Do góry

Przepisy Ambition

Orzechowiec z kremem waniliowym

Orzechowiec to ulubione ciasto wielu Polaków, którzy nie wyobrażają sobie bez niego Świąt. Jak go upiec, żeby był idealny?

 

 

Na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru drobnego
  • 160 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Na masę orzechową

  • ok. 250 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 80 g masła
  • ok. 80 g miodu
  • 2 łyżki cukru

 

Na krem

  • 700 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 łyżeczki namoczonej w zimnej wodzie żelatyny
  • 2 waniliowe budynie
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej

 

Przygotowanie

Przygotować kruche ciasto

Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, proszek, sodę, miód, masło. Dodać jajka i wyrobić aż do połączenia składników (można wsypać wszystkie składniki do miksera z hakiem do ciasta - będzie szybciej). Ciasto podzielić na dwie połówki, zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Orzechy przesypać do miseczki. Masło, miód i cukier podgrzać, wlać do orzechów i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st. C.

Dwie Formy do pieczenia (wyłożone papierem) wyłożyć ciastem, nakłóć widelcem. Foremki wstawić do piekarnika. Piec ok. 6 minut. Wyciągnać 1 foremkę (drugą wciąż piec), wsypać orzechy z miodem i masłem. I wstawić na ok. 8 - 10 minut.

Przygotować krem waniliowy

Budynie wymieszać w 200 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Wlać rozmieszany budyń z mlekiem do ciepłego mleka i przygotwać klasyczny budyń. Budyń ściągnąć z palnika, usunąć laskę wanilii, wlać napęczniałą żelatynę, dobrze wymieszać.

Do robota planetarnego wrzucić masło w temperaturze pokojowej wraz z cukrem pudrem (4 łyżki), napowietrzyć za pomocą rózgi do ubijania i po łyżce dodawać ostudzoną masę budyniową z żelatyną.

Gotowy krem wyłożyć na 1 upieczony spód, przycisnąć spodem z orzechami włoskimi i wstawić do lodówki na 1 noc.

 

Pobierz bezpłaty ebook z przepisami na każdą porę roku!

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń