wspominać przez cały rok.
Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chrzan to skarbnica substancji odżywczych, które wzmacniają nasz organizm i gwarantują długie życie w zdrowiu. Nic więc dziwnego, że wiele osób serwuje bliskim w święta intensywnie chrzanową zupę.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto kolejna, klasyczna zupa na którą wiele osób wyczekuje przez cały rok. Przygotowany na świątecznej wędzonce, zyskuje smak, którego nie da się w żaden sposób podrobić.
Fot. Neela na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W Wielkanoc odwiedzają was wegetarianie? A może sami nie jecie mięsa? Nie oznacza to, że w święta musicie rezygnować z tradycyjnego żurku. Wystarczy, że przygotujecie go zgodnie z przepisem naszej użytkowniczki.
Fot. Eluchap na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Macie ochotę przełamać wielkanocną klasykę? Wypróbujcie ten przepis. To doskonały dowód na to, że tradycyjne dania można zaserwować w nieco inny sposób, dzięki czemu z pewnością nam się nie znudzą.
Fot. Jola73 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Święcelina jest regionalną zupą, którą powinno przygotować się ze składników poświęconych w Wielką Sobotę. Jak pisze nasza użytkowniczkach, w jej stronach serwuje się ją na świąteczny obiad.
A jakie zupy jada się w waszych domach? Króluje żurek i barszcz, czy też może inne specjały? Na wasze odpowiedzi czekamy w komentarzach.
Komentarze do artykułu (0)