Wakacje w tropikach - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

W szóstym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować smakowite desery bezowe. Przepis Justyny, szczególnie przypadł do gustu jurorom.

Beza:

  • 300 ml białek
  • 440 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka winianu potasu

Krem:

  • ¾ szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru
  • 400g serka mascarpone
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • otarta skórka z 1 limonki

Mus z owoców marakui:

  • 70 ml pulpy z owoców z marakui - ok 4 owoców
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • Owoce tropikalne do ozdoby - 3 marakuje, pitaja, miechunka, mango i 4 kiwi.

Koktajl w ananasie:

  • 1 duży grejpfrut
  • ½ świeżego ananasa
  • 2 duże pomarańcze

 

Wykonanie:
Beza:

Piekarnik nagrzej do 150 stopni C bez termoobiegu. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, narysuj na nim 3 okręgi o średnicy 15cm. Do misy miksera przelej białka i ubijaj na sztywną pianę razem z winianem potasu. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce. Dobrze ubita piana powinna być błyszcząca, sztywna i gęsta. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, ocet, otartą skórkę z limonki. Gotową pianę wyłóż na narysowane okręgi. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz bezę przez 2h. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, w samym środku pozostanie wilgotna.

Mus:

W garnku roztrzep jajko, żółtko i cukier przy pomocy rózgi kuchennej. Podgrzewaj na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Praktycznie od razu dodaj masło, pulpę z marakui i sok z cytryny. Mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu.
Krem:

Mleko kokosowe przelej do garnka, dodaj cukier, gotuj przez około 30 minut na średnim ogniu, aż mleko zredukuje się do 1/3 gęstego syropu. Serek mascarpone włóż do miski, wlej syrop kokosowy i zmiksuj na średnich obrotach miksera przez ok. 15s, nie dłużej. Długie miksowanie może rozrzedzić masę.

Na paterę wyłóż pierwszy blat bezowy, rozsmaruj ostudzony mus z marakui, nałóż krem kokosowy, przykryj drugim blatem bezowym rozsmaruj mus, krem i nałóż ostatni blat bezowy. Wierzch udekoruj owocami tropikalnymi.

Koktajl:

Zacznij od wydrążenia ananasa. Ścinam górną część, a resztę wydrąż nożem, tak aby zostawić na dnie grubszą warstwę owocu. Wydrążoną część ananasa zblenduj z wyciśniętym sokiem z pomarańcza i grejpfruta. Wlej do ananasa i dodaj słomkę. Podawaj z tortem bezowym.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 250

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3