Warsztat pracy kucharza

Kuchnia to centrum życia rodzinnego. Spędzamy w niej dużo czasu, zarówno podczas przygotowywania posiłków, jak i podczas niewinnych ploteczek przy kawie. Dobrze jest tak ją rozplanować, by zapewniała wygodę i służyła nam przez długie lata.

Fot. 123RF/Picsel

Podczas projektowania kuchni musimy wziąć pod uwagę wiele rzeczy, ale w trosce o komfort pracy przede wszystkim musimy zadbać o to, aby lodówka, kuchenka i zlew znajdowały się blisko siebie, najlepiej przedzielone blatami. Obecnie możemy kupić kilka rodzajów kuchenek: gazowe, gazowo-elektryczne i elektryczne. Największą popularnością cieszą się kuchenki gazowo-elektryczne, czyli posiadające palniki gazowe i elektryczny piekarnik. Kuchenki z płytą elektryczną wyglądają ładnie, ale mimo to wciąż nie cieszą się naszą sympatią, wolimy palniki gazowe.

Również w rodzajach zlewozmywaków możemy wybierać, bo producenci oferują nam produkty ze stali nierdzewnej, ceramiczne i, najtrwalsze ze wszystkich, z tworzyw mineralnych. Zlewozmywaki emaliowane, które kiedyś znajdowały się w prawie każdej kuchni, dziś już odchodzą w niepamięć, gdyż szybko się niszczą i rdzewieją. Amatorzy nowoczesnych rozwiązań wybiorą zlewy granitowe lub szklane, które nie tylko są funkcjonalne, ale też wyglądają pięknie i zdobią kuchnię.

Blaty kuchenne

Blaty kuchenne to nie tylko miejsce naszej pracy, ale też jeden z elementów składających się na ogólny wygląd kuchni, dlatego też przy ich wyborze powinniśmy zastanowić się, które najbardziej do niej pasują.. Najtańsze są blaty laminowane, ale niestety nie są dość trwałe, a ich zniszczenia trudno jest naprawić. Lepsze rozwiązanie to blat drewniany - jest trwalszy, nie odkształca się, a z wiekiem delikatnie ciemnieje. Blaty szklane lub metalowe to dobra propozycja do nowoczesnych, surowych wnętrz, a blaty kamiennie świetnie sprawdzą się w kuchniach w stylu wiejskim. Kamienne blaty są trwałe i odporne na zniszczenia, należy jednak pamiętać, że są dość ciężkie, szafki muszą więc być solidne. Blaty powinny znajdować się na określonej wysokości, abyśmy mogli pracować w pozycji siedzącej i stojącej, nie męcząc się.

Obecnie rolę blatu przejmują wyspy kuchenne, które są naprawdę wygodnym rozwiązaniem, bo mogą służyć zarówno jako miejsce do pracy, stolik, ale też element oddzielający kuchnię od salonu - gdy kuchnia połączona jest z pokojem. Niestety wyspy kuchenne znajdują zastosowanie tylko w dużych kuchniach, wielu z nas musi więc z nich zrezygnować. Czasem funkcję blatu roboczego przejmuje stół, przy którym po ukończonej pracy możemy odpocząć i spożyć posiłek.

Wszystko w zasięgu ręki

Nader ważne jest również, aby podczas pracy wszystko mieć pod ręką - narzędzia i sprzęty powinny być tak rozmieszczone, abyśmy zawsze znali miejsce ich położenia i mogli bez problemu wyciągnąć potrzebną nam rzecz. Jeśli mikserów czy blenderów używamy często, nie chowajmy ich w kąt szafki, jeśli będą łatwo dostępne, skróci to czas pracy.

Do pracy!

Przed rozpoczęciem pracy w kuchni należy przygotować potrzebne nam produkty i narzędzia, dzięki temu unikniemy późniejszego przetrząsania szafek kuchennych w ich poszukiwaniu, a przygotowanie posiłku będzie szybsze i przyjemniejsze. Również część produktów możemy przygotować wcześniej, natomiast owoce i warzywa przeznaczone do gotowania przygotowujemy bezpośrednio przez rozpoczęciem tego procesu, aby uniknąć strat witaminowych. Sałatki staramy się zawsze przyrządzać tuż przed podaniem, z tych samych względów. Również przyprawy i zioła mielimy i siekamy tuż przed samym dodaniem ich do potrawy - dzięki temu zachowają swój aromat i smak. Planując przygotowanie posiłku, weźmy pod uwagę czas obróbki każdego z produktów. Mięsa potrzebują dłuższej obróbki cieplnej niż warzywa czy makaron, dlatego pracę powinniśmy zacząć od przygotowania produktów mięsnych. Jeśli gotujemy potrawę na bazie fasoli czy grochu, pamiętajmy o ich namoczeniu. Właściwie przygotowanie produktów i narzędzi niezbędnych do ugotowania posiłku sprawi, że praca w kuchni będzie efektywna, a z naszych poczynań wyłoni się efekt końcowy, który z całą pewnością wart był nakładu pracy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
60 min
2
Ciasta Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...

Odsłon: 156

30 min
1
15 min
7
Pieczywo Chleb orkiszowy z czarnuszką

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, pachnący czarnuszką. Zn...

Odsłon: 424

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2