Do góry

Newsy

Walentynkowa kolacja według Mateusza Gesslera

Walentynki za parę dni a Wy dalej nie macie planów? Może w tym roku zamiast kina i wizyty w restauracji, zaskoczysz swoją drugą połówkę własnoręcznie przygotowaną kolacją?

Fot. 123RF/Picsel

Dania gotowane z miłością smakują najlepiej. Oto pomysł na pyszną i prostą w przyrządzeniu kolację według Mateusza Gesslera, Ambasadora Centów Handlowych Pasaże Tesco.

Wegetariański bulion z soczewicy

SKŁADNIKI:

  • 200 g brązowej soczewicy
  • 3 ząbki czosnku Włoszczyzna (seler, pietruszka, marchew)
  • 3 pomidory bawole serce
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 liście laurowe
  • Kilka ziaren pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Soczewicę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Do dużego garnka wlej 1,5 l wody, dodaj namoczoną wcześniej soczewicę, liście laurowe oraz pieprz i sól. Gotuj przez około 40-60 min, do miękkości. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Rozgrzej w garnuszku masło i oliwę. Dodaj posiekany czosnek, pokrojoną włoszczyznę, szalotkę oraz pomidory. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, podsmaż warzywa na złoty kolor. Następnie dodaj 200 ml wywaru z soczewicy i duś pod przykryciem około 20 minut. Tak powstały sos dodaj do gotującej się soczewicy i połącz składniki. Doprowadź do wrzenia
i dopraw do smaku.

Tradycyjny kurczak po polsku

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak o wadze 600-800 g
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 ml bulionu

SOLANKA:

  • 2 l wody
  • 200 g soli

FARSZ:

  • 2 łyżki masła
  • 2 jaja
  • 2 czerstwe bułki
  • Mleko
  • 200 g natki pietruszki
  • 50 g wątróbki
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Dzień wcześniej zamocz całego kurczaka w solance i schowaj drób do lodówki. Wątróbkę pokrój w drobną kostkę, posiekaj natkę, bułki namocz w mleku. Następnie żółtka z masłem utrzyj na puszystą masę. Połącz ze sobą rozgniecione bułki oraz pozostałe składniki. Dopraw pieprzem, solą oraz odrobiną gałki, na koniec dodaj ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszaj. Wcześniej wyjętego z lodówki kurczaka nadziej farszem, a następnie natrzyj klarowanym masłem i podlej 100 ml bulionu. Piecz drób przez około 60-90 min w temperaturze 180°C, często podlewając wytapiającym się sosem. Pod koniec możesz zapiec kurczaka z kwaśną śmietaną. Podawaj z ziemniakami i marchewką.

Panna Cotta

SKŁADNIKI

  • 500 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • 2 laski wanilii
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 8 g żelatyny spożywczej
  • 50 g malin
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 4 listki mięty
  • 50 g orzechów pistacji
  • 1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE

Do garnka wlej śmietanę, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy oraz rozcięte na pół laski wanilii, całość zagotuj. W 3 łyżkach zimnej wody namocz żelatynę, następnie dodaj ją do zagotowanej już śmietany. Wyjmij laski wanilii z garnka, a pozostały krem rozlej do foremek i ostudź. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Orzechy obierz ze skorupek i skórek oraz pokrój na 3 części. Pistacje podpraż na rozgrzanej patelni z miodem przez około 30 sekund, ostudź. Schłodzoną panna cottę podawaj z pistacjami, owocami oraz listkiem mięty.

Źródło: materiały prasowe

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń