Tort Sachera - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Najbardziej znany tort na całym świecie, którego smak zachwyca wszystkich niezależnie od miejsca zamieszkania. Krzysztof Ilnicki zdradza przepis, dzięki któremu samodzielnie przygotujecie ten pyszny deser w domu.

Ciasto
150 g masło
75 g cukier kryształ do żółtek
130 g żółtko
75 g cukier kryształ do bezy
200 g białko
180 g czekolada gorzka 60-70%
50 g maizena
50 g mąka T-450
20 g proszek kakaowy
60 g mielone migdały

Masło rozpuścić. Żółtka ubić z cukrem, a następnie połączyć z masłem. Osobno ubić bezę francuską. Połączyć z miksem jajecznym. Dodać upłynnioną czekoladę. Wymieszać sypkie składniki i dodać do reszty. Blachę wyłożyć papierem, wypełnić rant i odpiec w 170°C z termoobiegiem. Przestudzić i podzielić na dwa płaskie blaty.

Konfitura
300 g morela bez pestki
15 g masło
70 g purée morelowe
25 g syrop glukozowy
0,3 g sól
50 g cukier kryształ
2 g pektyna NH

Podsmażyć na maśle pokrojone w kostkę (0,7-0,8 cm) morele. Dodać purée, syrop glukozowy i sól, a następnie podgrzać do ok. 60°C. Dodać wymieszany z pektyną cukier i zagotować. Zredukować do pożądanej konsystencji konfitury.

Ganache
150 g mleko
30 g syrop glukozowy
180 g czekolada gorzka
120 g czekolada mleczna
30 g masło
20 g rum

Zagotować mleko z syropem. Zalać obie czekolady i masło. Połączyć. Gdy temperatura miksu spadnie poniżej 45°C, dodać rum.

Montaż
Na upieczony i ostudzony blat wyłożyć konfiturę morelową. Przykryć drugim blatem. Zamknąć pory biszkoptu konfiturą. Oblać ganache'em. Na szczycie wykonać napis „Sacher".

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 35

60 min
1
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wiosenna zupa cytrynowa, ryba z sosem maślanym, biszkopt

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz w kolejnym odcinku autorskiego programu "Ewa gotuje", zaprezentuje widzom pomysł na znakomity, dwudaniowy obiad oraz...

0