Do góry

Newsy

Z czego ubijesz wegańską bezę?

W teleturnieju "Milionerzy" padło pytanie za pół miliona złotych. Miłośnicy kulinariów nie powinni mieć problemów z odpowiedzią na nie.

Fot. Player.pl

Tegoroczny maturzysta z Tarnowa - Filip Olszówka - wykazał się ogromną wiedzą, docierając w telewizyjnym turnieju "Milionerzy" do pytania za pół miliona złotych.

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i..
A) białek jaj kurzych
B) płynu z puszki z ciecierzycą
C) oleju kokosowego
D) mielonych migdałów

Wśród wielu widzów pytanie wywołało konsternację, jednak miłośnicy kulinariów z pewnością wiedzieli, iż prawidłowa odpowiedź do B - płyn z puszki z ciecierzycą. Filip wykorzystał przy tym pytaniu koło ratunkowe, jednak mimo wszystko postanowił się wycofać z gry, wygrywając tym samym 250 tysięcy złotych.

Wykorzystując wodę z roślin strączkowych, możemy bez większego wysiłku przygotować ciekawe potrawy dla wegan i alergików. Aquafabę możemy zastosować niemal w każdym przepisie wymagającym użycia piany z białek. W czasie gotowania zachowuje się ona identycznie, dlatego jest doskonałym emulgatorem, spulchniaczem oraz zagęstnikiem wielu potraw.
Idealnie nadaje się do zrobienia bez, makaroników, babeczek, a także majonezu i innych sosów. Trzeba będzie się naprawdę mocno wysilić, aby zauważyć, iż w daniu wykorzystano wegański zamiennik.

Jak otrzymać aquafabę?

Do zrobienia aquafaby możemy użyć wody z puszki po ciecierzycy lub białej i czerwonej fasoli. Doskonale nada się do tego również woda, w której moczyliśmy lub gotowaliśmy warzywa strączkowe. Jednak najlepsze rezultaty otrzymamy wykorzystując wodę z cieciorki, ponieważ jej charakterystyczny zapach znika podczas pieczenia. Nieco więcej kłopotów może sprawić nam woda z czerwonej fasoli, gdyż trudniej będzie pozbyć się jej charakterystycznego koloru. Z tego względu nie nadaje się ona do przygotowania wszystkich deserów.

Czy aquafaba jest zdrowa?

Zalewa po ciecierzycy lub woda pozostała po gotowaniu warzyw strączkowych składa się tylko z białka i skrobi. Jedna łyżka tego specyfiku jest w stanie zastąpić jedno żółtko, a zawiera zaledwie od 3 do 5 kalorii. Jej stosowanie poleca się również weganom i osobom uczulonym na gluten, laktozę lub kurze białko. Będzie również wyjątkowo cennym elementem diety, dla osób zmagających się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi.

Dodatkowo, aquafaba posiada te same wartości, co warzywa strączkowe, z których jest pozyskiwania. Stanowi doskonałe źródło białka, błonnika i węglowodanów. Co więcej, zawiera także wapń, sód oraz żelazo oraz witaminy z grupy B.

Ponieważ aquafaba jest stosunkowo młodym wynalazkiem, badania nad jej wpływem na nasze zdrowie wciąż trwają, jednak specjaliści do spraw zdrowego żywienia już teraz przekonują, iż włączenie jej do codziennej diety może przynieść nam same korzyści.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń