Do góry

Bake off

„Niebo w gębie” Anny - przepis z "Bake Off..."

W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Anna zaprezentowała jurorom przepis na tort.

Ciasto biszkoptowe
10 jajek
9 łyżek cukru
10 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao

Lukier do pisania
1 białko
1/2 szklanki cukru pudru

Masa
4 jaja
15 dag cukru
40 dag masła
15 dag rozpuszczonej czekolady gorzkiej

Wierzch
3 tabliczki białej czekolady
1 balon
150 g czarnej, elastycznej masy cukrowej
150 g czerwonej, elastycznej masy cukrowej

Przełożenie ciasta
1 słoik domowego dżemu jeżynowego
15 dag rodzynek sułtanek namoczonych przez noc w wódce (200 ml wódki)
3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 małe butelki domowej pieprzówki

Ciasto biszkoptowe
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać do formy. Piec w temperaturze 160-180°C przez około 50 minut.

Lukier do pisania
Zmiksować białko z cukrem pudrem.

Masa
Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć, dodać ostudzone jaja i czekoladę. Zmiksować i schłodzić.

Wierzch
Z białej czekolady przygotować głowę diabła: podgrzać ¾ czekolady do całkowitego rozpuszczenia, następnie dodać resztę i wymieszać. Masę nałożyć na nadmuchany balon (ma mieć wielkość dłoni). Schłodzić. Z masy cukrowej ulepić ogon, język i rogi.

Przełożenie ciasta
Ciasto przekroić na pół (można też na trzy części). Każdy placek nasączyć wódką pozostałą po rodzynkach. Na pierwszy blat nałożyć dżem jeżynowy oraz masę i przykryć biszkoptem. Na wierzch wysypać rodzynki. Rozpuścić czekoladę i polać nią rodzynki. Położyć głowę diabła, pod którą kryje się niespodzianka (małe butelki domowej pieprzówki). Ozdobić głowę i wykonać napis.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń