Do góry

Newsy

Nowe rozporzadzenie UE. Etykiety będą czytelne!

Unia Europejska wprowadza nowe przepisy dotyczące wiadomości umieszczanych na produktach spożywczych. Dzięki tym regulacjom powinniśmy otrzymywać więcej jasnych i zrozumiałych informacji o towarze. Jednak jak będzie w rzeczywistości?

Fot. 123RF/Picsel

Dokładnie 13 grudnia zaczyna obowiązywać unijne rozporządzenie 1169/2011. Chociaż regulacje narzucane nam przez Brukselę często bywają niezrozumiałe, a nie raz również absurdalne, warto zapoznać się z treścią tego dokumentu. To właśnie na jego podstawie możemy wymagać od producentów umieszczania konkretnych i szczegółowych informacji na temat oferowanych produktów. Polscy producenci przygotowują się do jego realizacji już od wielu miesięcy, gdyż zmiana wszystkich dostępnych na rynku opakowań jest ogromna akcja logistyczną. Jednak co zmiany oznaczają dla nas - konsumentów?

Przede wszystkim warto zapamiętać, że nowe rozporządzenie dotyczy nie tylko tradycyjnych sklepów stacjonarnych, ale również tych internetowych. To bardzo istotne, zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę, iż liczba osób, kupujących produkty spożywcze za pośrednictwem Internetu stale wzrasta. W ten sposób robiąc e-zakupy będziemy mogli uzyskać takie same informacje jak wtedy gdy trzymamy go w ręce, stojąc przed sklepową półką.

To pierwsza tego typu regulacja określająca czego powinniśmy się dowiedzieć o produkcie, kupując go za pośrednictwem Internetu. Od teraz każdy z nas podczas zakupów online będzie mógł poznać szczegółowy skład produktów, dowiedzieć się jakie alergeny mogą być w nim zawarte oraz jaką wartość odżywczą i energetyczną posiada dany towar. W ten sposób świadome zakupy będą możliwe także w sieci.

Dyrektywa UE gwarantuje czytelne etykiety

Zgodnie z nowym rozporzadzeniem etykiety maja być bardziej czytelne FOT. 123rf.com

Po wejściu w życie unijnego rozporządzenia na wszystkich opakowaniach produktów spożywczych powinniśmy bez trudu znaleźć informację dotyczącą wartości odżywczych w nich zawartych. Dotyczy to przede wszystkim: wartości energetycznych, ilości tłuszczów i kwasów tłuszczowych, cukrów, białka i soli. W tych kwestiach regulacja jest niezwykle szczegółowa i zawiera nawet wskazania dotyczące wielkości czcionki oraz miejsca jakie powinna zajmować na opakowaniu. Oznacza to koniec z nieczytelnymi etykietami, które nie przekazują nam żadnych informacji!

Nowe przepisy powinni z radością przywitać także alergicy. Od teraz wszystkie składniki, które mogą powodować reakcje alergiczne lub nietolerancje pokarmowe muszą być wyraźnie wyszczególnione na każdym opakowaniu. Dodatkowo z etykiety powinniśmy móc dowiedzieć się z jakiego kraju pochodzi produkt, w jaki sposób powinien być przechowywany, a w szczególnych przypadkach także w jaki sposób odpowiednio go użyć. Pamiętajmy również, iż w przypadku zakupu towarów niepakowanych każdy sklep powinien udzielić nam informacji o których mowa w dokumencie.

Rozporządzenie 1169/2011 wprowadziło również poważne zmiany w kwestii znakowania mięsa, które miały być wprowadzone już na początku tego roku. Z punktu widzenia konsumenta, najbardziej interesujący jest zapis dotyczący konieczności oznaczenia kraju pochodzenia wszystkich rodzajów mięsa wchodzących w skład danego produktu. Każdy z nas powinien móc również uzyskać informacje na temat białka i wody dodanej do tych produktów.
Nowe regulacje, to również koniec wprowadzania nas w błąd przez producentów - od teraz takie nazwy jak „szynka" czy też „polędwica" są zarezerwowane wyłącznie dla produktów, które faktycznie nimi są. Jeżeli produkt powstał z rozdrobnionych wsadów mięsnych lub kilku połączonych ze sobą kawałków mięsa będziemy musieli być o tym poinformowani.

 

Zobacz też: Jak nie dać się oszukać etykietom?

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń