Wielkanocne potrawy, bez których świąt nie będzie

Wielkanoc to święto jaj, szynek, kiełbas i ciast. I choć przy hucznym obchodzeniu świąt Bożego Narodzenia wypada dość blado, to smak wielkanocnych potraw niczym nie ustępują wigilijnym. Ale czy każdy z nas wie jakie tradycyjne dania powinniśmy znaleźć na stole?

Właściwie żurek bądź barszcz biały w zależności od miejsca z którego pochodzimy. Przyjęło się, że ten pierwszy jadany jest raczej na południu i zachodzie Polski, zaś drugi w reszcie kraju. Wspólną bazą jest oczywiście zakwas, przygotowany odpowiednio wcześniej w domu. Tak naprawdę wielkiej różnicy między nimi nie ma, jedynie w poziomie kwasowości i tym, że barszcz biały bez białej kiełbasy po prostu istnieć nie może. Prawdziwy, cechuje się mocnym aromatem i zapachem wędzonki. Jest on obowiązkowym punktem każdego wielkanocnego obiadu, a jego rozgrzewające właściwości wspomogą żołądek w trawieniu reszty świątecznych przysmaków.

Tego produktu reklamować właściwie nie trzeba. Święta wielkanocne to bezsprzecznie święta jajeczne i najlepsza okazja do tego, by przetestować nowe przepisy. Tradycyjnie jajka faszerowane są grzybami z podsmażoną cebulką. Warto jednak wypróbować połączenia z warzywami jak ogórki konserwowe, rzodkiewka czy nawet oliwki. Nie dość że zdrowe, smaczne, to dodatkowo udekorowane, będą się fajnie prezentować na stole. Połączenie smakowe pozostawione jest już naszej wyobraźni oraz to jakie upodobania mają nasi domownicy. Dobrze będzie się też komponować z różnymi sosami jak majonez czy sos tatarski lub chrzanowy.

Nie ma chyba osoby, która by nie włożyła do swojego koszyczka pysznej, pieczonej szynki. Charakterystyczna ciemnobrązowa skórka, trzymająca wszystkie soczyste soki, zawiązana ciasno bawełnianym sznurkiem. Z pewnością jest to jeden z najlepszych dodatków do chleba podczas świątecznego śniadania, obok wszelakich kiełbas, jaj i innych specjałów. Przepisów i pomysłów na jej wykonanie jest wiele, ale przy odrobinie chęci stworzymy coś o wiele lepszego, niż to co leży na sklepowych półkach.  Z pewnością dodatkowym plusem będzie brak jakichkolwiek konserwantów, emulgatorów czy innych chemii dodawanych dla smaku i dłuższej przydatności.

W wielu polskich domach pieczony jest tylko w tym okresie. Pieczony w domu będzie o wiele lepszym wyborem od tego który znajdziemy w sklepie. Klasyczny składa się z kilku rodzajów mięs, jednak ostatnio popularny stał się w wersji wegetariańskiej.  Z dodatkiem pomidorów czy szpinaku, w zależności od naszej pomysłowości możemy nadać mu niesamowitego smaku i koloru.  A w wersji jarskiej? Użyć możemy soczewicy, kukurydzy, a nawet soi. Wystarczy tylko poszukać pomysłu pasującego do naszych kubków smakowych i przy odrobinie chęci wyjdzie nam coś wspaniałego.

Jest to świąteczna sałatka warzywna składająca się z ugotowanych buraków ćwikłowych oraz startego chrzanu. Obowiązkowy jako święconka w koszyczku, dobrze będzie współgrała z pieczoną szynką. Ćwikła choć nie posiada mocnego aromatu, nadrabia go z pewnością wyrazistym smakiem. Znana w Polsce już w XVI wieku. Tak jak w przypadku innych dań, prosta do  przygotowania w domu. Jedynym minusem jest to, że przy wykonaniu łatwo o ciężko spieralne plamy.

W ostatnich latach bardzo zapomniana i coraz częściej pomijana na świątecznym stole. Warto ją jednak sobie przypomnieć ze względu na jej niesamowity smak. Zaletą jest lista składników, z których większość używamy w codziennym menu. Jeśli Pascha ma być jednym z wyróżniających się elementów, powinno się udekorować ją bakaliami takimi jak orzechy włoskie, migdały, suszone morele lub śliwki, czy  kandyzowaną skórką pomarańczy.

Ciasto przeznaczone dla osób, które naprawdę przepadają za bardzo słodkimi deserami. Jego wyjątkowość polega na tym, że ile jest wersji tyle smaków. Jedyną rzeczą jaka łączy każdy mazurek jest ciasto kruche, potrzebujące leżakowania w lodówce, minimalnie godzinę. Ciasto piecze się szybko, a przy tym jest to prawie wszystko co musimy zrobić, by stworzyć mazurek. A co na wierzchu? Czekolada, kajmak, kremy jakie tylko sobie wymyślimy, odrobina bakalii do udekorowania, napis Alleluja i godne zwieńczenie świątecznego obiadu gotowe.

Jeśli należysz do tej grupy ludzi, której do gustu nie przypadają tak słodkie ciasta jak mazurek, z pewnością sięgniesz po babkę. Jej ogromnym atutem jest to, że poziom słodyczy łatwo zmniejszyć, a przy tym jest ona banalna w wykonaniu.  Tak naprawdę wszystkie składniki znajdziesz w domu, a pieczenie nie zajmie więcej niż czterdzieści minut. Dla ładniejszego efektu możesz podzielić ciasto na dwie części i do jednej z nich dodać odrobinę gorzkiego kakao. Dzięki temu uzyskasz nie tylko ciasto dwukolorowe tak zwane marmurkowe, ale również przełamiesz mulącą słodycz ciasta.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka koperkowe

Jajka koperkowe to delikatne i wykwintne danie, pełne ziołowego aromatu. Awok...

Odsłon: 967

30 min
5
30 min
1

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4