Uważaj na te grzyby, bardzo łatwo pomylić je z trującymi

W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Wielu z nas o tej porze zamienia się w grzybiarzy-amatorów i wyrusza na poszukiwanie tych leśnych smakołyków. Warto jednak uważać, bo natura przygotowała dla nas kilka pułapek.

Mawia się, ze grzybiarz, jak saper, myli się tylko raz. Niestety, w obu przypadkach za drobny błąd możemy zapłacić życiem. Chociaż wielu doświadczonych grzybiarzy zaklina się, że pomyłka nigdy im się nie zdarzy, to warto pamiętać, że w naszych lasach kryje się wiele zdradliwych grzybów, a rutyna jest tutaj pierwszym krokiem do nieszczęścia. Z pewnością będzie wam łatwiej ustrzec się pomyłki, jeśli dowiecie się, które trujące grzyby najłatwiej pomylić z tymi jadalnymi.

Kurka - Lisówka pomarańczowa

Kurki to jedne z najchętniej poszukiwanych grzybów w polskich lasach. Cenimy je za wyjątkowy smak oraz niezwykle apetyczny wygląd. Niestety, dosyć łatwo pomylić je z lisówką pomarańczową, która jest zdecydowanie mniej ciekawym grzybem, gdyż zawarte w niej toksyny mogą spowodować bardzo nieprzyjemne zatrucie żołądkowe, poważne uszkodzenie wątroby, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć.

Jak je odróżnić? Zazwyczaj lisówka pomarańczowa ma znacznie bardziej intensywny i ciemniejszy kolor niż kurki. Ponadto, blaszki tego niejadalnego grzyba są węższe i gęstsze, a trzonek, w przeciwieństwie do kurki, jest cienki i dosyć długi.

 

Zobacz też: Czy grzyby są zdrowe? Kliknij!


Jak odróżnić pieczarki od muchomora jadowitego? Zobacz na następnej stronie!

Chociaż pieczarki możemy bez problemu dostać w niemal każdym sklepie spożywczym, wiele osób decyduje się zbierać je samodzielnie. Podczas ich poszukiwań, warto zachować czujność, gdyż nawet doświadczony grzybiarz może pomylić pieczarkę z niezwykle groźnym muchomorem jadowitym. Zjedzenie nawet jednego takiego grzyba może spowodować śmierć lub nieodwracalne uszkodzenie wątroby.

Jak je odróżnić? W tym wypadku powinniśmy przede wszystkim zwracać uwagę na blaszki zbieranych przez nasz grzybów. W pieczarkach z czasem ciemnieją, natomiast u muchomora jadowitego zawsze pozostają białe. Ponadto, na trzonku muchomora jadowitego znajdziemy ruchomą pochwę, której pieczarki nie posiadają.

 

Zobacz też: Pieczarki - sposób na raka, cholesterol i nadwagę. Kliknij!


Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Zobacz na następnej stronie!

Kania i gąska zielona należą do bardzo smacznych grzybów, które rosną w wielu regionach naszego kraju. Podczas ich zbierania należy jednak pamiętać, że mają one bardzo niebezpiecznego sobowtóra - muchomora sromotnikowego. Jest to jeden z najbardziej niebezpiecznych grzybów w polskich lasach. Wystarczy zjeść zaledwie 5 gramów, abyśmy znaleźli się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Co gorsza, pierwsze objawy zatrucia występują dopiero po 8 godzinach, kiedy trucizna, wraz z krwią, dotarła już do wszystkich komórek naszego organizmu.

Jak je rozróżnić? Muchomor sromotnikowy ma trzon mocno zrośnięty z kapeluszem. U jego podstawy znajdziemy również wyraźną pochwę, która nie występuje u podobnych, jadalnych grzybów. Muchomora sromotnikowego łatwo odróżnimy od kani, przyglądając się ich kapeluszom. U tych pierwszych jest on płaski i równy, natomiast w kanie posiadają na kapeluszu charakterystyczny garb.


Zobacz też: Jak ugotować kanie? Kliknij!


Jak odróżnić smardze od piestrzenicy kasztanowatej? Zobacz na następnej stronie!

Mimo iż smardze należą do gatunków chronionych w Polsce, wiele osób decyduje się na ich poszukiwania. Te jadalne grzyby można jednak bardzo łatwo pomylić z trującą piestrzenicą kasztanowatą, której zjedzenie może spowodować w zniszczenie nerek, śledziony, wątroby i szpiku kostnego oraz utratę wzroku.

Jak je odróżnić? Doświadczony grzybiarz nie powinien mieć problemów z rozróżnieniem tych dwóch grzybów. Powinniśmy przede wszystkim zwracać uwagę na ich kapelusze. Smardz wygląda bardziej jak gąbka, natomiast piestrzenica ma wypukłe fałdy, upodabniające ją nieco do orzecha włoskiego.


Zobacz też: Produkty, które najczęściej powodują zatrucia pokarmowe. Kliknij!


Jak odróżnić opieńki od maślanek? Zobacz na następnej stronie!

W przypadku opieniek i maślanek bardzo łatwo o pomyłkę, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z młodymi grzybami. Oba gatunki rosną w grupach, na bokach drzew oraz mają niewielkie pomarańczowo-brązowe kapelusze. Niestety, zjedzenie maślanek może spowodować bardzo nieprzyjemne zatrucie, objawiające się wymiotami, biegunką, bólami brzucha oraz wzdęciami.

Jak je odróżnić? Zbierając te grzyby powinniśmy zwrócić uwagę na ich kapelusze - jadalne opieńki mają na nich lekkie zadziorki, natomiast kapelusze maślanek są ciemniejsze i gładkie. Ponadto, blaszki opieńki są jaśniejsze i najczęściej przybierają kremowy kolor.


Zobacz też: Najgorsze kulinarne duety. Tych produktów nie łącz ze sobą! Kliknij!

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Słodkie kartofelki

Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...

Odsłon: 22

15 min
2
60 min
2
Dania główne Zrazy schabowe

U mnie w domu bardzo często lądują na stole różnego rodzaju rolady, zrazy jak...

Odsłon: 4895

30 min
32

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2