Wejdź do kuchni pewnym krokiem

Można wiele zrobić, by rozpoczynający się rok był jeszcze lepszy od poprzedniego. Jednak, by na co dzień nie zabrakło energii i zapału do realizacji wszystkich planów, warto w pierwszej kolejności zastanowić się nad swoim jadłospisem.

Fot. 123RF/Picsel
„Od nowego roku przechodzę na dietę" - to zdanie po świątecznym obżarstwie słyszy się niemalże z każdej strony. Zamiast katować się surowymi i coraz bardziej wymyślnymi dietami, dużo lepiej spojrzeć na swoje menu kompleksowo. Wszystko po to, by wprowadzić zdrowe nawyki na dłużej. Niech zostaną z nami na stałe - nie tylko do wiosny. Dobre samopoczucie przede wszystkim! W stworzeniu różnorodnego i smacznego menu, w którym nie zabraknie dużej ilości warzyw, pomogą przepisy wypróbowane przez szefa kuchni Knorr.

Nie od razu Rzym zbudowano, czyli wrzuć na luz

Nie chodzi o to, by bez wyrzutów sumienia co chwilę sięgać po kolejny kawałek sernika, a następnie przegryzać go słonymi przekąskami. Grunt, by jadłospis na cały nowy rok planować według tego, ile czasu możemy poświęcać na gotowanie, do jakich sklepów i produktów mamy dostęp, jakie składniki lubimy, a za jakimi nie przepadamy. Warto też przyjrzeć się temu, co jadamy na co dzień. Może się okazać, że popadliśmy w żywieniową rutynę i nawet nie zwróciliśmy na to uwagi. W jadłospisie pojawiają się owoce i warzywa, ale ciągle te same? Nowy rok to idealna sposobność do żywieniowego podsumowania i zaplanowania zmiany swoich przyzwyczajeń.
Nie trzeba od razu wypływać na szerokie wody. Skomplikowane i czasochłonne receptury, bazujące na trudno dostępnych produktach można sobie darować. Stopniowe wprowadzanie zmian ma dużo większe szanse powodzenia. Macie ochotę spróbować mango, ale nie jesteście pewni czy przypadnie wam do gustu? Uruchomcie blender i zamieńcie je w gęsty koktajl z innymi owocami, które dobrze znacie i lubicie. Awokado od dawna omijacie jak najszerszym łukiem? Dodajcie je do wieloskładnikowej sałatki z wyrazistym dressingiem, dorzućcie do sushi przygotowanego w domu albo zamieńcie w apetyczne guacamole. Wszelkie dipy i pasty to znakomity sposób na przełamywanie pierwszych lodów z produktami, które do tej pory rzadko lądowały na talerzach. Pasta z grillowanej cukinii z dodatkiem curry i ziół doskonale urozmaici smak mięs albo chrupiących przekąsek. Smarowidło do kanapek z ciecierzycy? Pycha! Polecamy również jarmużowe pesto, które kapitalnie pasuje do świeżego pieczywa, grzanek i zgrabnych tartinek.

Jarmużowe pesto

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
• 50 g świeżego jarmużu
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego Koperkowo-ziołowego z gorczycą Knorr
• 3 pomidory suszone
• 1 ząbek czosnku
• 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
• 2 łyżki orzeszków piniowych
• 15 g parmezanu lub innego twardego sera
• 60 ml oliwy z suszonych pomidorów
• 1 cytryna
Sposób przygotowania:
1. Odetnij z liści jarmużu zgrubiałe łodygi. Pokrój pomidory na drobne kawałki, posiekaj czosnek i zetrzyj na tarce ser. Orzechy upraż na gorącej suchej patelni.
2. Wrzuć wszystkie rozdrobnione składniki do kielicha blendera, wsyp orzeszki, wlej oliwę oraz sok z cytryny. Zmiksuj całość na gładką masę.
3. Na koniec dodaj opakowanie Sosu sałatkowego Koperkowo-ziołowego z gorczycą Knorr i wymieszaj z pastą. Jeśli gęstość pesto będzie zbyt duża, możesz wlać do niego odrobinę oliwy.

Warzywa są dobre na wszystko!

Czasami może się wydawać, że zima nigdy się nie skończy. Bez obaw, doświadczenie pokazuje, że nawet po najzimniejszych i najbardziej ponurych dniach nadchodzą upragnione wiosna i lato. Wtedy to dopiero można poszaleć! Nie mamy na myśli wyłącznie wyjazdów wakacyjnych, przede wszystkim chodzi o doświadczenia kulinarne. Z modyfikacjami naszego menu nie musimy jednak czekać do momentu, aż będziemy swobodnie cieszyć się smakiem nowalijek oraz innych dojrzałych warzyw i owoców. Nie odkładajmy zmian na jutro, zacznijmy już dziś.
Nawet zimą mamy dostęp do bardzo smacznych produktów. Buraki, marchew, korzeń pietruszki, seler, bataty nadają się nie tylko do zrobienia popularnych zup. Świetnie sprawdzą się jako kolorowe frytki. Próbowaliście już carpaccio z pieczonego buraka? To coś zupełnie innego niż klasyczna ćwikła. Czerwona i biała kapusta również posłużą do zrobienia wyśmienitych dań. Oto czas, by przekonać się nawet do kontrowersyjnej brukselki. Brakuje wam smaku surowych warzyw? Sięgnijcie po jarmuż, roszponkę i cykorię. Warzywnym daniom kolorytu dodadzą pomarańczowe pomidory i pomidorki koktajlowe. Potrzeba pomysłu na smaczną kompozycję warzywną? Skorzystajcie z przepisu na sałatkę z cykorii, opracowaną przez szefa kuchni Knorr.

Sałatka z cykorii

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
• 2 żółte cykorie
• 2 czerwone cykorie
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego Czosnkowego Knorr
• 3 łyżki majonezu
• 3 łyżki ketchupu
• 100 g wędzonego łososia
• 2 zielone jabłka
• 100 g orzechów włoskich
• 20 g grzanek
Sposób przygotowania:
1. Odkrój od cykorii dolne części i porozdzielaj wszystkie listki, a następnie starannie je umyj.
2. Podziel jabłka na pół i oczyść je z gniazd nasiennych oraz pokrój w cienkie plastry.
3. Cykorię i jabłka zanurz przez moment w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. Uważaj, aby nie ściemniały.
4. Upraż orzechy na patelni, ostudź je i pokrusz.
5. Połącz zawartość opakowania Sosu sałatkowego Czosnkowego Knorr z majonezem i ketchupem.
6. Pokrój łososia w paski. Wymieszaj wszystkie składniki i polej je sosem oraz posyp grzankami.

Na nowo i światowo

Skoro mowa o zmianach w jadłospisie, niech noworoczne postanowienia zawierają w sobie otwartość na inspiracje światowymi kulinariami. To prawdziwa skarbnica smakowitych potraw, dzięki którym łatwo będzie dbać o różnorodność na stole. Warzywne dania nie muszą kończyć się na węgierskim leczo, uwielbianym w naszym kraju.
We Francji znajdziemy ratatouille, czyli wegetariański przysmak z cebulą, papryką, bakłażanami, cukinią i pomidorami. Następnie proponujemy pełną smaku podróż do Portugalii, w której koniecznie trzeba skosztować caldo verde - tzw. zielonego rosołu, który z powodzeniem przygotujecie we własnych kuchniach. Potrzebne będą ziemniaki oraz jarmuż lub włoska kapusta. Mięsny akcent? Koniecznie chorizo! Coraz większą popularnością cieszy się kuchnia gruzińska i nic dziwnego. Skosztujcie badridżani, czyli przystawki zrobionej z plastrów bakłażana z pastą na bazie orzechów włoskich. Pestki granatu to jej apetyczne zwieńczenie. Wyruszmy jeszcze dalej, by spróbować tabbouleh - libańskiej sałatki z kaszą bulgur, rodzynkami, świeżą miętą, natką pietruszki, ogórkiem i papryką. Macie ochotę dodać do niej pomidory albo orzeszki piniowe? Droga wolna! Niech zbliżające się miesiące staną się czasem odkrywania. Na start wypróbujcie pomidorowe clafoutis, czyli wytrawną wariację na temat popularnego we Francji deseru. To będzie wyjątkowo pyszny rok!

Pomidorowe clafoutis

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
• 400 g pomidorków koktajlowych
• 1 pęczek natki pietruszki
• 2 sztuki Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
• 1 pęczek szczypiorku
• 100 g sera gruyère
• 55 g mąki pszennej
• 6 jajek
• 300 ml śmietany 30%
• 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
• 2 łyżki bułki tartej
• 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Oczyść, umyj i osusz pomidorki koktajlowe. Posmaruj masłem naczynie żaroodporne, a następnie oprósz je bułką tartą. Zetrzyj ser na tarce.
2. Umieść pomidorki w naczyniu, posyp je ziołami oraz połową startego sera.
3. Przesiej mąkę i dodaj do niej jajka. Utrzyj całość na gładką masę, do której powoli dolewaj śmietanę. Wszystko mieszaj do momentu powstania gładkiego ciasta. Dopraw je pokruszonymi Przyprawami w Mini kostkach Czosnek Knorr oraz pieprzem.
4. Pomidory zalej gotowym ciastem, a wierzch posyp pozostałym serem. Danie piecz w temperaturze 190°C przez 20 minut, aż ciasto zetnie się i urośnie. Potrawę serwuj na ciepło.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania grzybek zwyczajny

Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...

Odsłon: 66

wszystkie
2
15 min
6
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

2
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1