Tradycja wypiekania babki wielkanocnej

Wielkanocne śniadanie w wielu polskich domach nie może się obejść bez drożdżowej babki z bakaliami oblanej gęstym lukrem. Skąd pochodzi nazwa tego wypieku, jaka kryje się za nim historia oraz jak wygląda tradycyjny przepis na ten cymes?

Fot. 123RF/Picsel

Babka wielkanocna to symbol dostatku, wiary, nadziei i miłości. Zwiastuje zakończenie okresu wielkiego postu i rozpoczyna czas radowania się ze Zmartwychwstania Pańskiego. Zamiast skromnych potraw na stoły trafiają pasztety, domowe wędliny, faszerowane jaja, sałatki, a także trunki i słodkie desery. Wśród ciast nie może zabraknąć babki. Jest ona jedną z obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole. Drożdżowe ciasto składające się z dużej liczby jajek wyróżnia się smakiem i niepowtarzalnym wyglądem. Często jej kawałek lub miniwersja tego wypieku stanowi ważny element koszyczka, który wraz z innymi pokarmami jest błogosławiony w Wielką Sobotę.

Historia babki wielkanocnej

Pierwsze babki zaczęto wypiekać pod koniec XVII wieku w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów, w niedługim czasie zyskały ogromną popularność, którą cieszą się do dzisiaj. Są chętnie przygotowywane w Polsce oraz innych krajach europejskich tj.: Francji, Włoszech, Hiszpanii czy Portugalii.

Skąd pochodzi nazwa tego ciasta? Istnieje kilka legend. Najbardziej popularna głosi, że została ona zainspirowana kształtem damskich spódnic z dużymi fałdami, które marszczone u góry, rozszerzają się delikatnie ku ziemi, tworząc piękny kształt. Inna historia mówi, że swoją nazwę zawdzięcza Stanisławowi Leszczyńskiemu, który uwielbiał smak babki i przyrównał ją do turbanu Ali Baby, jednej ze swoich ulubionych postaci z „Baśni tysiąca i jednej nocy". Bez względu na to, która z tych wersji jest prawdziwa, faktem jest, że wypiek ten na stałe zagościł w wielkanocnym menu w wielu polskich domach.

Reklama

Wypiekanie ciasta

Dawniej za pieczenie babki zabierano się już w Wielki Piątek. Recepturę na ten wypiek musiała znać każda dobra gospodyni. Przygotowania rozpoczynano od starannego uprzątnięcia domu, pozamykania okien i sprawdzenia, czy wokół nie kręcą się żadni mężczyźni. Cały proces trwał kilka godzin, który przebiegał w bezwzględnej ciszy i spokoju. Wierzono, że nieproszeni goście i zamieszanie wokół wypieku może wpłynąć na złe wyrastanie ciasta, co w konsekwencji wiązało się z upokorzeniem dla gospodyni, która była narażona na drwiny i kompromitację.

Rodzaje babek wielkanocnych

Tradycyjny przepis na babkę składa się z mąki, mleka, drożdży dużej ilości jaj oraz z suszonych owoców. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta powinny zostać wyciągnięte z odpowiednim wyprzedzeniem, aby przed przystąpieniem do pieczenia osiągnęły temperaturę pokojową. Wyjątek stanowią składniki tj.: mleko i masło, które należy delikatnie podgrzać.

Drożdżowe ciasto na babkę powinno wyrastać przez około półtorej godziny, zanim zostanie przełożone do formy. Po tym czasie wykładamy je na blat i wyrabiamy, a następnie przekładamy do odpowiedniej blaszki i pozostawiamy na około 40-45 minut. Następnie babkę należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przystąpić do dekorowania. Najbardziej tradycyjną formą jest wykorzystanie do tego celu lukru.

Z biegiem czasu pojawiło się wiele nowych odmian tego wypieku. Do najbardziej popularnych oprócz babki drożdżowej należą: piaskowa, cytrynowa, jogurtowa, a nawet majonezowa. Ciasta te różnią się między sobą wielkością, smakiem i sposobem przystrojenia.

Wiecie już, jaką babkę upieczecie tym roku? Jeśli szukacie ciekawych pomysłów i inspiracji, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.

 

1. Babka drożdżowa z rodzynkami

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Babka makowa

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Babka cytrynowa

Fot. mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Babka pomarańczowa

Fot. kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Babka herbaciana

Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Babka kawowa

Fot. izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Babka czekoladowa

Fot. ilovebakepl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Babka bananowa

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Babka majonezowa

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Babka jogurtowa

Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Babka z ajerkoniakiem

Fot. Bella1985 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Babka zebra

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

13. Babka piaskowa (bezglutenowa)

Fot. kibi87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz też wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Ciasta Racuszki drożdżowe

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 908

>60 min
7
60 min
2
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1