Do góry

Newsy

Owocowy mix Justyny - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Po zmaganiach z kruchym ciastem, Justyna Pszczółka zaprezentowała bardzo apetyczny wypiek, który z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkości.

Fot. materiały partnera

Ciasto kruche:

  • 400g mąki pszennej
  • 260g miękkiego masła
  • 110g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kardamonu

Nadzienie:

  • 800g wypestkowanych brzoskwiń
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 50g całych migdałów
  • 700g mango
  • 3 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g świeżych malin

 

Wykonanie:
Mąkę przesiej do misy miksera, dodaj masło i cukier puder. Miksuj, aż powstanie gładka kruszonka. Następnie dodaj żółtka i wyrabiaj, aż ciasto połączy się w kulę. Ciasto kruche zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 45 minut.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wypestkowane, pokrojone brzoskwinie i mango , wymieszaj z cukrem, laską wanilii, mąką i likierem amaretto. Migdały podpraż na suchej patelni, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Schłodzone ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj jedną i wyłóż nią spód i boki formy do tarty o średnicy 23 cm. Ciasto po nakłuwaj widelcem, przykryj kawałkiem papieru do pieczenia i wsyp suchą fasolę lub ryż (dzięki temu ciasto nie będzie się podnosić podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyjmij ryż i papier.

Na podpieczony spód wyłóż owoce i posyp migdałami. Drugą część ciasta rozwałkuj i wytnij za pomocą radełka wąskie paski. Wierzch ozdób paskami i warkoczem z ciasta.

Ciasto w wierzchu posmaruj żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut na złoty kolor.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń