Zimowe witaminy

Mrożonki to dobre rozwiązanie nie tylko dla osób żyjących w ciągłym pośpiechu, ale dla każdego, kto dba o zdrowy tryb życia. Pozwalają nam szybko przyrządzić smaczny obiad, są tanie i wartościowe pod względem odżywczym.

Fot. 123RF/Picsel

Odpowiednio zamrożone i przechowywane warzywa i owoce to świetne źródło witamin w okresie zimowym. Zamrożona żywność nie traci wartości odżywczych, dzięki niskiej temperaturze przechowywania zahamowany zostaje proces jełczenia tłuszczów, a drobnoustroje nie mają możliwości rozwoju. Zamrażanie nie wymaga użycia dodatkowych substancji konserwujących: soli, octu czy konserwantów, a dzięki wcześniejszemu obgotowaniu, mrożonki zachowują barwę i naturalny smak produktu. W dodatku straty minerałów i witamin są niewielkie - w przypadku mrożonek są nawet mniejsze niż straty podczas przygotowywania posiłków ze świeżych warzyw.

Szybkie mrożenie

Obecnie produkty poddawane są procesowi wstępnej obróbki, a następnie szybkiego mrożenia. Proces ten nie niszczy ich tak jak powolne mrożenie, podczas którego woda znajdująca się w komórkach zamienia się w kryształki lodu, które rozrywają błony komórkowe - z komórek wypływają soki wraz z substancjami odżywczymi i smakowymi. Powolne zamrażanie szkodzi produktom i niszczy ich smak. Szok temperaturowy, jakiemu poddawane są produkty w procesie szybkiego mrożenia pozwala na uniknięcie tego. Z tego też względu samodzielne mrożenie owoców czy warzyw może wydawać się trudne, bo aby uzyskać pełnię smaku mrożonek należy ustawić zamrażarkę na najniższą możliwą temperaturę i dopiero wtedy włożyć do niej produkty, które chcemy zamrozić. Później mrożonki należy przechowywać w temperaturze poniżej -18 stopni C.

Przechowywanie i rozmrażanie

Jeśli decydujemy się na kupno mrożonek w sklepie, nie możemy doprowadzić do ich rozmrożenia w drodze do domu, chyba, że planujemy przygotować je natychmiast. Raz rozmrożone produkty nie nadają się do kolejnego mrożenia! Trzeba o tym zawsze pamiętać, aby uniknąć zatruć.

Większość produktów rozmraża się przed samym użyciem, bądź traktuje jak świeże: gotuje się, smaży czy dusi. Produkty, które nie są przeznaczone do gotowania, odstawia się do rozmrożenia w lodówce. Trwa to nieco dłużej, ale zapobiegamy w ten sposób znacznej utracie witaminy C. Należy też zawsze pamiętać, aby wylać wodę pozostałą po rozmrożeniu produktów. Ma to szczególne znaczenie w przypadku drobiu - jeśli chcemy uniknąć zatrucia salmonellą, nie dopuszczajmy do sytuacji, w której mięso drobiowe będzie leżało w wodzie. Prawidłowo przechowywane i rozmrażane produkty mogą znacznie ułatwić nam przygotowanie obiadu.

Wykorzystano:

Heinz K. Gans, Przetwory mięsne, warzywne, owocowe, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2005

Magdalena Makarewicz-Wujec, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Wartościowe mrożonki

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2