Zioła na parapecie - które warto wybrać?

Ileż to razy czytając przepisy napotkaliśmy w składnikach świeżą bazylię czy kolendrę? W takich sytuacjach często sięgamy po torebkę z suszonymi ziołami. Błąd! Smaku i aromatu świeżych ziół nic nie zastąpi! Dodatkowo są bardzo zdrowe oraz wyjątkowo proste w uprawie, także w warunkach domowych.

Fot. 123RF/Picsel

Najważniejsza różnica między ziołami świeżymi a suszonymi jest taka, że te pierwsze mają więcej olejków eterycznych i witamin, przez co są bardziej aromatyczne. Należy je jednak dodawać do potraw na koniec gotowania lub pieczenia, aby tego smaku i zapachu nie utracić. Suszone zioła z kolei z powodzeniem można dodać już na początku pieczenia lub gotowania, tak aby potrawa cała przeszła ich smakiem. Ich smak bywa też bardziej skoncentrowany, dlatego można ich stosować objętościowo mniej.

Jak przedłużyć życie ziół kupionych w sklepie?

Roślina stojąc w chłodni zużyła większość składników odżywczych, jakie przez okres wzrostu, magazynowała w podłożu. Musimy ją jak najszybciej przesadzić do nowych pojemników. Donica powinna pasować do wielkości bryły korzeniowej. Majeranek, tymianek czy bazylia mają krótkie korzenie, więc wystarczy im płytkie naczynie. Estragon czy melisa potrzebują zdecydowanie głębszych pojemników - co najmniej o średnicy 20 cm.

Najlepszym miejscem do uprawy ziół będzie parapet okienny od albo słoneczny taras. Wystarczy bowiem już godzina nasłonecznienia w ciągu dnia, by roślina rozwijała się prawidłowo.

Wyrośnięte zioła najlepiej podlewać przez podstawkę, ponieważ same regulują poziom wody w podłożu. Jeśli po pół godziny woda nie wsiąknie w ziemię, należy ją szybko wylać i podlać dopiero na następny dzień. Zaleganie wody w podstawce powoduje błyskawiczne gnicie korzeni.

Zobacz też: Która część kurczaka jest najzdrowsza?

Które zioła są najzdrowsze?

Oregano - Ma działanie antygrzybiczne. Dzięki niemu możemy skutecznie walczyć z drobnoustrojami, wywołującymi m.in. kandydozę. Wysoka zawartość antyoksydantów w tej roślinie, sprawia iż komórki naszego organizmu wolniej się starzeją oraz szybciej regenerują. W ten sposób możemy nie tylko walczyć z oznakami upływającego czasu, ale również zmniejszyć ryzyko zachorowania na groźne nowotwory. Jest to również zioło, które pozwoli nam dopieścić nasze drogi oddechowe. Zawarte w nim olejki eteryczne pomogą palaczom oraz osobom zmagającym się z kaszlem, zapaleniem oskrzeli i chorobami gardła.

Tymianek - W medycynie naturalnej tymianek bywa bardzo często wykorzystywany, jako środek leczący różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe i wątrobowe. Preparaty przygotowane na jego bazie zaleca się przede wszystkim w przypadku podrażnienia jelit, nieżytu żołądka, biegunki. Okłady i płukanki tymiankowe zaleca się również w przypadku reumatycznego bólu stawów i bólu zębów. Na szczególną uwagę zasługuje również wszystkim tymol - olejek eteryczny, któremu tymianek zawdzięcza swój charakterystyczny zapach. Substancja ta posiada bardzo silne właściwości antybakteryjne, dlatego napary z tymianku z powodzeniem możemy stosować jako środek odkażający. Co więcej, dzięki swoim właściwościom, tymol przynosi ulgę w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych oraz przewlekłego i uciążliwego kaszlu.

Lubczyk - W medycynie ludowej lubczyk wykorzystuje się jako skuteczne remedium na różnego rodzaju problemy z układem pokarmowym i moczowym. Nasze babcie doskonale zdawały sobie sprawę z jego właściwości moczopędnych i bardzo często wykorzystywały napar przygotowany na bazie korzenia oraz liści lubczyku. Warto pamiętać o dodawaniu tego zioła do dań tłustych i ciężkostrawnych. Lubczyk doskonale reguluje pracę jelit, dlatego wystarczy kilka szczypt suszonych liści, aby zapomnieć o nieprzyjemnych konsekwencjach, wynikających ze zjedzenia ciężkich potraw.

Kolendra - Olejki eteryczne, kryjące się w nasionach i listkach kolendry, mają wyjątkowe działanie grzybobójcze i oczyszczające. Już wieki temu stosowane je w celach odkażających. Współczesne badania potwierdziły, że olejek z kolendry może być zabójczy dla bakterii salmonelli, gronkowca złocistego oraz E.coli. Oczyszczające właściwości tej rośliny możemy również wykorzystać w przypadku leczenia zmian skórnych oraz oparzeń.

Ponadto, w kolendrze znajdziemy sporą ilość niezbędnych organizmowi przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów. Nasiona kolendry zawierają w sobie m.in. żelazo, magnez, fosfor, błonnik, cynk, sole mineralne oraz cenne olejki eteryczne. Z kolei w zielonych listkach znajdziemy bogactwo witamin A, K i C, kwas foliowy oraz fitosterole.

Melisa - Jej zapach oraz smak relaksują, coraz częściej bywa stosowana jako przyprawa. Jak się okazuje uspokajające właściwości tego zioła, mają również zastosowanie w medycynie ludowej, gdzie już dawno stosuje się ją przy chorobach układu pokarmowego. Zawiera ona dużo związków aktywnych, przez co zmniejsza wzdęcia i gazy. Herbatka z melisy wspomaga procesy trawienne, warto ja również pić przy okazji spożywania ciężkostrawnych potraw. Równie ważną zaletą melisy jest jej pobudzanie organizmu do oczyszczania z toksyn.

Mięta - Jej właściwości wspomagające proces trawienia i pracę układu pokarmowego poznano już w starożytności. Medycyna ludowa stosuje olejek miętowy przy bólach żołądka, niestrawności, kolkach, oraz nudnościach. Obecnie mięta występuje najczęściej w postaci herbatki. Picie takiego naparu może zadziałać także w naszej diecie odchudzającej, mięta ma podobny wpływ na nasz układ pokarmowy co mniszek lekarski - zioło to zwiększa ilość soku żołądkowego, ułatwiając trawienie i przyswajanie pokarmów. Ponadto, przywraca ona prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit oraz skutecznie zapobiega wzdęciom.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
Desery Sernik na biszkoptach

Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...

Odsłon: 10509

30 min
35
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 175

15 min
7
Desery Słodkie kartofelki

Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...

Odsłon: 90

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2