Do góry

Bake off

Pod kocykiem Barbary - przepis z "Bake Off..."

W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Barbara zaprezentowała jurorom przepis na tort.

Blaty czekoladowe
195 mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g kakao
3 duże jaja
280 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki śmietany 18%

Nadzienie gruszkowe
150 g białej czekolady
6 dużych gruszek
sok wyciśnięty z jednej cytryny
500 zimnego serka mascarpone

Czekoladki smakowe
300 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
ser gorgonzola do smaku
chili świeże oraz w proszku do smaku
100 g białej czekolady
świeży rozmaryn do smaku

Ganache z masłem
400 g białej czekolady
1½ kostki masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru pudru
różowy barwnik

Złożenie
200-300 g białej masy cukrowej
barwniki: żółty, niebieski, czarny

Blaty czekoladowe
Suche składniki przesiać. W garnku rozpuścić masło, a kiedy będzie płynne, dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać i dosypać przesiane kakao. Przestudzić. Ubić jajka z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy. Połączyć z przestudzoną masą czekoladową i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać naprzemiennie suche składniki oraz śmietanę. Piekarnik rozgrzać do 175°C, ciasto rozdzielić na dwóch blaszek (średnica około 18-20 cm) i piec przez około 25 minut do suchego patyczka. Upieczone blaty należy przełożyć do lodówki.

Nadzienie gruszkowe
Czekoladę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Obrać i pokroić gruszki, a następnie poddusić, podlewając sokiem z cytryny. Jeśli są zbyt kwaśne, można je odrobinę posłodzić. Gdy będą miękkie, przerzucić do miseczki i włożyć do lodówki. Do miski przełożyć serek mascarpone i wlać białą czekoladę. Zmiksować, a następnie dodać przestudzone gruszki.

Czekoladki smakowe
Zatemperować czekolady gorzką (200 g) oraz mleczną (100 g). Przygotować formę do robienia pralinek. Zatemperowaną czekoladę przelać do formy tak, aby zakryła dno. Następnie przygotować trzy nadzienia. Gorgonzola - należy włożyć po kawałku sera do kilku czekoladek. Chili - rozpuścić 100 g czekolady gorzkiej, pokroić odrobinę papryczki chili, wsypać chili w proszku i wymieszać. Biała czekolada z rozmarynem - rozpuścić tabliczkę białej czekolady, posiekać kilak gałązek rozmarynu, wymieszać. Dodać nadzienie do każdej praliny, następnie zalać je zatemperowaną czekoladą. Schłodzić.

Ganache z masłem
Czekoladę rozpuścić i schłodzić. Zmiksować masło i dodać cukier puder. Gdy masa będzie puszysta, dodać rozpuszczoną czekoladę i miksować jeszcze przez chwilę. Pod koniec ubijania dodać odrobinę różowego barwnika.

Złożenie
W dwóch blatach wyciąć jednakową dziurę, następnie przełożyć je kremem gruszkowym. Zabezpieczyć ganachem, schłodzić. Do powstałej dziury przełożyć praliny i przykryć je wcześniej wykrojonym kółkiem ciasta czekoladowego. Tort otynkować pozostałym ganachem. Masę cukrową zabarwić na odpowiednie kolory, ulepić figurkę i umieścić ją na górze tortu.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń