Do góry

Newsy

W jaki sposób agrest wpływa na nasze zdrowie?

Zamiast suplementów diety, które mają zapewnić nam zdrowe oczy, piękną cerę i szczupłą sylwetkę, warto sięgnąć po naturalne bogactwo witamin kryjące się w owocach agrestu - zwłaszcza, że sezon w pełni!

Fot.123RF/PICSEL

Agrest jest niedocenianym owocem. Najczęściej możemy go spotkać w przydomowych ogródkach. Krzaczki, na których rośnie są pokryte kolcami, z tego powodu jego zbieranie nie należy do najprzyjemniejszych. Skórka owocu jest twarda i pokryta licznymi włoskami, a lekko kwaskowaty miąższ obfituje w liczne pestki. Z tych właśnie powodów agrest nie należy do najbardziej popularnych owoców, a szkoda bo kryje w sobie mnóstwo witamin i składników mineralnych, które potrafią zapobiegać lub wspomagać walkę z przeróżnymi dolegliwościami.

Na zdrowe oczy

Agrest, a zwłaszcza jego czerwona odmiana to znakomite źródło luteiny. Dlatego polecany jest osobom, które większość czasu spędzają przed monitorem komputera lub telewizorem. Luteina to silny przeciwutleniacz, który chroni nasze oczy przed szkodliwymi działaniami promieni UVA i UVB, wpływa na ostrość wzroku oraz wrażliwość widzenia. Jest pomocna także w profilaktyce zwyrodnień plamki żółtej oraz zaćmy. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować luteiny, dlatego dieta każdego z nas powinna być bogata w liczne warzywa i owoce, za pomocą których dostarczymy odpowiednią jej ilość.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Owoc idealny dla osób na diecie

Osoby odchudzające się powinny wprowadzić agrest do swojej diety. 100 gram tego owocu zawiera jedynie 41 kcal i aż 4,3 gramów błonnika pokarmowego, który jest odpowiedzialny za zwiększanie wydzielania soków trawiennych i pobudzanie ukrwienia jelit. Agrest jest również nieocenionym źródłem witamy C, wspomagającej odporność organizmu, tak bardzo potrzebnej osobom będącym na restrykcyjnej diecie.

Z dobroczynnych właściwości agrestu mogą korzystać również diabetycy. Jego niski indeks glikemiczny pozwala na wprowadzenie go do diety, oczywiście w rozsądnych ilościach.

Pogromca złego cholesterolu

Podwyższony poziom złego cholesterolu oraz nadciśnienie? Osoby cierpiące na te dolegliwości powinny przekonać się do agrestu. Dzięki dużej zawartości pektyn, owoc ten pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu „LDL" we krwi, na rzecz dobrego cholesterolu „HDL". Agrest zawiera także potas, który zwalcza nadciśnienie tętnicze oraz rutynę zapobiegającą chorobom serca i miażdżycy.

Bogactwo witamin i minerałów

Agrest jest źródłem licznych witamin i minerałów. Prócz witaminy C, która wpływa na odporność organizmu, owoc ten zawiera również witaminy z grupy B oraz magnez. Te ostatnie koją skołatane nerwy, sprzyjają koncentracji i poprawiają pamięć.

Zawartość wapnia w agreście wpływa na zdrowe kości oraz zęby. Owoce te mogą być nawet spożywane przez osoby cierpiące na artretyzm.

Pobierz aplikację smaker

Nie tylko dla zdrowia, ale też dla urody

Maseczka przygotowana z agrestu wspaniale rozświetli i nawilży skórę twarzy. Drobne pestki zawarte w miąższu owoców posłużą także jako delikatny peeling. Aby cieszyć się nieskazitelną cerą, wystarczy rozgnieść widelcem kilka owoców agrestu, nałożyć miąższ wraz z pestkami na umytą skórę twarzy. Po dwudziestu minutach zmyć ciepłą wodą.

Kosmetyki z wyciągiem z agrestu pobudzają produkcję kolagenu, działają kojąco na podrażnienia i przebarwienia na skórze.

Zastosowanie w kuchni

Agrest ma liczne zastosowania również w kuchni. Można go jeść na surowo, dodać do ciast lub przygotować z niego wspaniałe przetwory. Dzięki dużej zawartości pektyn idealnie nadaje się do przygotowania galaretek. Znakomicie sprawdzi się również jako składnik dżemu, który możemy w chłodne, jesienne dni podawać w raz z naleśnikami. Dzięki lekko kwaskowatemu smakowi będzie pasował jako dodatek do słodkich ciast, np. biszkoptu.

Nie wiesz co zrobić z agrestu? Sprawdź te przepisy!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń