Zobacz jak na pytania internautów odpowiadał Wojciech Gogoliński!

Wojciech Gogoliński to dziennikarz, tłumacz, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Redaktor naczelny dwumięsiecznika "Wino", wybitny sommelier, konsultat ds. wina. Zajmuje się także szkoleniami dla pracowników firm winiarskich w zakresie: historii, degustacji, typologii i klasyfikacji wina.

zeluchna: Jakie wino pan poleca .... ?? chodzi mi o te słodki bo tych kwasnych nie lubie

Wojciech Gogoliński: Wszystkie te wina, które Pani smakują, nie ma sensu opierać sie na radach specjalistów jeśli pija się wino kilka razy do roku - najlepsze jest to które smakuje.

Pan_Drucik: Witam Pana mam takie pytanie czy szeroko polecane drożdze winiarskie naprawde podniosa smak robionego wina?

Wojciech Gogoliński: Tak, mają tą zaletę że są wyselekcjonowane, dobrane do odpowiednich typów win i fermentują wino do odpowiedniej mocy.

Ben: Jak długo robi sie wino z ryżu ?. Mam na mysli warunki domowe.

Wojciech Gogoliński: Mniej więcej 2 tygodnie wystarczą, lecz powinien być to ryż dobrego gatunku.

Co_tam_w_NRD??: co sadzi pan o winach z panstw postkomunistycznych takich jak ruminia bulgaria moldawia czy wina kaukazkie oraz krymskie?

Wojciech Gogoliński: To trudna sprawa ponieważ nie jest tam ujednolicone prawo winiarskie, tak jak w UE, tutaj musimy opierać sie na konkretnych firmach których nazwy znamy niż na tym co jest napisane na etykiecie...

Klaudia40+: od czego tak naprawde za;ezy cena dobrego wina ?

Wojciech Gogoliński: To takie pytanie jak w przypadku innych produktów, jakość drogiego wina może być podobna do jakości tańszego, dlatego w mojej branży dokonuje się wielu poszukiwań.

Klaudia40+: czy uwarz Pan że dibre wino mozna sobie zrobic w warunkach domoch?

Wojciech Gogoliński: Można i to nawet bardzo dobre wino. Trzeba jednak trochę doświadczenia. Chodzi bardziej o praktykę niż wiedzę książkową.

Ale_Czad: Ile lat mialo najstarsze wino, któro Pan pił?
Wojciech Gogoliński: 1894 rocznik.

Co_tam_w_NRD??: dziendobry na poczatek chcialem zadac pytanie co ma wiekszy wplyw na jakosc wina dobre szczepy czy raczej produkcja?

Wojciech Gogoliński: Obie z nich są ważne, ale położyłbym nacisk na produkcję, zdrowe i dobrze uprawiane owoce są oczywiście równie ważne.

ToMoo_ON: moje pytanie brzmi - dlaczego polskie wina sa tak trudno dostepne.... wrocław sie rozwija, i okolice krosna tez....

Wojciech Gogoliński: Ponieważ te wina które trafiają do polskich sklepów pochodzą z winnic hobbystycznych, nie były winnicami towarowymi. Błąd był w prawodawstwie polskim, które uniemożliwiało ich sprzedaż, teraz to się zmienia i tych win będzie coraz więcej.


Aby zobaczyc całą relacje czata kliknij Tutaj!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 106

>60 min
3
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2