Wyniki wyszukiwania dla PIGWA DO MIĘS
Artykuły PIGWA DO MIĘS
Wszystkie
Pigwa staje się coraz bardziej popularnym owocem, choć nadal nie wykorzystujemy w pełni jej potencjału. W tej chwili, jesienią, pigwa powinna stawa...
Starożytni Grecy wierzyli, że pigwa została im przekazana przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Owocem tym obdarowywano pannę młodą w dniu...
Starożytni Grecy wierzyli, że owoc ten został im przekazany przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek,...
Pigwówka, jak potocznie nazywa się nalewkę przygotowaną z pigwy, to jeden z najbardziej popularnych w Polsce trunków. Jej charakterystyczny aromat...
Owoc ten bywa nazywany polską cytryną, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. O czym mowa? Oc...
Bardzo aromatyczna, smaczna i wyrazista – taka jest marynata na bazie maślanki. Można ją dodawać zarówno do różnego rodzaju mięs, jak i do ryb. To...
Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w o...
Przełom wiosny i lata to pełnia sezonu grillowego. Spotkanie ze znajomymi przy grillu na działce lub w ogródku nie może obyć się bez smacznego jedz...
Żurawina stanowi doskonały kwaśny dodatek do dań mięsnych - w szczególności tych pieczonych. Jednak jej kwaskowaty posmak to nie jedyny powód, dla...
Jabłka to jedne z ulubionych owoców, które Polacy chętnie używają w kuchni. Choć od razu na myśl nasuwa się pyszna szarlotka, to warto wspomnieć te...
Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto ju...
Coraz częściej mówi się o tym, żeby świadomie wdrażać do jadłospisu zdrowsze rodzaje mięs. W białku zwierzęcym znajdują się aminokwasy egzogenne, k...
Pigwa to idealny dodatek do wielu przekąsek i napojów oraz naturalne remedium na rozmaite dolegliwości. Jej atutem jest nie tylko wyjątkowy smak, a...
Jesienią, w sezonie przeziębień, warto wzmocnić organizm dodatkową dawką witaminy C. Ta sprzyja poprawie odporności i pomaga zwalczyć rozwijające s...
Idealne mięso na grilla musi być soczyste, aromatyczne i miękkie. Niezależnie od tego, czy planujemy przygotować karkówkę, piersi z kurczaka, czy ż...
Na talerzach Polaków najczęściej ląduje kurczak oraz wieprzowina. Jeśli jednak podczas zakupów uda ci się natrafić na perliczkę, koniecznie włóż ją...
Coraz cieplejsze dni sprawiają, że wiele osób nabiera ochoty na urządzenie rodzinnego grilla. Nic dziwnego, potrawy na nim przygotowane mają wyrazi...
Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...
Pigwa to owoc, po który z chęcią sięgamy w okresie jesienno-zimowym. Wiele osób w swoich ogrodach posiada drzewa pigwowe. Można z nich wyczarować p...
Ten żółty owoc doceniony był już w starożytnej Grecji przez samego Hipokratesa, który przypisywał mu właściwości lecznicze. Niegdyś uważano go równ...
Pigwa to owoc, który można użyć do przyrządzenia pysznej nalewki albo ulubionych przetworów. Świetnie sprawdzi się również w ciastach i deserach. D...
Dynia w kuchni kocha to zioło. Napar z tej rośliny zwalczy najtrudniejszy kaszel, pomaga w trawieniu
Już w starożytności używano jej jako specyfiku na infekcje i ukąszenia. Do dziś szałwia wykazuje wiele cennych właściwości leczniczych. Odkryj, na...