Do góry

Newsy

„Nie wyobrażam sobie Wigilii w kameralnym gronie…”

Pani Wiesława jest z nami od prawie pięciu lat. Niezmiennie zachwyca nas wspaniałymi przepisami, pozytywnym usposobieniem do życia, pracowitością i szczerością. W ferworze przedświątecznych przygotowań specjalnie dla nas znalazła chwilę, aby pokazać jak spędza Boże Narodzenie.

Fot. Archiwum prywatne/ goramarcina1

Smaker.pl: Bez czego nie wyobraża sobie Pani Świąt?

- Goramarcina1: - Nie wyobrażam sobie świąt bez rodziny, bo jest najważniejsza, bez niej świąt by nie było, ale też nie wyobrażam sobie bez kolacji wigilijnej z suto zastawionym stołem z dwunastoma potrawami bez mięsa i oczywiście bez żywej choinki wysokiej do sufitu, takiej, którą ubiera się wspólnie, głównie robi to mąż wcześniej z dziećmi, teraz z wnukami.

Kto przygotowuje świąteczne potrawy, czy jest w to zaangażowana cała rodzina?

- Zawsze potrawy przygotowujemy wspólnie, jeszcze nie tak dawno kiedy mieszkało się wielopokoleniowo, wszyscy byli bardzo zaangażowani i wszyscy pomagali. Teraz wiadomo, każdy jest na swoim, ale ustalamy wcześniej co kto ma zrobić u siebie, później ląduje to wszystko na wspólnym stole i to jest wspaniałe, bo nikt się nie napracuje za bardzo, a rozmaitość smaków jest ciekawa.

Czy na stole pojawiają się mniej tradycyjne potrawy?

- Jak najbardziej, od zawsze wprowadzałam jakieś pomysły swoje lub innych, byle by były bezmięsne, jak np. sałatka pieczarkowa , która zawsze wszystkim smakowała, tatar z łososia, kuleczki pieczone z wędzonej ryby, czy własnej roboty paluszki z polędwicy dorszowej, głównie z myślą o dzieciakach, bo bez ości. Pomysłów zawsze było wiele, ale kto to wszystko zje?

Czy oprócz karpia pojawiają się inne ryby?

- Mówiąc szczerze, to karpia coraz mniej osób lubi, u nas jednak oczywiście musi być, taki smażony na maśle klarowanym po prostu uwielbiamy. Ale wiadomo inne ryby również goszczą na stole. Najbardziej lubimy dorsza a'la po grecku w mojej wersji, łososia w galarecie, koreczki śledziowe od A do Z własnej roboty, zdarzają się też inne ryby.

Jak wcześnie zaczyna Pani przygotowania? Kto pomaga, a kto przeszkadza?

- Pewnie wiele osób zgorszę tym co robię, ale właściwie od zawsze na 2 tygodnie przed świętami robiłam sobie coś w rodzaju grafiku, co muszę zrobić w każdym dniu aby zmieścić się w czasie i aby w rezultacie wszystko było dopięte na ostatni guzik.

- Pomagają wszyscy, wystarczy, że poproszę. A kto przeszkadza....można powiedzieć, że trochę psy, które się kręcą pod nogami i czekając, aż coś im „skapnie".

Ile osób pojawia się na Wigilii, czy są to bardzo rodzinne święta czy raczej kameralne grono?

- Nie wyobrażam sobie Wigilii w kameralnym gronie, chyba bym się zapłakała, u nas zawsze było mnóstwo ludzi, wręcz brakowało siedzeń i trzeba było pożyczać od sąsiadów.

- Zawsze jesteśmy w dużym gronie, w zeszłym roku wigilia była u rodziców Marzenki, mojej synowej, a było nas 14 osób i na pewno będziemy te chwile długo i wspaniale wspominać.

Czy wszystko przygotowuje Pani samodzielnie, czy zdarza się korzystać z gotowców?

- Nigdy nie kupuje gotowców , czy to na Święta , czy na co dzień , po prostu wiem, że nie służy to zdrowiu i zwyczajnie jest niesmaczne, więc po co ‘'wyrzucać pieniądze w błoto"?

Czy zdarza się, że przy świątecznym stole ktoś grymasi, jak sobie Pani z tym radzi?

- U nas nigdy to się nie zdarzyło, więc, nie umiem na to pytanie odpowiedzieć.

Jak jest Pani ulubiona tradycja świąteczna?

- Ponieważ zawsze uwielbiałam gotować i coś nowego wymodzić , więc moja ulubiona tradycja to przede wszystkim zrobić coś wyjątkowego do zjedzenia na święta , również, aby cały dom wyglądał odświętnie i aby wszyscy mogli wspominać te właśnie święta.

Czy przytrafiła się Pani kulinarna wpadka podczas świąt? Jeśli tak to jaka, i czy przyznała się Pani do niej rodzinie, czy może mówi Pani o niej po raz pierwszy?

- Owszem, zdarzyło się i przyznam , że dopiero teraz się wyda, otóż jak zwykle robiłam zakwas na barszcz wigilijny w słoju i dzień przed wigilią chcąc ugotować barszcz, słój wypadł mi z ręki. Nawet nie chcę mówić co w tym momencie przeżyłam i ile miałam pracy przy sprzątaniu, ale ogarnęłam to jakoś...jednak pozostał dylemat, co ja teraz podam?

- Tak, kupiłam wtedy gotowca, barszcz w kartonie i jakież było moje zdziwienie, że bardzo smakowało, chyba się domyślili i właśnie kocham ich za to.

Czy ma Pani sprawdzamy sposób na wykorzystanie poświątecznych resztek?

- Pewnie, u mnie nic nie może się zmarnować. Z mięsiwa, które zostanie, robię doskonały pasztet dodając do niego orzechy i suszona żurawinę. Ryby raczej wszystkie zjadamy ale zdarza się, że zostanie , więc cos tam kombinuję i np. z karpia robię kuleczki w galarecie.

Jak w trzech słowach opisze Pani swoje święta?

- W trzech słowach to jest niemożliwe, ale jeżeli muszę to będą : rodzina, miłość, tradycja.

Czego sobie Pani życzy w Nowym Roku?

- Mówiąc szczerze to nie wiem, jakoś ostatnio szczęści mi się, więc oby tak dalej było.


Fot. Archiwum prywatne/ goramarcina1

Goramarcina1 do serwisu Smaker dołączyła w kwietniu 2011 roku.

Swoją działalność rozpoczęła recepturą na półkruche rogaliki.

Najpopularniejszym przepisem w zbiorach Goramarcina1 jest przepis na bitki cielęce z kurkami, który został zobaczony przez 91 924 osoby.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gordoner 22 grudnia 2015 Gratuluje wyrafinowanych potraw. Nie wiem jak Pani znajduje czas na takie kucharzenie i przygotowywanie potraw. Muszą być pyszne. Chyba, że pomagają Pani wszystkie cztery córki, razem na fotce wyglądacie jak "mikołajkowy kwintet" nie do pokonania. Pozdrawiam Gordon Er... Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 20 grudnia 2015 Wspaniała rodzinka! Życzę wielu inspiracji kulinarnych i Wesołych Świąt. Pozdrawiam :-) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 20 grudnia 2015 Wiesiu jesteś nie zastąpiona,gratuluję wspaniałej Rodzinki i życzę wszystkiego najlepszego :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Patra1 19 grudnia 2015 Dla mnie najlepsza kucharka Smakera;))))Sympatyczna rodzinka:) pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 19 grudnia 2015 Wiesiu, jesteś moją ulubioną kucharką, przyjaciółką, kocham Cię Słoneczko :-*** Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monika1978 19 grudnia 2015 Pani Wiesławo jest Pani moim guru kulinarnym, życzę wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia oraz kolejnych cudownych przepisów w Nowym Roku. Pozdrawiam serdecznie. Monika. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 19 grudnia 2015 Świetnie się czyta słowa Pani Wiesi i patrzy na jej wesołą i szczęśliwą rodzinę. Pani Wiesia to mistrz smaku, kulinarna czarodziejka i wspaniała osoba :) :* Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 18 grudnia 2015 Miłość zwycięża, słów nie potrzeba. KOCHAM normalność. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 18 grudnia 2015 Wiesiu, jak milo jest Ciebie zobaczyc nareszcie!! Pieknego wieczoru zycze i buziale posylam :-*** Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 18 grudnia 2015 Pozdrawiam i życzę wesołych rodzinnych świąt dla całej uroczej rodzinki. Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń