Do góry

Newsy

Pięć zastosowań obierków z ziemniaków

Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling.

Fot.123RF/Picsel

1. Płukanka do włosów (za 0 zł)

Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do włosów.

2. Okład z kartofla
Świeża skórka ziemniaka złagodzi ból po niewielkich poparzeniach, które zdarzają się wszystkim kucharzom od czasu do czasu. Okład z ziemniaka robimy tą bardziej "soczystą" stroną, nie od zewnętrznej strony skórki. Co ważne: w skórce ziemniaka jest bardzo dużo korzystnych dla zdrowia składników. Garść obierek zawiera połowę dziennego zapotrzebowania na cynk, potas, błonnik i witaminę C.

3. Oszczędne smażenie

Z podsuszonych ziemniaczanych obierków można zrobić zamiennik... bułki tartej. Wystarczy drobniutko poszatkować dokładnie umytą skórkę (najłatwiej będzie to robić mechanicznie, np. za pomocą blendera, ale uwaga, żeby nie przesadzić, bo wyjdzie nam nieapetyczna "pulpa").

Zobacz też: Wylewasz wodę z ziemniaków? Duży błąd!

4.Udawany karmel

Po upieczeniu ziemniaków można zdjąć z nich skórkę i ją wyrzucić - ale ciekawym pomysłem wydaje się wykorzystanie jej do zrobienia ...sosu "karmelowego". Potrzebujemy:

- skórkę z jednego pieczonego ziemniaka

- szklankę cukru trzcinowego

- 2/3 szklanki pełnotłustego mleka

- szczyptę soli

Do garnka z grubym dnem wrzucamy wszystkie składniki i doprowadzamy do wrzenia. Całość ma gotować się na małym ogniu przez 2 godziny. Raz na jakiś czas należy zamieszać masę i zdjąć tworzącą się na powierzchni piankę.

5. Obierkowe chipsy

Skórki z ziemniaka to także świetny sposób na chipsy. Potrzebujemy kilku ziemniaków, oleju, startego sera (najlepiej nadaje się parmezan), soli i przypraw według uznania (polecamy słodką paprykę). Przed obieraniem dokładnie szorujemy ziemniaki i obieramy je tak, aby miały jak najbardziej zbliżoną do siebie grubość (najlepiej zrobi to obieraczka, jeśli nie mamy wprawy).

Możemy je przyrządzić zarówno w piekarniku, jak i na patelni, w zależności od preferencji.

1. Układamy obierki obok siebie na blaszce (na papierze do pieczenia), spryskujemy je oliwą (świetnie sprawdzi się oliwa ze spreyową końcówką), solą i przyprawami. Pieczemy do zrumienienia w 230 st. C. Jeśli wykorzystamy surowe lub gotowane obierki, zajmie to około 15-20 minut (ale lepiej zajrzeć do nich wcześniej). Obierki z pieczonych ziemniaków pieczemy ok. 5 minut.

2. Smażymy w wysokiej temperaturze na głębokim tłuszczu, aż będą złote. Po odsączeniu solimy i posypujemy serem.

Takie chipsy będą pysznie smakowały z sosem czosnkowym!

Na co uważać?

W przypadku ziemniaków zielony kolor skórki to nie tylko oznaka niedojrzałości. Zielone ziemniaki zawierają trujące substancje - solaninę i chakoninę. Zielonych ziemniaków absolutnie nie jemy ze skórką - dokładnie je obieramy i wycinamy wszelkie oczka czy nowe pędy! Nie wykorzystujemy zielonych skórek!

Zobacz też: Dlaczego zielone ziemniaki są niebezpieczne?

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń