Pięć sposobów na letni detoks

Czujesz się ociężale, jesz często smażone, tłuste, przetworzone jedzenie, nie masz zbyt dużej aktywności fizycznej, nie wysypiasz się, a do tego masz problemy z cerą? Twój organizm może być zanieczyszczony. To dobry moment na jego detoks. Sprawdź, jak to zrobić!

Fot. 123RF/Picsel

Latem świeże owoce i warzywa są na wyciągnięcie ręki, a piękna, słoneczna pogoda poprawia nasze samopoczucie. Właśnie z tych powodów to najlepszy czas, aby zadbać o swój organizm i zaserwować mu szybką kurację detoksykującą.

Czym jest detoks?

Detoks to w uproszczeniu pozbycie się toksyn z organizmu. Polega na ograniczeniu w diecie produktów, które w mniejszym bądź większym stopniu go zanieczyszczają. Do tej grupy należą między innymi wszelkiego rodzaju przetworzone produkty, cukier, sól, napoje energetyzujące czy alkohol. Eliminując je z diety, ułatwiamy pracę wątrobie i nerkom, które oczyszczają organizm z toksyn.

Najlepszy czas na zmianę diety to właśnie sezon letni. Detoks organizmu może trwać od kilku dni do maksymalnie kilku tygodni i może przybierać różne formy. Jedną z nich jest włączenie do codziennego jadłospisu produktów, które ułatwiają detoksykację. Oto niektóre z nich.

1. Woda z cytryną

Fot. 123RF/Picsel

To idealny sposób na zdrowy początek dnia oraz alternatywa dla porannej kawy. Do szklanki wody wyciśnij ½ cytryny. Woda może być zimna lub ciepła. Dozwolone są również dodatki, na przykład świeża mięta, miód lub imbir. Woda z cytryną poprawia kondycję cery, wspomaga metabolizm i układ trawienny, a także, dzięki dużej ilości witaminy C , wspomaga pracę naszego mózgu.

 

2. Burak

Fot. 123RF/Picsel
To niepozorne warzywo, które zbyt rzadko gości w naszej kuchni, to źródło niezbędnych witamin i minerałów, między innymi witaminy A, C i z grupy B, magnezu, wapnia, żelaza, cynku. Dzięki nim burak wzmacnia naszą odporność i koncentrację. Poprawia również pracę układu trawiennego, wspomaga regenerację mięśni, a także oczyszcza i wzmacnia krew.

W czasie detoksu jest dla nas szczególnie istotny ze względu na betaninę, która ma właściwości oczyszczające, chroni drogi żółciowe i wspomaga pracę wątroby. Można go spożywać w postaci soków, surówek lub sałatek, jednak pod wpływem obróbki termicznej traci on część swoich wartości odżywczych.

 

3. Cebula

Fot. 123RF/Picsel
Kolejne tanie, bogate źródło substancji odżywczych, które znajdziemy w każdym osiedlowym warzywniaku. Oprócz wielu  witamin, wapnia, żelaza i fosforu, zawiera kwercetynę, która oczyszcza naczynia krwionośne, rozrzedza krew, a także wspomaga eliminowanie wolnych rodników. Ponadto, cebula zawiera związki siarki, które ułatwiają pracę wątroby. Warzywo to najlepiej jeść na surowo, gdyż nie traci wtedy wartości odżywczych. Można ją dodać do kanapek, sałatek oraz surówek.

 

4. Aloes

Fot. 123RF/Picsel
Oprócz szerokiego zastosowania w przemyśle kosmetycznym, aloes ma właściwości oczyszczające, a dzieje się to za sprawą zawartych w nim antrazwiązków. Wspomagają one pracę jelit i ułatwiają ich oczyszczenie. W niejednym sklepie możemy znaleźć napoje aloesowe, na bazie których możemy przygotować warzywne lub owocowe koktajle. Nie należy jednak spożywać go zbyt często, ponieważ stosowany w nadmiarze może wywołać wzdęcia lub zaparcia.

 

5. Zielone warzywa

Fot. 123RF/Picsel
Pietruszka, jarmuż, szpinak, seler naciowy, rukola, cykoria, sałata - te zielone warzywa to bomba witaminowa. Swój kolor zawdzięczają obecnemu w nich chlorofilowi, który z kolei ma działanie oczyszczające. Wspomaga pracę wątroby i jelit, wzmacnia i oczyszcza układ krwionośny, zwiększa krzepliwość krwi, a także kontroluje ciśnienie. Zielone warzywa możemy dodawać do surówek, sałatek, kanapek, a także ugotować zupę, zrobić sos lub dodać jako składnik drugiego dania. Oprócz tego, świetnie sprawdzają się zielone koktajle, do których warto dodać sok z jabłka lub banana.

 

Tekst: Karolina Ciejka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34662

60 min
40
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 630

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 183

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7