Do góry

Newsy

Pięć produktów, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu

Jeśli badania krwi wskazują na podwyższony cholesterol, powinna zapalić nam się ostrzegawcza lampka. Jeśli taki stan rzeczy będzie utrzymywać się przez dłuższy czas, może doprowadzić m.in. do zawału. Oto lista produktów, które pomogą wam obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Fot. 123RF/Picsel

Podwyższone ciśnienie oraz cholesterol, są najczęstszymi przyczynami zawałów serca wśród Polaków. Niestety, tylko 1/3 osób, mających zbyt wysoki poziom cholesterolu, robi cokolwiek, aby zmienić ten stan rzeczy. Tymczasem jest to bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jeżeli poziom cholesterolu w naszej krwi wynosi ponad 280 mg/dl, ryzyko śmiertelnego zawału zwiększa się aż czterokrotnie. Może się on odkładać w naszych żyłach przez długie lata, prowadząc do ich zwężenia, a tym samym zaburzeń pracy serca. Aby uniknąć tych przykrych konsekwencji warto jest zadbać o odpowiednią dietę. Jak się okazuje, poziom cholesterolu we krwi możemy obniżyć, wprowadzając do naszej diety kilka bardzo smacznych produktów. Dzięki nim, bez większych wyrzeczeń, pomożemy naszemu organizmowi.

1. Rośliny strączkowe

Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Spośród wszystkich roślin strączkowych, najwięcej błonnika znajdziemy w fasoli, dlatego też warto zadbać, aby właśnie ta roślina pojawiła się w naszej diecie. Badania wykazały, że osób jedzących codziennie pół filiżanki gotowanej fasoli, w krótkim czasie poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 7%.

Pobierz aplikację smaker

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń