Do góry

Newsy

Piekarniki parowe – rewolucja w kuchni

Gotowanie tradycyjne i na parze, a do tego pieczenie – piekarniki parowe gwarantują nową jakość naszych potraw. Jak działa urządzenie, które stało się absolutnym must-have nie tylko dla pasjonatów gotowania?

Potrawa przyrządzona w piekarniku parowym zachowuje aromat i soczysty smak / materiały prasowe

Dziś zdrowe odżywianie nie jest już tylko teorią wykładaną przez lekarzy i dietetyków, stało się prawdziwym stylem życia. Moda na sprawne fizycznie ciało wypracowane w fitness klubach nieodłącznie wiąże się z odpowiednią dietą, a ta już teraz nie pojawia się na naszych talerzach od czasu do czasu, gdy potrzebujemy zrzucić parę kilogramów - stała się nawykiem wprowadzonym na stałe. Rewolucyjna technologia zastosowana w piekarnikach parowych rozwiązuje dylemat, z którym do tej pory borykaliśmy się w kuchni: smacznie czy zdrowo? To jednak nie jedyny problem, z którym radzi sobie ten nowy sprzęt. Obecnie możemy doskonale gotować bez szczególnych umiejętności kulinarnych. Piekarniki parowe zdziałają za nas cuda!

Pasja do gotowania

W ostatnich latach możemy zaobserwować rosnące zainteresowanie gotowaniem i przyjemnością z jedzenia. Nowe lokale gastronomiczne pojawiają się jak grzyby po deszczu. Jeszcze do niedawna polskie restauracje nagrodzone prestiżowym wyróżnieniem Michelin należały do rzadkości, dziś w Czerwonym Przewodniku znajdziemy ich sporo. Niesłabnącą popularnością cieszą się kulinarne reality show i konkursy, internet stał się prawdziwą kopalnią przepisów, a znani blogerzy i kucharze tworzą kolejne pięknie wydane książki kulinarne. Wszystko sprzyja temu, by samemu zakasać rękawy i gotować, blanszować, wekować, topić i przyrumieniać. Szczególnie że mając do dyspozycji taki sprzęt jak piekarnik z funkcją gotowania na parze, każdy z nas może tworzyć dania godne profesjonalistów.

Wielofunkcyjny piekarnik parowy

Piekarnik parowy łączy w sobie różne funkcje i daje naprawdę ogrom kulinarnych możliwości. Urządzenie pozwala danie ugotować, tradycyjnie upiec lub przygotować z wykorzystaniem pary. Ta ostatnia metoda szczególnie zachwalana jest przez dietetyków - pozwala zachować w użytych produktach nawet o połowę więcej składników odżywczych niż w trakcie zwykłego gotowania, a jednocześnie wydobywa walory smakowe. W końcu mięso przygotowane w piekarniku parowym jest równie, a nawet jeszcze bardziej soczyste niż to, smażone na patelni. Wszyscy, którzy narzekają na wysychający drób pieczony w tradycyjnym piekarniku elektrycznym, powinni wypróbować funkcję pary, która pozwala błyskawicznie przygotować soczyste i aromatyczne danie. W najbardziej zaawansowanych modelach możemy również, prócz pieczenia i gotowania na parze, m.in. przygotować jogurt czy jajko na miękko, stopić czekoladę, wekować, blanszować czy sterylizować. Takie możliwości posiada na przykład popularna technologia Combi Steam+ marki Beko, która umożliwia również upieczenie pizzy czy przygotowywanie posiłków w niskich temperaturach. Poziom pary można regulować w zależności od potrzeb: do mięs zalecany jest wysoki, z kolei w trakcie pieczenia chleba, jej ilość powinna być mniejsza.

Ci, którzy do tej pory mieli kłopot z gotowaniem, zaskoczą domowników efektami - piekarnik parowy zrobi z nas po prostu lepszych kucharzy. Bez żadnego wysiłku i specjalnych umiejętności nasze dania będą dużo smaczniejsze, mięso soczyste, wypieki chrupiące, każdy składnik dania zachowa więcej smaku i aromatu.


Piekarnik parowy ułatwi przygotowanie dań godnych szefa kuchni nawet początkującemu kucharzowi / Materiały prasowe

Mity o piekarnikach parowych

Przede wszystkim należy raz na zawsze rozprawić się z najbardziej powszechnym mitem, jakoby piekarnik Beko służył jedynie do gotowania na parze. Nie potrzebujemy dwóch urządzeń, taki piekarnik zrobi wszystko to, co tradycyjny, a prócz tego ma dodatkowe funkcje pozwalające szybko przygotowywać potrawy z efektem wow. Producenci piekarników parowych przekonują, że jakość pieczenia jest wręcz dużo lepsza niż w tradycyjnych piekarnikach elektrycznych:

- Łatwo to przetestować na przykładzie chleba. Ten przygotowany w piekarniku parowym będzie puszysty w środku, za to chrupiący z zewnątrz. To nowa jakość, której do tej pory nie mogliśmy osiągnąć w domowych warunkach. Warto wspomnieć, że taki sprzęt nie musi wiele kosztować - w ofercie Beko obok klasycznych piekarników parowych CombiSteam+ dostępne są także piekarniki Steam Assisted ze wspomaganiem parowym. W tym wypadku woda nie przedostaje się przez dysze, a wypuszczana jest na dno piekarnika, skąd unosi się pod postacią pary. Dzięki temu dania są soczyste i nabierają wyjątkowego smaku- przekonuje Marek Baszyński, specjalista marki Beko.

Piekarnik parowy nie jest więc dodatkowym urządzeniem, na które nie ma już miejsca w kuchni, z powodzeniem zastąpi nasz dotychczasowy sprzęt, szczególnie że można kupić piekarnik parowy do zabudowy. W dodatku łatwo się go obsługuje - wystarczy napełniać otwierany automatycznie zbiornik na wodę. Z kolei dzięki funkcji czyszczenia parowego usuwanie brudu przebiega błyskawicznie.

Artykuł powstał we współpracy z marką Beko.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń