Do góry

Newsy

Orzechy na ratunek sercu

Naukowcy maja dobra wiadomość dla wszystkich osób, lubiących orzechy. Najnowsze badania wskazują, że ich zjadanie może znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób.

Fot. 123RF/Picsel

W ostatnim czasie wielu naukowców zainteresowało się wpływem orzechów na nasze zdrowie. Niektórzy starają się ich unikać ze względu na zawarte w nich tłuszcze, które mogłyby zaszkodzić naszej sylwetce. Okazuje się jednak, że jest to duży błąd, gdyż orzechy (a zwłaszcza te, rosnące na drzewach) nie są zbiorem pustych kalorii, a najprawdziwsza skarbnicą wielu substancja odżywczych.

Szczególną uwagę naukowców, zwróciły popularne w Polsce orzechy włoskie. Pozytywne skutki ich spożywania zaobserwowano znacznie częściej, niż w przypadku innych orzechów. Co bardzo ważne, badania jednoznacznie wskazały, że obniżają one ryzyko wystąpienia groźnych chorób sercowo-naczyniowych.

Włączenie orzechów do diety, w zaskakujący sposób wpływa na zredukowanie poziomu złego cholesterolu (spadek nawet o 15%) oraz trójglicerydów we krwi. Ponadto, zawarte w nich substancje, sprzyjają obniżeniu ciśnienia. W efekcie, dzięki włączeniu orzechów do diety, możemy uchronić się przed chociażby zawałem serca, udarem mózgu, czy też miażdżycą.

Swój dobroczynny wpływ na nasze zdrowie orzechy zawdzięczają obecności wielu witamin, minerałów protein oraz zdrowych tłuszczów. Spośród nich najcenniejsze wydają się kwasy Kwas α-linolenowe, które pomagają leczyć arytmię, łagodzą stany zapalne oraz pomagają w udrażnianiu tętnic. Aby nasze serce było bezpieczne, powinniśmy zjadać około 8 orzechów włoskich dziennie. Ponadto, orzechy dostarczą do naszego organizmu sporą dawkę błonnika i cennych protein, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jeżeli skrupulatnie liczycie kalorie powinniście wybrać migdały, nerkowce lub pistacje, które zawierają ich zdecydowanie najmniej.

Okazuje się również, że dzięki orzechom możemy w łatwy sposób poprawić kondycję naszego mózgu. W tym wypadku, zdecydowanie najlepiej sprawdzą się zwykłe orzeszki ziemne. Zawierają bardzo dużo kwasu foliowego, dzięki któremu nasz mózg może prawidłowo się rozwijać. Co więcej, substancja ta zapobiega utracie zdolności poznawczych, w związku z czym o jej obecność w diecie powinny zadbać przede wszystkim osoby starsze. W orzeszkach znajdziemy wiele zdrowych tłuszczów oraz witaminę E, które wspomagają pracę mózgu.

Chcąc czerpać z tych produktów to co najlepsze, wystarczy zadbać, aby w naszej codziennej diecie pojawiła się nieduża garstka orzechów. Możemy potraktować ją jako prostą przekąskę lub dodatek np. do sałatki lub porannej owsianki. W przypadku badanych osób, naukowcy dostarczali im codzienną porcję orzechów, wahającą się od 5 do 100 gramów dziennie. Aby nie zniekształcić wyników eksperymentu, osoby biorące w nim udział zostały poproszone o przestrzeganie swojej zwyczajowej diety i jedzenie tego, na co mają ochotę.

Jak wykorzystać orzechy w kuchni? Sprawdź przepisy naszych użytkowników - kliknij w wybrane zdjęcie!

Orzechy z jajemWegańskie lody bananowe z orzechamiCzekoladowa owsianka z orzechamiNalewka orzechowaSałatka z pomarańczą i orzechamiłatwe, smaczne ciacho...

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bidet 27 listopada 2015 autor zapomniał dodać: "jedz orzechy o ile nie jesteś alergikiem bo w przeciwnym razie to co będziesz jadł - będzie Cie zabijało" ... orzechy, a zwłaszcza arachidowe potrafią "obudzić" alergie prowadzącej do astmy... jeżeli organizm ma ku temu predyspozycje

66 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń