Do góry

Newsy

V półfinał BlogerChef’a – kuchnia Azji w Bielsku Białej

Piąty półfinał konkursu BlogerChef gościł 10-11 maja br. przewodniczący jury Mirek Drewniak w swoim królestwie – eleganckiej restauracji „Dworek” w Bielsku-Białej.

Blogerzy przygotowywali dania w stylu azjatyckim zarówno w sobotę, podczas konkursowych eliminacji, jak i w piątek podczas warsztatów kulinarnych.

 

Znamy już komplet finalistów
Do grona finalistów konkursu BlogerChef dołączyła Małgosia Jaszczyk, autorka bloga tapasdecolo-res.blogspot.com oraz deseru kokosowego z mango, pistacjami i limonką, który podbił serca jurorów. Spore uznanie zdobyła również azjatycka zupa z ananasa i chili oraz mus z kandyzowanego imbiru jaki zaprezentowała Anna Grzesiak, zdobywczyni drugiego miejsca.


Wieczór z drobiem QAFP
Spotkanie odbyło się w eleganckiej restauracji „Dworek" w Bielsku-Białej i skierowane zostało do blogerów kulinarnych oraz przedstawicieli mediów. Zaproszeni goście mieli okazję poznać podsta-wowe fakty dotyczące Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP dzięki prelekcjom ekspertów - Tomasza Sandomierskiego i Czesława Brzozowskiego. Katarzyna Szatkowska - dietetyk, poruszyła natomiast kwestię obecności i roli drobiu w racjonalnym odżywianiu. Filet z piersi kurczęcej i indyczej jest produktem niskotłuszczowym, lekkostrawnym, obfitującym w pełnowartościowe białko oraz witaminy nieobecne w większości innych produktów spożywczych, np. witaminę B12. Powinno zatem znaleźć swoje miejsce w diecie każdego z nas. - podkreślała.


Warsztaty kuchni azjatyckiej
Mirek Drewniak, zaprezentował zastosowanie mięsa drobiowego w autorskich daniach inspirowa-nych kuchnią Dalekiego Wschodu. Na oczach publiczności przygotował steki z indyka QAFP na maśle ghee, marynowane w mleczku kokosowym; filet z kurczaka w sosie teryaki, z curry, sokiem z limonki i nutą kolendry oraz drobiowe kotleciki w sezamie podawane na musie z melona, skropione emulsją z oleju sezamowego i sosu sojowego.
Gotował nie tylko szef kuchni, ale także uczestnicy pokazu. Przy specjalnie zaaranżowanych stanowiskach każdy z gości mógł stworzyć własne improwizowane danie z wykorzystaniem certyfikowanego drobiu oraz oryginalnych azjatyckich dodatków. Z możliwości tych skorzystała m.in. autorka bloga taniecsmakow.blogspot.com. Razem z Olgą [z bloga pannaporanek.blogspot.com] dopadłyśmy jedno stanowisko i szaleńczo zaczęłyśmy tworzyć nasze dzieło. Zrobiłyśmy kurczaka w sosie teriyaki z zieloną papryką, sezamem, makaronem ryżowym, tofu obtoczonym w chili i podanym na plasterkach świeżego melona. Muszę powtórzyć to nasze danie w domu, bo było pyszne i wszystkim smakowało. - Z entuzjazmem relacjonuje blogerka. Dziennikarze radia „Planeta" przygotowali kilka różnych dań. Wszystkimi chętnie podzielili się z zaciekawioną widownią.


Nietypowy pokaz sushi
Kolejnym punktem spotkania był pokaz sushi. Maciej Baniak, doświadczony sushi-master, opowie-dział zebranym gościom o rodzajach tego popularnego japońskiego specjału i technikach jego przy-rządzania. Pokazał też, że nie musi ono zawierać surowej ryby. W płatach nori i warstwie kleistego ryżu sprawnie zamykał chrupiące kawałki smażonego w panierce panko kurczaka. A potem to samo robili uczestnicy pokazu. Bardzo podoba mi się takie nietypowe sushi. Z surową rybą bym nie zjadł, ale z kurczakiem - bardzo chętnie. Przyznał jeden z gości.


Niespodzianka szefa kuchni
Mirek Drewniak przygotował dla pasjonatów gotowania jeszcze jedną atrakcję. Możliwość obserwowania jak wydaje się w restauracji „Dworek" kolację dla 50-ciu osób. Dla wielu wycieczka do kuchni była niesamowitym doświadczeniem i pierwszą okazją by zobaczyć jak pracują profesjonalni kucharze w profesjonalnej kuchni.
Finał już za miesiąc


Kolejne niespodzianki czekają na blogerów za miesiąc, podczas Wielkiego Finału konkursu. O tym, kto zostanie pierwszym w Polsce BlogerChef'em, przekonamy się już 22 czerwca. Pięciu finalistów zmierzy się o tytuł najlepszego w luksusowym obiekcie Columna Medica w Łasku k. Łodzi.

 

Zobacz zdjęcia z konkursu klik >>

 

Foto: BlogerChef

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń