Zupy świąteczne z różnych zakątków Polski

Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej.

Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np. olej rzepakowy. W wielu domach dodaje się do wigilijnych zup masło i zabiela się je śmietaną.

Barszcz to „od najdawniejszych czasów ulubiona w Polsce nalewka kwaskowata, gotowana zwykle z kwasu burakowego”, jak opisywał go Zygmunt Gloger w „Encyklopedii Staropolskiej”.

Barszczyk do krokietów i pasztecików to najzwyklejsza potrawa, którą jada się na co dzień. Ale już czerwony barszcz z pływającym w nim uszkami jest daniem wyjątkowym - od razu kojarzy się nam ze świętami. Bez tej zupy trudno sobie wyobrazić wieczerzę wigilijną.

Przepis na barszcz ze zdjęcia powyżej znajdziesz tutaj. Barszczyk nie obędzie się oczywiście bez uszek z farszem. Poniżej przepisy na uszka do wigilijnego barszczu:

Uszka. Zobacz przepis! Uszka z rybką i grzybkami. Zobacz przepis!

 

„Gdzie jest barszcz, kapusta, tam chata niepusta” jak mówi stare, polskie przysłowie cytowane przez Glogera w jego „Encyklopedii...”. Do domu, w którym jest obfitość barszczu i kapusty zawsze schodzą się goście. Już od dawien dawna wierzono, że i kapusta, i barszcz są dla nas zdrowe, dają siłę i odporność.

Kiszona kapusta, z której powstaje wigilijny kapuśniak, rzeczywiście ma bardzo korzystne właściwości - pod warunkiem, że ukisimy ją sami lub kupimy kapustę kiszoną z beczki, niepasteryzowaną. Pasteryzacja przedłuża przydatność do spożycia, ale pozbawia wielu właściwości. Dobrze ukiszona kapusta nie tylko będzie długo nadawała się do jedzenia, ale i dostarczy witamin A, C, E (silnych antyoksydantów), K, witamin z grupy B, żelaza, cynku, potasu i wapnia. Kwas mlekowy z kolei ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego - poprawia wchłanianie, wspomaga trawienie. Kapusta kiszona wzmacnia także system odpornościowy, dzięki zawartej w niej bakteriom.

Kapusta z grochem i grzybami to w niektórych regionach zupa. Przyrządza się ją na przykład w sposób, jaki zaprezentowała gogusia (przepis ze zdjęcia powyżej).

W pozostałych rejonach Polski kapusta z grzybami jest przyrządzana w formie „stałej” i bardziej przypomina bigos niż zupę (oczywiście, w odróżnieniu od bigosu, nie zawiera mięsa - zamiast tego ma grzyby i groch). Tutaj znajdziecie taki przepis według annawk.

Zupa rybna bazuje na wywarze z mięsa i ości ryb. Wigilijna zupa rybna jest przyrządzana najczęściej z karpia, ale i inne ryby idealnie się do niej nadają - np. łosoś czy dorsz. Można w niej także mieszać różne gatunki. Niektórzy preferują gładką, gęstą zupę, inni pozostawiają mięso w większych kawałkach.

Dodatki wybierane do tej zupy zależą od tradycji w konkretnym domu, ale często są to ziemniaki, marchew, por, a także pomidory, papryka i przecier pomidorowy. Wigilijna odmiana jest przyrządzana z łazankami.

Zupa rybna jest znana w wielu regionach Polski, ale i innych krajów. Gotuje się ją w Rosji, Japonii, Hiszpanii czy na Węgrzech.

Zaletą zupy rybnej jest na pewno szybkość przygotowania, co - szczególnie przed Wigilią - ma niebagatelne znaczenie.

Tutaj znajdziecie przepis na rybną zupę ze zdjęcia powyżej. Inne przepisy:

Zupy grzybowe można robić z przeróżnych grzybów. Ta wigilijna, podawana raz do roku, jest przyrządzana z suszonych prawdziwków (ewentualnie z dodatkiem podgrzybków). Wigilijna zupa grzybowa jest przyrządzana na bulionie warzywnym z dodatkiem suszonych grzybów. Najczęściej dodaje się do niej makaron - łazanki.

Przepis ze zdjęcia powyżej znajdziecie tutaj. Inne przepisy na grzybową:

Wigilijna zupa grzybowa. Zobacz przepis! Grzybowa ze świderkami. Zobacz przepis!

Zupa migdałowa to nieco zapomniana, tradycyjna zupa na Wigilię. Była przyrządzana na święta w bogatszych domach na Kresach. W odróżnieniu od pozostałych prezentowanych tu zup, jest słodka, składa się z mleka, migdałów i rodzynek. Do tego można dodać ugotowany na sypko ryż.

W książce kucharskiej z 1871 „365 obiadów za 5 złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej tak wygląda przepis na zupę migdałową: Funt migdałów słodkich; pięć gorzkich, oparzyć, obrać z łupin, i utłuc w moździerzu na miazgę, skrapiając wodą lub mlékiem. Wlać w tę massę dwie kwarty gotowanéj wody, wymieszać, i przecisnąć przez serwetę lub gęste sito; miazgę jeszcze raz przetłuc, nalać trochę tego samego odwaru lub innéj wody, jeżeli zupa ma być lżejsza i jeszcze raz wycisnąć przez serwetę. Włożyć pół funta a nawet trzy ćwierci cukru miałkiego i wymięszać. Osobno zaś ugotować na sypko ryż na mléku lub na wodzie, jeżeli zupa ma być do suchego postu, z cukrem, cynamonem i rodzenkami tureckiemi bez pestek; włożyć w wazę i rozebrać zupę. Ta zupa może być podawana na ciepło lub zimno.

Przepis na zupę migdałową w nowocześniejszym wydaniu znajdziecie tutaj.

Siemieniotka (lub konopianka) to śląska zupa wigilijna. Przyrządza się ją z siemienia konopi (ziarna dostępne w sklepach z żywnością eko nie mają oczywiście właściwości narkotycznych!). Według wierzeń ludowych miała chronić zdrowie domowników. Konopie miały podobną symbolikę do ziarenek maku - wróżyły płodność i obfitość. W niektórych domach na Śląsku jest pierwszym daniem wigilijnym.

Aby ugotować tę zupę potrzebujemy całego dnia. Ale - jak zapewniają jej miłośnicy - warto!

20-30 dag ziaren konopi płuczemy, zagotowujemy, wodę wylewamy. Zalewamy je wrzątkiem i gotujemy, aż zaczną pękać. Wyciskamy je na sicie, aby puściły mleczko (mleczko zbieramy do garnka). Ponownie zalewamy je wrzątkiem, gotujemy, wyciskamy. I jeszcze raz. Dopiero po trzech takich operacjach wyrzucamy łupinki. Wywar z gotowania dolewamy do mleczka . Do zupy dodajemy zeszkloną cebulkę, a także cukier i sól, a podaje się ją z kaszą tatarczaną, gryczaną, jaglaną lub grzankami. Można też zagęścić zupę mlekiem, mąką i wodą, a przed podaniem można dodać trochę masła.

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Książka kucharska/Siemieniotka, (grudzień 5, 2014).
Zygmunt Gloger „Encyklopedia staropolska” 1900–1903.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka koperkowa

Prosta surówka do obiadu. Trzy składniki: młoda kapusta, koperek, marchewka....

Odsłon: 4409

15 min
7

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 839

15 min
16
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 22

15 min
1
>60 min
0
Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 24277

60 min
30

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

5
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4