Pięć powodów, dla których warto jeść orzechy laskowe

Twarda łupinka orzechów laskowych skrywa same skarby: moc witamin oraz składników odżywczych, które w bardzo pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie.

Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku orzechów laskowych. Są fantastycznym dodatkiem do wielu deserów, którym nadają głęboki, szlachetny smak. Równie dobrze sprawdzają się w daniach wytrawnych. Ale czy wiedzieliście, że te małe orzeszki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe? W tych niepozornych łupinkach kryje się moc składników odżywczych, mających doskonały wpływ na kondycję naszego organizmu. Jeśli do tej pory orzechy laskowe niezbyt często gościły w waszej diecie, przedstawiamy pięć faktów, które z pewnością zmienią ten stan rzeczy.


1. To skarbnica witamin i minerałów

Ten rodzaj orzechów zawiera w sobie witaminę C, A, K, E oraz witaminy z grupy B. Na tej liście szczególnie interesujące są dwie ostatnie pozycje. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym nasz organizm przed stresem oksydacyjnym oraz uszkodzeniami komórek, wywoływanymi przez wolne rodniki. Z kolei witaminy z grupy B ( w tym wypadku tiamina, ryboflawina i niacyna) bardzo pozytywnie wpływają na kondycję naszego układu nerwowego. Ponadto, w orzechach laskowych znajdziemy również łatwo przyswajalne białko, błonnik, kwas foliowy, wapń, fosfor, magnez i potas.

Wiele osób, które próbują zrzucić kilka zbędnych kilogramów, unika jedzenia orzechów ze względu na ich kaloryczność. To bardzo duży błąd. Jak się okazuje, znajdziemy w nich bardzo zdrowe kwasy tłuszczowe, które choć kaloryczne, wcale nie wpływają negatywnie na naszą sylwetkę. Specjaliści do spraw zdrowego odżywiania są zdania, że wręcz mogą nam pomóc w odchudzaniu. Z ich obserwacji wynika, iż orzechy laskowe jedzone w umiarkowanych ilościach szczególnie ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.

Masz problem ze skupieniem się, zapamiętywaniem oraz koncentracją? Rozwiązaniem twoich kłopotów mogą stać się orzechy laskowe. Dzięki wysokiej zawartości magnezu oraz witamin z grupy B, poprawiają pamięć oraz ułatwiają logiczne myślenie. Właśnie z tego powodu warto sięgać po nie w pracy lub w czasie nauki.

Indeks glikemiczny orzechów laskowych to zaledwie 15. Z tego względu bez większych obaw mogą sięgać po nie osoby zmagające się z cukrzycą. Warto również pamiętać, że orzechy laskowe skutecznie obniżają poziom cukru we krwi.

Obecny w orzechach laskowych potas doskonale reguluje ciśnienie krwi. W połączeniu z błonnikiem i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które również znajdziemy w orzechach, otrzymamy mieszankę, która doskonale obniża poziom złego cholesterolu. W ten sposób możemy uchronić się przed powstawaniem zakrzepów i zmian miażdżycowych, które są przyczyną występowania zawałów oraz udarów.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 256

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

2
3
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

3
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2