Tych produktów nie kupuj w supermarkecie

Dla wielu osób supermarkety to jedno z największych dobrodziejstw naszych czasów. Szeroki asortyment i atrakcyjne promocje kuszą konsumentów. Warto jednak wiedzieć, których produktów nie powinniśmy kupować w tego typu sklepach.

1. Podejrzanie tanie mięso

Spacerując po sklepie zauważasz promocję na swoje ulubione mięso. Znakomicie! Ale zanim je kupisz sprawdź dokładnie z jakim towarem masz do czynienia. Oczywiście, promocja może wynikać z wielu czynników. Być może dostawca miał naddatek danego rodzaju mięsa i sprzedał je kilku sieciom w okazyjnej cenie. Tylko jak często może się do zdarzać? Niestety, zwykle promocja jest zabiegiem marketingowym mającym na celu wypchnięcie złej jakości produktu.
Jeśli znalazłeś mięso w zaskakująco niskiej cenie, koniecznie dokładnie je obejrzyj, sprawdź termin ważności oraz przeanalizuj dokładnie skład. Jeśli nie zauważyłeś niczego podejrzanego, kupuj śmiało.

Pobierz aplikację smaker

Gdy zapoznamy się ze składem zamieszczonym na opakowaniu chleba tostowego, natychmiast zauważymy, że lista zawartych w nim dodatków jest wyjątkowo długa. Znajdziemy tam mnóstwo substancji konserwujących oraz tych, które wzmacniają smak i zapach takiego pieczywa. W zwykłym chlebie, wypiekanym tradycyjnymi metodami, próżno szukać takich polepszaczy. Warto również wiedzieć, że sięgając po najpopularniejszy rodzaj pieczywa tostowego (pszenne), wybieramy chleb pozbawiony cennych składników mineralnych.

Co więcej, kaloryczność takiego pieczywa może nas bardzo niemile zaskoczyć. Czy wiedzieliście, że jedna kromka to ponad 90 kcal? To aż o 1/3 więcej niż w przypadku innych, popularnych chlebów. Warto również wziąć pod uwagę fakt, że pieczywa tostowego zjadamy zdecydowanie więcej niż tradycyjnego. W końcu klasyczny sandwicz to nie jedna, a dwie kromki pieczywa, co przekłada się na 180 kalorii!

Specjaliści podkreślają, iż ten rodzaj pieczywa to istna pułapka dietetyczna. Nie jest on zbyt sycący, a po jego zjedzeniu głód poczujemy zdecydowanie szybciej niż w przypadku zwykłego chleba.

Paczkowana sałata bywa bardzo często sprzedawana jako produkt umyty i gotowy do spożycia tuż po wyjęciu z opakowania. I to właśnie tutaj może tkwić źródło problemu. Wiele osób nie myje takich warzyw, a to bardzo duży błąd, gdyż nigdy nie mamy pewności, iż zostały one odpowiednio oczyszczone.

Specjaliści są zdania, że przyczyną zatruć może być chociażby nawóz stosowany do uprawy sałaty. Produkuje się go z użyciem m.in. skorupek kurzych jaj, na których mogą znajdować się bakterie salmonelli. Ponadto, na większości delikatnych roślin (takich jak sałaty, szpinak lub kiełki) wyjątkowo mocno odbijają się warunki panujące w środowisku, w którym rosną. Wystarczy, że wody gruntowe zostaną zanieczyszczone, a zawarte w nich szkodliwe substancje, znajdą się również na naszym talerzu.

Naukowcy zaznaczają, że przypadki zatrucia salmonellą w wyniku spożycia niemytej sałaty są bardzo rzadkie, jednak warto zrobić wszystko, aby zminimalizować ryzyko jego wystąpienia.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

O poranku lubimy zjeść miseczkę płatków. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego producenci oferują nam je w przeróżnych smakach. Niestety, kolorowe płatki mają także swoje ciemne strony. Przede wszystkim znajdziemy w nich bardzo dużo dodanego cukru, którego zbyt duża ilość w diecie może prowadzić do otyłości. Ponadto, płatki śniadaniowe przygotowywane są z mąki pszennej z dodatkiem wielu barwników i utwardzonych tłuszczy roślinnych. Miseczka płatków może szybko sprawić, że będziemy jeszcze bardziej głodni niż przed ich zjedzeniem.

Jogurty uchodzą za zdrowe i faktycznie mogą takie być - pod warunkiem, że nie będą zawierać zbędnych dodatków. Niestety, wiele jogurtów, które znajdują się na sklepowych półkach to mieszanka kilku rodzajów cukrów, barwników, zagęszczaczy oraz innego rodzaju dodatków. Niekoniecznie pozytywnie wpływają one na nasze zdrowie. Jeśli dodatkowo zdecydujemy się na jogurt z dodatkiem słodkich posypek lub chrupek, może okazać się ze nasz zdrowy deser ma tyle samo kalorii, co naprawdę pożądana kanapka.

Warto czytać etykiety kupowanych przez nas produktów, gdyż może okazać się, że razem z nimi zjadamy... insekty! Jak to możliwe? W wielu przypadkach, różowy kolor jogurtów uzyskuje się poprzez dodanie do nich koszenili, występującej również jako kwas karminowy lub karmin. Jest to substancja, którą uzyskuje się z pancerzy czerwonych mszyc, żerujących na opuncjach. Co prawda, nie są one szkodliwe, jednak informacja ta z pewnością nie sprawi, że jogurt będzie nam bardziej smakować. Czasem bezpieczniej jest przygotować taką przekąskę w zaciszu własnej kuchni.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Może się wydawać, że jedzenie owoców, pod jakąkolwiek postacią, nie może nam zaszkodzić. Niestety, tak nie jest. Niektóre z dostępnych na rynku chipsów bananowych są smażone - zupełnie jak ich ziemniaczane odpowiedniki. To sprawia, że pół szklanki takich chipsów może mieć 200 kalorii i aż 10 gram tłuszczów nasyconych. Dodatkowo, proces smażenia pozbawia owoce wielu substancji odżywczych. Nasz organizm będzie nam zdecydowanie bardziej wdzięczny jeśli sięgniemy po pieczone przekąski lub świeże owoce.

Pobierz aplikację smaker

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pączki serowe

Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...

Odsłon: 729

60 min
9
Pieczywo Prosty chleb z gara

Jeden z najsmaczniejszych chlebów w naszym arsenale kulinarnym. Jest absolutn...

Odsłon: 4009

>60 min
16
Dania główne Drobiowe kieszonki

Dzisiaj chciałam polecić kieszonki z drobiu napełnione szpinakiem , zapiekane...

Odsłon: 69

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

5
Informacje Jak przyprawiać krewetki - nie tylko pietruszka i cytryna. Oryginalne potrawy z krewetkami

Krewetki to bardzo wdzięczny składnik, który - odpowiednio przyprawiony - może zaskoczyć cię falą intensywnych doznań. Mało kto zdaje sobie sprawę...

5
Informacje Sałatka bogini to samo zdrowie. Jedz podczas diety, gdy chcesz obniżyć cukier i zadbać o piękną skórę

Sałatki i surówki to nieodłączny element zdrowej diety, również tej odchudzającej. Regularne jedzenie warzywnych dań nie tylko korzystnie wpływa na...

3
Ewa gotuje Światowe, ale wciąż proste. Pyszne przepisy Ewy Wachowicz

W 508. odcinku programu „Ewa Gotuje” prowadząca zdecydowała się pokazać widzom, jak prosto ugotować potrawy z różnych części świata. Odkryj przepis...

4