Tuńczyk - co powinniśmy o nim wiedzieć?

O tuńczyku wiele się dyskutuje. Wydaje się być zdrowy, ponieważ jest rybą, których nie powinno brakować w naszym jadłospisie. Jednak okazuje się, iż nie każdy jego rodzaj pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Fot. 123RF/Picsel

Tuńczyk to ryba, która wywołuje skrajne emocje wśród specjalistów do spraw zdrowego odżywiania. Z jednej strony jest bardzo bogaty w witaminy, białko oraz inne substancje niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Niestety, wiele osób zaznacza również, iż może być on dla nas bardzo szkodliwy. Zwraca się uwagę, iż mięso tuńczyków może zawierać trującą rtęć.

Należy jednak pamiętać, iż tuńczyk tuńczykowi nie jest równy, a na nasze stoły trafia kilka rodzajów tej ryby. Co bardzo ważne, nie każdy z nich zawiera w sobie szkodliwe metale ciężkie. W sklepach możemy znaleźć tuńczyka czerwonego (pospolity), opastun, albacore (biały) oraz tuńczyka bonito. Oto kilka najważniejszych informacji na temat każdego z nich.

Tuńczyk czerwony (pospolity lub błękitnopłetwy)

Tuńczyk pospolity to drapieżnik. Dorosły osobnik osiąga wagę około 800 kg i poprzez to stoi niemal na szczycie morskiego łańcucha pokarmowego. Może żyć nawet kilkadziesiąt lat i osiągać niebagatelne rozmiary, dlatego stężenie rtęci i innych metali ciężkich w jego mięsie jest stosunkowo największe.

Spożycie tego rodzaju ryby w dużych ilościach może skutkować problemami z układem trawiennym oraz zatruciami. Unikać ich powinny szczególnie kobiety w ciąży. Bezpieczna ilość tuńczyka to około 200 gramów w ciągu tygodnia.

Przed zakupem warto sprawdzić, z jakiego miejsca pochodzi ryba, którą chcemy nabyć. Powinny być to certyfikowane łowiska, które dostarczają najwyższej jakości mięso.

Warto pamiętać, iż ze względu na skalę połowów, dziko żyjące tuńczyki błękitnopłetwe są zagrożone niemal całkowitym wyginięciem. Z tego powodu warto wybierać ryby hodowlane - ich populacja jest większa, a wody, w których żyją, są mniej zanieczyszczone.

Pobierz aplikację smaker

Tuńczyk opastun

Tuńczyk opastun jest zdecydowanie mniejszy od najpopularniejszej odmiany tej ryby. Jego waga nie przekracza 200 kg, a w związku z tym, zawiera zdecydowanie mniej metali ciężkich. Nadaje się do smażenia i pieczenia i wymaga bardzo krótkiej obróbki termicznej, a jego mięso jest delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Włączając go do diety, nie musimy martwić się o zawartość rtęci. W dalszym ciągu warto jednak zwracać uwagę na łowisko oraz kraj pochodzenia.

Tuńczyk biały (albacore)

Tuńczyk albacore - nazywany też tuńczykiem białym - to gatunek zagrożony. Waży maksymalnie 33 kg, w jego mięsie nie znajdziemy zbyt wiele szkodliwych substancji. Jest to najbardziej pożądany, najdroższy i najtrudniej dostępny gatunek tej ryby, gdyż rocznie odławianych jest tylko około 200 tysięcy ton.

Smakosze doceniają jego charakterystyczny smak i delikatne mięso. Zwykle serwuje się go na surowo lub tylko po krótkiej obróbce.

Tuńczyk bonito

Bonito również należy do mniejszych gatunków tuńczyka. Waga tych ryb nie przekracza 35-40 kilogramów, a w ich ciele rzadko odkładają się metale ciężkie. Jest wyjątkowo popularny w Japonii, gdzie w formie suszonej dodaje go się do wielu dań, w tym tradycyjnego bulionu.

Tuńczyk źródłem witamin

Podstawowym argumentem przemawiającym za konsumowaniem tuńczyka jest jego wartość odżywcza. Przede wszystkim należy docenić witaminy z grupy B, które wpływają na koncentrację, regulują pracę układu nerwowego oraz stymulują nasze zachowanie.

Witamina B6 i niacyna pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi, ciśnienia tętniczego oraz trójglicerydów. Dzięki temu ryzyko chorób układu krążenia zostaje zmniejszone. Tuńczyk jest też bogaty w fosfor, potas, sód i wapń, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu kości.

Warto zaznaczyć, iż tuńczyk w puszce posiada mniej rtęci. Wszystko to za sprawą obróbki w wysokiej temperaturze, która w pewnym stopniu neutralizuje szkodliwe metale ciężkie.

Jak go wykorzystać?

Tuńczyk ma niemal nieograniczone zastosowania kulinarne. Surowy idealnie nadaje się do sushi. W postaci krótko grillowanych steków świetnie sprawdzi się w roli obiadu. Z kolei puszkowany fantastycznie nadaje się na kanapki lub do sałatek. Warto pamiętać, żeby rozsądnie dobierać dodatki, z którymi chcemy zaserwować rybę - ich aromat nie powinien być zbyt intensywny, aby nie przyćmił smaku tuńczyka.

Zastanawiasz się, co można ugotować z tuńczyka? Skorzystaj z porad naszych użytkowników. Oto niektóre z ich przepisów.

1. Makaronowa sałatka z tuńczykiem

Makaronowa sałatka z tuńczykiem

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Tuńczyk wędzony

Fot. Beiot na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Stek z tuńczyka

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Paprykarz z tuńczykiem

Paprykarz z tuńczykiem

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Carpaccio z tuńczyka

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka

Fot. Dobra-zonka-w-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Tuńczyk z oliwkami

Tuńczyk z oliwkami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

8. Klopsiki z tuńczyka

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

9. Tuńczyk z sosem béarnaise

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Desery Tarta sernikowa

Kruche ciasto, masa serowa, a wszystko wykończone białą czekoladą. To jest p...

Odsłon: 90

60 min
3
60 min
3

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4